Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Volná cesta pro Čechy do Chorvatska: Na dovolenou mohou vyrazit nově bez testů

Aktualizováno -
18. června 2021
17:35
Autor: tsv, ČTK - 
18. června 2021
12:30

Ode dneška mohou Češi nově vyrazit do Chorvatska pouze s občanským průkazem či pasem, test na koronavirus ani potvrzení o bezinfekčnosti nejsou nutné. Informaci zjistil server Seznam Zprávy, weby ministerstev nové podmínky ještě nezaznamenaly. Změnu způsobilo to, že ČR nově spadá mezi takzvané zelené země na seznamu Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC).

Pro Čechy se výrazně změnily podmínky pro cesty do nejoblíbenější dovolenkové destinace. Doteď bylo třeba při cestě do Chorvatska předložit potvrzení o vakcinaci proti koronaviru, potvrzení pro prodělání nemoci nebo negativní výsledek testu. To se úderem půlnoci ze čtvrtka na pátek změnilo.

Zařazení Česka do seznamu zelených zemí tak zbavuje tuzemské turisty mnoha nepříjemností. „Znamená to, že Češi mohou do Chorvatska vstupovat bez potvrzení o testu nebo potvrzení o očkování nebo potvrzení o překonání nemoci. Pouze s občanským průkazem nebo pasem,“ napsala serveru Seznam Zprávy Natali Munitićová z Chorvatského turistického sdružení.

Ministerské weby zprávu zatím nezaznamenaly, a to ani šéfem diplomacie Jakubem Kulhánkem (ČSSD) ve čtvrtek představený nový portál Dovolena2021.cz, který má usnadnit cestování. Informace nicméně Kulhánek potvrdil na svém twitteru.

Prozatím se ale nemění podmínky při návratu, a to přesto, že i Chorvatsko svítí na seznamu ECDC zeleně. Podle českého ministerstva zdravotnictví patří stále mezi oranžové země, tedy destinace se středním rizikem nákazy.

Při cestě zpět do Česka je tedy nutné svůj návrat oznámit krajské hygienické stanici vyplněním Příjezdového formuláře. Nutné je také podstoupit PCR nebo antigenní test. Ačkoli došlo k usnadnění podmínek cesty do Chorvatska, doporučuje destinace přesto vyplnit formulář EnterCroatia, který turistům umožní rychlejší a snazší odbavení na hranicích. Chorvatsko od začátku roku do konce května navštívil více než milion turistů, počet přenocování dosáhl 3,9 milionu. Z toho na Česko připadá 117 000 přenocování.

Evropská komise v polovině června spustila platformu Re-open EU, kde je možné přehledně najít pravidla pro vstup do jednotlivých zemí Evropské unie a také Islandu, Lichtenštejnska, Norska a Švýcarska v závislosti na barvě výchozí země na cestovatelském semaforu. Platforma používá informace z ECDC a každý den je aktualizuje. Platforma, dostupná pro počítač i mobilní telefony, je k dispozici také v češtině.

Covid_19 ( 19. června 2021 11:10 )

Britové do Chorvatska zase dovezou nějakou šikovnou mutaci, na to jsou přeborníci, roznáší to po celém světě, posledně to odneslo Portugalsko

Tara-Tara ( 19. června 2021 10:37 )

a to vám milí turisté nedošlo, že toto opatření je jen kvůli tomu, aby se pronajimatelé a hospodští napakovali ? Je jim totiž úplně fuk, jestli nějaký covid někdo chytí, nebo ne...vloni nic moc, letos by to bylo také tak, tak se to zjednodušilo....vše asi uvidíme v průběhu a na konci prázdnin

krapotkin ( 18. června 2021 18:15 )

Jenom do Chorvatska ? Já chci konečně na svoji chatrč k Sydney. Drobný pozemek (cca 950 0000 hektarů) mi tam leží ladem. Kdo mi zaplatí škody ?

a-z- ( 18. června 2021 17:10 )

Pokud jedete individuálně, máte to domů bez testu. TAK ROZHODNUL SOUD.

a-z- ( 18. června 2021 17:09 )

A očkovaný se mydlej do hlavy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa