Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Místo injekce tabletky: Experti zkouší revoluční vakcínu proti covidu

Autor: Darina Jíchová - 
25. července 2021
05:00

Izraelská firma Ovarax Medical, která patří pod farmaceutickou společnost Oramed Pharmaceuticals, zřejmě přišla s odpovědí pro lidi, kteří se bojí jehel, a proto se zdráhají nechat se očkovat proti covidu-19. Ovarax Medical představila vakcínu v tabletkách. Jejich klinické testování je připraveno a blízké době by mělo být zahájeno, uvedl list Daily Mail.

Vakcína v tabletce se zaměřuje na 3 proteiny na povrchu viru, na rozdíl od injekčních vakcín od firem Pfizer/BioNTech a Moderna, které útočí jen na jeden bodec proteinu, jehož pomocí se infekce dostává do těla.

Pilulka bude levnější a rychlejší

Experti tvrdí, že prášky budou rychlejší, levnější a snazší než injekce, a to nejen na výrobu, ale i distribuci a přepravu do chudších zemí. V první fázi testů se vědci zaměří na to, zda stačí jedna tabletka, nebo je nutné vzít dvě, další testy se pak budou zabývat komparací vakcíny, tabletek a placeba. Skladovaná dokonce může být při pokojové teplotě.

Ovarax Medical je vůbec první společností na světě, která bude testovat orální vakcínu proti covidu-19. Její experti již k testování dostali povolení od speciální odborné komise při lékařském centru Sourasky v Tel Avivu. Nyní ještě čekají na svolení ministerstva zdravotnictví, to očekávají během několika týdnů.

Lidé si ji budou moct vzít sami

„Orální vakcína by zcela eliminovala bariéry, které brání rychlé a široké distribuci. Navíc lidé by si potenciálně mohli vzít vakcínu sami doma,“ komentoval Nadav Kidron, ředitel společnosti Oramed Pharmaceuticals. „Zjednodušení podání vakcíny by urychlilo vakcinaci, což je klíčové. Orální vakcína by mohla být o to výhodnější, pokud by bylo nutné každoroční přeočkování,“ dodal Kidron.

Kidron zároveň vysvětlil, že experti použili stejné technologie jako při výrobě inzulinových kapslích pro cukrovku typu 1 a 2. Prvotní fáze testování má podle něj být důkazem konceptu jako takového, ne účinnosti, takové testy přijdou později. Vědci v tuto chvíli hledají 24 neočkovaných dobrovolníků, z nichž jedna polovina dostane jednu tabletku a druhá dvě.

Tým vědců bude analyzovat bezpečnost orální vakcíny, rovněž provede krevní testy na zjištění míry protilátek. Pokud budou výsledky uspokojivé, v další fázi budou experti porovnávat jejich látky s placebem. „Ta hlavní představa je, že chceme dokázat, že to funguje, chceme důkaz konceptu,“ objasnil Kidron.

„Byla by to revoluce.“

„Doufám, že se to podaří. Jen si to pak představte, člověk by si vzal tabletku a byl by očkovaný. To by byla revoluce pro celý svět,“ doplnil. Díky tomu, že se orální vakcína zacílí hned na tři proteinové bodce, doufají vědci, že by mohla být efektivnější v boji s různými mutacemi, jako je například nakažlivější varianta delta.

Video  „Neviditelný závod o čas,“ Maďar o nebezpečí nakažlivějších mutací. Třetí dávka vakcín už za rok.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 25. července 2021 09:17 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa