Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Očkování bude možné i bez registrace, plánuje Vojtěch. A obhajuje kapacity sekvenování

Aktualizováno -
20. června 2021
14:00
Autor: Markéta Mikešová, ČTK - 
20. června 2021
12:43

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) jsou aktuální sekvenační kapacity v Česku dostatečné, laboratoře mají kapacity na to, odhalovat varianty koronaviru. Zhoršení epidemiologické situace kvůli mutacím zatím nevidí. Pokud ale nastane, nevyloučil případná lokální opatření. Zároveň řekl, že by od 1. července podporoval možnost vrátit se v uzavřených prostorech k rouškám místo respirátorů. Není na tom ale odborná shoda. A očkování by mohlo probíhat i bez nutné registrace, nastínil Vojtěch v pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi.

„Neřekl bych, že je pravdou, že by sekvenování neprobíhalo,“ odmítl Vojtěch kritiku, že by Česko mutace neřešilo a nesledovalo. Podle něj na to ministerstvo peníze má. „My jsme skutečně teď ten systém nastavili (…), v tuto chvíli nemáme signály, že by v jakémkoliv kraji došlo ke zhoršení epidemiologické situace,“ vysvětloval. Pokud by někde ke zhoršení přece jen došlo, budou zde stanovena lokální opatření.

Podle ministra aktuálně existuje kapacita na sekvenci 4500 vzorků měsíčně. Nicméně říká, že tento postup je až poslední fází. „Je to třešnička na dortu. Důležité je provádět tzv. diskriminační PCR testy,“ uvedl Vojtěch s tím, že i tyto testy jsou schopny mutace odhalit.

Člen sněmovního zdravotního výboru Vlastimil Válek (TOP 09) si však myslí, že Česko zaspalo. „Sekvenátorů je nedostatek,“ je přesvědčen a vysvětlil, že se do nich mělo investovat už před několika měsíci. Pak se mohl udělat plošný screening například dětí ještě dříve, než šly do škol. „Totéž bychom mohli udělat jednou nebo dvakrát při návratu lidí z ciziny,“ navrhuje Válek.

Volný přístup na očkování

Co se týče možného konce respirátorů, podle Vojtěcha zatím nelze říct, jestli je bude od 1. července možné vyměnit za roušky. „Zatím není rozhodnuto, ani odborníci v tom nejsou za jedno,“ zmínil ministr a hned pokračoval, jakou variantu by preferoval. „Vzhledem k epidemiologické situaci se přikláním k tomu, že by chirurgická rouška mohla být alternativou k respirátoru v uzavřených prostorech.“ Roušky totiž podle něj chrání jen o něco méně než respirátor.

Změna zřejmě bude čekat i očkování. Vojtěch by chtěl vakcinaci podpořit tím, že by se lidé nemuseli předem hlásit, prostě by do vakcinačního centra volně přišli. „Možná někdo skutečně má problém s tou registrací,“ přiznává Vojtěch. Opět ale nechce říci, kdy by k tomuto uvolnění mělo dojít. Stále je třeba doočkovat lidi, kteří na termín čekají, navíc se v červenci spustí očkování dětí starších 12 let.

„Problém není ani v tom, že se lidé musí registrovat. Problém je v druhé dávce,“ odmítá opět Válek. Vadí mu, že si lidé nemohou zvolit, kdy na druhou dávku přijdou, špatně se jim takhle plánují aktivity včetně dovolené. Má rovněž problém s tím, že Česko neuznává očkování ze vzdálených zemí, třeba USA. Podle Vojtěcha není problém v typech očkovacích látek, ale v certifikátech - momentálně neexistuje způsob, jak je uznat. Válek si myslí, že Česko na to mělo být dávno připraveno.

Výhradu má i staronový prezident České lékařské komory Milan Kubek. Vnímá jako chybu, že je jako bezinfekční považován člověk, který je 21 dní po první dávce vakcíny. „Víme, že účinnost jedné dávky je kolem 30-40 procent,“ kroutí hlavou. Zmínil v tomto kontextu, že je třeba urychlit i očkování dětí, jinak se pandemie nezbavíme. Vláda by podle něj měla více vysvětlovat, proč je vakcinace třeba.

A třetí dávka? Ministerstvo podle Vojtěcha čeká na stanovisko Evropské lékové agentury (EMA). Až poté se na to resort může začít plně připravovat.

Resort čeká audit

I v červenci by podle ministra měl platit současný mechanismus proplácení testů zdravotními pojišťovnami, lidé by měli mít nárok na čtyři antigenní testy a dva přesnější PCR testy za měsíc. Do konce školního roku plánuje Vojtěch oznámit pravidla, za nichž se v září vrátí děti do škol. Chce provést tři vlny testování v několika prvních dnech školní docházky. Jen za použití metody PCR je podle něj možné zvládnout pouze tři kraje, chce proto tyto testy kombinovat s antigenními, které prošly v Německu zkouškami kvality.

Vojtěch také zahájil na ministerstvu interní audit, který prověří způsob přijímání protikoronavirových opatření. Soudy totiž označily 17 protiepidemických nařízení za nezákonná. Na základě auditu „bude případně činit další kroky“, uvedl šéf zdravotnictví.

„Já jsem zahájil interní audit na ministerstvu zdravotnictví, tak abych skutečně věděl, jak ta opatření reálně vznikala. Já jsem u toho nebyl,“ prohlásil ministr. Chce také vědět, jak se posuzovala zákonnost jednotlivých nařízení.

Podle Kubka leží zodpovědnost zejména na náměstkovi pro legislativu a právo Radku Policarovi. Důvodem rušení opatření je podle něj neschopnost úředníků ministerstva. Vojtěch s náměstkem již hovořil. „On je přesvědčen o tom, že nikterak nepochybil,“ uvedl. Sám Policara odvolat nemůže, musí se řídit služebním zákonem. Případné další kroky vůči náměstkovi tak učiní až na základě výsledků auditu.

Video  Fiasko, nebo hladký start? „Covid pasy máme ozkoušené,“ hlásí Dzurilla a odmítá diskriminaci.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Ievice-je-smegma ( 21. června 2021 16:59 )

To nebyl pindík, ale mozek.

1pravda1 ( 20. června 2021 18:16 )

covid jsem neprodělala, takže jsem očkovaná samozřejmě Pfizerem, který mají zdravotníci a ráda, nebudu čekat, co dovezou lidé z třetích zemí světa za mutace... podzim ukáže, abyste neočkovaní neprosili o přednostní očkování

1pravda1 ( 20. června 2021 17:40 )

Přijdeš do očkovacího centra na první dávku bez registrace, tam tě naočkují, dají do systému, abys měl potvrzení o očkování a dají ti na výběr třeba ze dvou termínů druhé dávky - bez problémů, ti lidé tak pracují a mají pc před sebou­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­.... také registruješ se doma, systém ti nabídne termín po 4 týdnech, 5 týdnech, 6 týdnech a ty si můžeš vybrat, tak to přece není složité... vakcín je dost

1pravda1 ( 20. června 2021 17:38 )

TAK JEDNODUCHÉ TO JE!!! Přijdeš do očkovacího centra na první dávku bez registrace, tam tě naočkují, dají do systému, abys měl potvrzení o očkování a dají ti na výběr třeba ze dvou termínů druhé dávky - bez problémů, ti lidé tak pracují a mají pc před sebou­....­....­....­....­....­....­....­..... dále výběr - cítíš se ohrožen, nejsi očkován, není ti dobře z různých důvodů dej si respirátor, jsi po covidu, očkovaný, testovaný dej si roušku chirurgickou, hlavně žádné hadry pod nosem.... v uzavřených prostorech a hromadné dopravě... - chránit se musíme, mutace jsou už v dalších zemích....

Danela ( 20. června 2021 17:08 )

Proč chirurgická rouška a ne látková, z toho není výdrb u spřátelených firem se sídlem v daňovém ráji, šmejde!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa