Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vojtěch chce kontroly v klubech kvůli covidu mezi mladými. Kapela mu poslala ostrý vzkaz

Aktualizováno -
10. července 2021
12:37
Autor: ČTK - 
10. července 2021
11:30

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) chce kvůli nárůstu počtu nových případů koronaviru více kontrol dokumentů o bezinfekčnosti v klubech. Požádá o ně hygieniky a policii, řekl v rozhovoru pro iROZHLAS.cz. Epidemická situace se podle něj zhoršuje hlavně v Praze, částečně ve Středočeském a Plzeňském kraji. Největší nárůst je ve věkové skupině 16 až 20 let.

Situace se zhoršuje v Praze, částečně ve středních Čechách a trochu v Plzeňském kraji. Je ale potřeba říct, že jsou to primárně lidé kolem 16 až 20 let. Nejsou naočkovaní a mají nejvíc kontaktů. Po škole si zkrátka užívají prázdniny,“ popsal Vojtěch.

Objevily se podle něj znovu také nákazy v pražských nočních klubech. Před rokem hygienici spojili s ohniskem v klubu Techtle Mechtle více než 160 případů v několika krajích. Nedávno řešili podobný případ také v Nizozemsku. Vojtěch proto požádal hygieniky, aby se na kontroly klubů zaměřili. „Řekl jsem paní hlavní hygieničce, aby se společně s policií zaměřili na kontroly, zda i v nočních klubech lidé dodržují povinnost, že musí mít certifikáty,“ dodal.

Certifikátem lidé prokazují svou bezinfekčnost například při vstupu na koupaliště, do zoo, na hrady a zámky, na koncerty či při ubytování. V restauracích je nemají povinnost kontrolovat provozovatelé, ale návštěvník musí mít doklad u sebe. Vojtěch už dříve řekl, že změnu pro stravovací zařízení zvažuje.

Nyní to za svůj záměr schytal i od hudebníků. Pražská hiphopová kapela Prago Union v čele s raperem Katem ministrovi na facebooku vzkázala: „Vojtěchu, to, že ti to se zpíváním nevyšlo, neznamená, že se do toho budeš sr*t jinejm. Nezapomeň, co na ty vaše experimenty říká soud…“

Video  Koronavirus mutuje. Jsou nové varianty nebezpečné?  - Videohub
Video se připravuje ...

Za posledních sedm dní přibylo při přepočtu na 100.000 obyvatel nejvíc nových případů celostátně právě ve skupině 16 až 29 let, jejich počet stoupl asi o polovinu. Data jsou ovlivněna dvěma dny státních svátků, počty výrazně stouply až v posledních třech pracovních dnech.

Odborníci navíc upozorňují, že v současné situaci není možné posuzovat situaci plošně. Podle dřívějších slov ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška, je třeba stav hodnotit po krajích nebo lépe po okresech a jednotlivých obcích s rozšířenou působností.

Zatímco v Praze přibylo za posledních sedm dní více než 465 případů, tedy téměř 35 na 100.000 obyvatel, v okresech Pelhřimov, Jeseník nebo Hodonín neměli žádný případ. Podobný scénář, kdy se epidemie zhoršila nejdříve na západě republiky, se projevil i začátkem roku s příchodem nakažlivější britské mutace, dnes označované alfa.

Odborníci se domnívají, že nová mutace delta, která zvedla další vlnu nových případů, je ve Velké Británii či Portugalsku a v Německu už za polovinou nových případů. Také v Česku podle nich převáží v řádu několika týdnů.

lucie13 ( 11. července 2021 11:26 )

To jako proč? Na základě otázky, kolik je nemocných mladistvých v nemocnici umíš spočítat IQ? Tak to jsi bourák

lucie13 ( 11. července 2021 11:23 )

Soudruhům zvyklým na povinná očkování nic nevysvětlíte. Ještě nepochopili, co znamená, že je něco dobrovolné a že určitá věková skupina nemá o něco zájem. Myslím si, že kdo se naočkovat chtěl, se už nemusí handrkovat o pořadí a závidět těm, kteří byli před nimi. Psalo se, že obě dávky má tak kolem 30% populace a část této menšiny by ráda “demokraticky” nechala naočkovat zbytek. Ne každý chce být ale pokusný králík nějaké očkovací studie, která končí kolem roku 2024 nebo se corony nebojí. To tato menšina nějak nehodlá akceptovat.
Spíš by se měli lidé zamyslet, kdo na tom všem má zájem? Pár jedinců na tomto umělém odvětví (testovací centra, testy apod.) zbohatne a někomu se bude asi hodit i to, že lidi nedrží pohromadě a štěpí společnost ve stylu pana prezidenta Zemana.
Nechápu hlavně to agresivní chování, urážky ze strany očkovaných. Rozhodli si sami za sebe, to je jejich právo, stejně jako každého dalšího, si o svém zdraví rozhodnout jinak. Nejsme majetkem socialistického státu jako Korea či Čína. V našem právním systému platí jiná pravidla a každý může mít odlišný názor.
Průměrný mrtvý měl 79/80 let a k tomu další chronické choroby. Těmto lidem by zřejmě uškodila jakákoliv jiná choroba navíc.
Teď už se nikde žádná čísla o úmrtí neprezentují a v nemocnicích je snad kolem 30 lidí. Tak proč zase plašit? Nebo chce někdo ještě víc peněz, když se bude psát, že na nové varianty očkování nefunguje? Bude to stejně jako s chřipkou, každý rok je potřeba nová vakcína kvůli novým kmenům.
Nikdo ten virus nezlikviduje, budeme se s ním muset naučit žít a rizikové skupiny změnit své chování. Ale na druhou stranu se asi málokdo bude chtít dobrovolně navždy izolovat a žít jak ve vězení.
Mojí rodiče 70+ se nechali naočkovat, mají chronické choroby a myslí si, že to pro ně má více výhod než nevýhod a zbytek - 3rodiny s dětmi očkování nejsou. Scházeli jsme se celou dobu a scházíme bez problému dál. Já si nechala dělat test na protilátky a mám 0,0. Takže jsem to zřejmě za celou d

pinda11 ( 11. července 2021 08:56 )

To jste na omylu, může. Například vás nemusí obsloužit, pokud chcete alkohol nebo cigarety, a neprokážete že jste plnoletý, například předložením OP.

padrino ( 11. července 2021 01:37 )

To říkám furt,Prahu oplotit s nikoho nepustit ani ven ani dovnitř,žádná škoda.

bullshit ( 10. července 2021 21:25 )

Bingo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa