Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vojtěch: Testy budou dál hrazené pro mladší 18 let. A 3. dávka na podzim pro rizikové skupiny

Aktualizováno -
19. srpna 2021
16:53
Autor: tsv, for - 
19. srpna 2021
16:09

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po čtvrtečním jednání vlády oznámil, že testy na covid budou dál hrazené i v září pro osoby mladší 18 let. Hrazené budou i testy u lidí, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou očkovat. Třetí dávka očkování pak bude primárně pro rizikové skupiny, uvedl Vojtěch. První lidé by se k ním měli dostat pravděpodobně na podzim.  

Na pondělním mimořádném zasedání vláda schválila plán na screeningové testování žáků a studentů na začátku školního roku. Plošné testování je naplánováno na první den školy. 

„Víte, že vláda už zhruba před měsícem vláda o tomto tématu jednala a projevila vůli, že by od 1. září testy nebyly hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, ale řešili jsme jisté parametrické úpravy. Zejména pokud jde o výjimky,“ načal tiskovou konferenci ministr Adam Vojtěch (za ANO).

Testování bude hrazeno dětem, ve školách i lidem, kteří jsou rozočkovány

Výjimky budou následující: Testování bude hrazeno pro lidi mladší 18 let. Také bude hrazeno osobám, které nemohou být očkovány ze zdravotních důvodů. „Bude v tomto směru stačit prokázat se lékařskou zprávou,“ upřesnil ministr. 

„Pak se jedná o osoby, které jsou tzv. rozočkovány. Mají tedy za sebou aplikování jedné dávky vakcíny nebo čekají na uplynutí 14 dnů, kdy začne platit certifikát,“ uvedl Vojtěch. Testy tak budou hrazené u lidí, kteří v případě jednodávkové vakcíny čekají na platnost očkování, u lidí kteří mají za sebou teprve první dávku, či u lidí, kteří u dvoudávkového schématu rovněž čekají na platnost po vakcinaci druhé dávky.

Vojtěch dodal, že se hrazení samozřejmě netýká také lidí, kteří mají potvrzení od lékaře a kteří dostanou upozornění hygienické stanice, že nejspíše přišli do kontaktu s nakaženým a musí tedy jít na test. „ A také se to netýká testů na školách,“ zdůraznil Vojtěch.

Podle ministra totiž kolují spekulace, že by lidé museli školákům testy hradit. Dnes tyto spekulace smázl ze stolu. „Pokud bude dítě otestováno ve škole, bude moci využít prohlášení, že bylo testováno u veřejných službách,“ dodal.

3. dávka pro rizikové skupiny a jednání o protilátkách

Během tiskové konference zazněl i dotaz ke 3. dávce očkování. Podle Vojtěcha o tom nadále diskutují členové vakcinologické skupiny, rozhodnout by se mělo do konce srpna. Tzv. posilovač by měly dostat zejména rizikové skupiny, podle ministra by se mohly 3. dávky začít aplikovat již na podzim. Vakcinace bude dobrovolná. 

„Ministerstvo nyní řeší dodávky vakcín na roky 2022/2023,“ dodal Vojtěch. 

zada ( 20. srpna 2021 13:38 )

zada ( 20. srpna 2021 13:38 )

Do voleb a dost!!!!! Kašpaři!

levandulova ( 20. srpna 2021 08:19 )

A co takhle pro zdravotniky, ty i.d.i.o t.e!?!

priserak77 ( 19. srpna 2021 17:39 )

Člověk, který neustále pohrdá soudem, mi nebude nic nařizovat. Kašlu na něj.
A stejně to za pár dní bude zase jinak.

Jirik-ta ( 19. srpna 2021 16:32 )

muj vudce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa