Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Japonsko nasadí do boje proti covidu těžký kalibr: Veřejné zostuzení hříšníků

Autor: sova - 
4. srpna 2021
21:20

Japonsko chce s rostoucími čísly nákazy covidem-19 bojovat zveřejňováním jmen lidí, kteří porušili protipandemická opatření. Tamější úřady zveřejnily první tři jména provinilců, kteří po návratu ze zámoří porušili pravidla karantény. Píše o tom britský The Guardian.

Japonské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že tři jmenovaní japonští státní příslušníci po nedávném návratu ze zahraničí jednoznačně jednali tak, aby se vyhnuli kontaktu s úřady.

Zveřejnění jmen vyvolalo mezi uživateli twitteru nával spekulací o podrobnostech identifikovaných osob, například o jejich zaměstnání. Japonsko žádá všechny cestovatele ze zámoří, včetně vlastních občanů, aby dodržovali karanténu po dobu dvou týdnů.

Platnost mimořádných opatření bude prodloužena

Japonsko minulý týden rozšířilo platnost výjimečného stavu v zemi kvůli šíření koronaviru o další čtyři oblasti. Tokio, pořadatelské město letošních letních olympijských her, se potýká s rekordním nárůstem infekcí. Předseda vlády Yoshihide Suga vyhlásil nouzový stav v Saitamě, Kanagawě, Čibě a v Osace s platností od pondělí do 31. srpna.

Mimořádná opatření již zavedená v Tokiu a na jižním ostrově Okinawa budou také prodloužena až do konce srpna, po olympijských hrách a také během paralympiády, která začíná 24. srpna.

Nárůst případů v Tokiu navzdory více než dvěma týdnům mimořádných opatření vyvolal pochybnosti, že úřady dokážou účinně zpomalit šíření infekce.

Tokio minulý týden hlásilo rekordní nárůst případů tři dny v řadě, včetně 3865 osob ve čtvrtek. Počet případů se od minulého týdne zdvojnásobil, ale úřady uvedly, že nárůst nesouvisí s olympijskými hrami.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 4. srpna 2021 22:03 )

asi víc testují

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa