Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Varianta delta řádí v Los Angeles. A roušky uvnitř budov si mají opět nasadit i očkovaní

Autor: Darina Jíchová - 
3. července 2021
16:50

Okres Los Angeles a jeho stejnojmenná lidnatá metropole se potýká s nárůstem případů covidu-19, testy ukázaly navíc, že se jedná o nebezpečnější a nakažlivější variantu delta. Do Kalifornie, kde už byla rozvolněna většina opatření, se tak vrací povinnost nosit roušky, a to i pro plně očkované lidi, uvedl deník The Guardian.

Spojené státy nadále zůstávají nejhůře postiženou zemí, od počátku pandemie se zde nakazilo 33 milionů lidí, přes 604 tisíc osob covidu-19 podlehlo. Ve strachu z varianty delta losangeleský resort zdravotnictví zavedl nová opatření, týkají se především nošení roušek, ve vnitřních veřejných prostorách by je nyní měli mít všichni bez rozdílu na očkování. V okrese Los Angeles už alespoň první dávku vakcíny proti covidu-19 dostalo 68 procent obyvatel starších 16 let.

Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) je jeden z každých pěti nových případů varianta delta. Zdravotní experti z Los Angeles chtějí rychle se šířící mutaci zastavit novou sadou opatření, která mají platit bez výjimky i pro očkované. „Ano, plně očkovaní jsou sice chráněni před formami koronaviru včetně varianty delta, ale roušky by v místech jako obchody, divadla, zábavní parky případně na pracovišti, měli nosit všichni,“ uvedli odborníci.

Další vlna covidu na podzim?

„Dokud lépe neporozumíme, jak se varianta delta šíří, musíme se soustředit na maximální ochranu,“ uvedl zástupci zdravotnického resortu, zároveň doplnili, že se snaží co nejméně narušit chod normálního života, do kterého se jim podařilo vrátit. Kromě roušek zatím nebyly obnoveny restrikce jako omezená kapacita v obchodech a divadlech či sociální distancování.

V okrese Los Angeles žije přes 10 milionů osob a jedná se o jednu z nejlidnatějších oblastí USA, tamní úřady se proto chtějí vyhnout lockdownu. Nechtějí také, aby se opakovala hrůzná zkušenost z letošní zimy, kdy v okresu došlo k prudkému nárůstu nakažených i obětí.

Varianta delta se nešíří pouze v Los Angeles, zaznamenali ji už v téměř každém státě USA. CDC varovalo, že tato forma covidu-19 se s největší pravděpodobností stane dominantní verzí nákazy. Vakcinace se v zemi značně zpomalila, opatření se naopak rozvolnila, to by podle epidemiologů mohlo vést k další vlně covidu-19 na podzim.

Vedle varianty delty nyní zdravotníky děsí i další mutace, jako například varianta gama, dříve známá jako brazilská mutace, ta se zdát být více rezistentní vůči vakcínám. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučila nošení roušek v místech s vysokou koncentrací případů covidu-19. Otázku roušek ve Spojených státech řeší CDC a regionální vlády jednotlivých států.

Mnohé státy návrat roušek nechtějí

V Los Angeles jsou zatím doporučené, nikoliv povinné. Řada států ale o znovu zavedení povinného nošení roušek vůbec neuvažuje, dokud nařízení nepřijde „shora“, roušky se rozhodně nebudou nosit v New Jersey a rozhodně ne ve školách, uvedl guvernér Phil Murphy. „Ano, pokud se situace zhorší, změní se i opatření,“ připustil Murphy.

Video  Dovolená v tuzemsku: „Zamiřte do krajských měst,“ radí šéf CzechTourism, nejen jak ušetřit  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa