Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vzácná shoda: Opozice, Babiš i soud chtějí uznávat protilátky. Jenže Vojtěch je proti

Autor: David Polák, Jakub Veinlich - 
30. července 2021
05:00

Tlak na uznání protilátek jako součást koronavirové bezinfekčnosti v Česku sílí. V cestě ale stojí jedna překážka: ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (43, ANO). V „boji" je ale z politiků sám. Jeho názor nesdílí ani jeho šéf a premiér Andrej Babiš (66, ANO).

Debata na téma protilátek se vede v odborných i politicích kruzích už několik týdnů. A podle Vojtěcha je verdikt jasný. „Zasedala k tomu klinická skupina resortu zdravotnictví, která dala poměrně jasné stanovisko, že skutečně není možné brát pouhou přítomnost protilátek jako předpoklad toho, že je člověk bezinfekční,“ řekl v pondělí. Šéf rezortu ale připustil, že pokud bude existovat nějaká relevantní mezinárodní zpráva, názor může změnit.

Změna na podzim?

Podle Nejvyššího správního soudu, který kontroluje zákonnost vládních restrikcí, je ale Vojtěchovo rozhodnutí diskriminační a nezákonné. To, že stát s lidmi, kteří mají laboratorně naměřené protilátky, nijak nepočítá a nezahrnuje je do podmínek pro vstup na různé akce, je podle soudu špatně. A strany už se předhánějí v reakcích.

„Chceme to již dlouhodobě změnit, a pokud budeme ve vládě, tak to finálně prosadíme,” napsala Blesku za koalici SPOLU šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová (36). „Od počátku jsme prosazovali rovnocenný přístup k ukončenému očkování, platný PCR test a adekvátní hladina protilátek,” napsal Blesku šéf Pirátů Ivan Bartoš (41) za koalici PirStan. Souhlasí i KSČM a SPD.

Experti to vidí různě

Shoda ale nepanuje mezi odborníky. Bývalý šéf zdravotnictví a poradce prezidenta Roman Prymula (57) by za dostatečnou hladinu protilátek považoval třeba 200 naměřených jednotek. To epidemiolog Jiří Beran (61) by chtěl hodnotu o stovku vyšší, tedy 300.

Nad vším se pozastavuje náměstkyně ministra pro zdravotní péči Martina Vašáková. „Upřímně moc nechápu, proč se vede tato diskuze. Nelze říct, kdy je dostatek protilátek. Nikdo to nikdy nedefinoval,“ řekla Blesku. Problém podle ní tkví v tom, že i vysoká hladina protilátek může dost nepředvídatelně a rychle opadnout, a s nimi také imunita…

Rozsekla to Vivien

Před dvěma týdny si Blesku „postěžovala" manželka českého premiéra Monika Babišová (47), že jejich dcera Vivien (21) má vysokou hodnotu protilátek, kvůli čemuž se nechce nechat očkovat, a přesto v Česku není považována za bezinfekční. Musí tak pořád dokola chodit na testy, kdykoliv chce sportovat či jít do kina. „Měli bychom to konečně dořešit,“ ozval se premiér, který začal uznávání protilátek coby bezinfekčnost hlasitě propagovat.

Video  Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) během bezregistračního očkovacího dne v pražském obchodním centru na Chodově (12. 7. 2021)  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 30. července 2021 09:06 )

komedie - volby se blíží

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa