Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pozor, čím se očkujete. Ne každá vakcína otevře cestu do dovolenkových rájů. Kdo je premiant?

Autor: ula - 
24. července 2021
05:00

Pokud plánujete cestu do zahraničí, měli byste si ověřit, zda vaše cílová destinace uznává typ vakcíny proti covidu-19, kterou jste očkovaní. Uvedl to portál The Economist. Největší výhodu mají ti, kteří jsou očkováni vakcínou AstraZeneca. Tu uznává 119 států. Naopak překvapivě vás pustí do více zemí, pokud máte ruskou vakcínu Sputnik V, než pokud jste očkováni Modernou. Maďarsko je příklad země, která uznává největší počet vakcín, včetně Sputniku V. Pokud jste ale očkováni právě ruskou vakcínou, nedostanete se do Francie či Německa.

V roce 2020 poklesl počet příjezdů v mezinárodním cestovním ruchu o 74 % ve srovnání s rokem 2019. V době, kdy se svět potýkal s velkou finanční krizí, klesl počet příjezdů jen o 4 %. Spojené Státy v loňském roce utrpěly ztrátu v oblasti cestovního ruchu ve výši 766 miliard dolarů, Velká Británie přišla o 148 miliard liber a Německo zaznamenalo ztrátu až 161 miliard euro.

V posledních měsících se cestovní ruch začíná opět mírně vzpamatovávat. Je to díky vakcínám proti covidu-19, kterými byly podle portálu The Economist v celém světě naočkovány 3,7 miliardy lidí.

Ale ne každá vakcína vám automaticky umožní vstup do zvolené země. Například tento měsíc Evropská unie (EU) uvedla, že nebude vpouštět cestovatele, kteří jsou očkováni vakcínou Covishield, i když je stejná jako AstraZeneca používaná v zemích EU. Covishield totiž nebyl schválen Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA). Proti tomu protestuje indická vláda, která vakcínu vyrábí. Přitom Covishield momentálně objednala Velká Británie, Indie dodá do země až pět milionů dávek. To znamená, že by se mohlo zkomplikovat cestování do Evropy britských občanům, kteří budou vakcínou očkováni.

Nejrozšířenější je AstraZeneca

Cestovní web VisaGuide.World představil jednoduchý nástroj, podle kterého zjistíte, zda vámi zvolená destinace vaši vakcínu akceptuje. Pokud jste očkováni vakcínou AstraZeneca, máte vyhráno. Je to nejpoužívanější vakcína a uznává ji 119 zemí. Téměř 90 zemí uznává vakcínu od Pfizer/BioNTech. Překvapivě na třetím místě je ruská vakcína Sputnik V, tu akceptuje přes 60 zemí. Za ní je čínská vakcína Sinopharm. Až čtvrtá je Moderna, kterou se očkuje i v Česku, a za ní je vakcína od firmy Johnson & Johnson. Problém mají ti, kteří jsou očkováni čínskou vakcínou CanSinoBIO, tu uznává jen hrstka zemí.

Nejvíce vakcín (tzn. osm) uznává v EU Maďarsko. Ostatní země EU přijímají pouze ty, kteří jsou očkováni právě vakcínami, které uznala EMA, což jsou Pfizer, Moderna, AstraZeneca a Janssen. Takže pokud je někdo očkován Sputnikem V, podívá se do Maďarska, ale nedostane se do Německa nebo do Francie.

Hranice USA jsou stále uzavřeny pro britské, čínské i indické občany, ale také pro obyvatele EU. Problém mohou mít rovněž Kanaďané, kteří jsou očkováni AstrouZenecou. Amerika totiž vyžaduje pro vstup do zábavních podniků pouze vakcíny schválené Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Amerika už sice objednala 300 milionů dávek této vakcíny, ale ještě není v zemi oficiálně schválena.

Video  Šéfka SÚKLu vyvrací mýty o Sputniku. Jak nadějné jsou další vakcíny?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jajas ( 24. července 2021 10:19 )

Dnes má každý mobil.....

jajas ( 24. července 2021 10:19 )

Fakt? Tak to ti přeju!

Michal Snobl ( 24. července 2021 09:46 )

Plesku a můžete zjistit, kdy pohůnek Vojtěch a agent Hamtáček nabídne občanům nějaké cejchování pro očkované a neočkované. Třeba nějaké nášivky na oblečení, nebo vytetovat na paži číslo, nebo na čelo očkovaným tečku a neočkovaným cejch třídního nepřítele??? To pak ve světě poznají kdo je jaká svoloč. Tvl kam ten svět spěje.

Jirik-ta ( 24. července 2021 09:21 )

my se neočkujeme , není důvod

jajas ( 24. července 2021 06:50 )

To je fakt, proč?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa