Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Strach z nové mutace koronaviru: Objevila se v Rusku, co víme o moskevské variantě?

Autor: Darina Jíchová - 
16. června 2021
21:19

Mutace koronaviru děsí svět, v současnosti je největší hrozbou pravděpodobně varianta delta, nazývaná také jako indická mutace. Ruští experti navíc nyní tvrdí, že se jim podařilo identifikovat další formu koronaviru, tzv. moskevskou mutaci. Rusko v posledních dnech zaznamenalo nárůst nakažených, za posledních 24 hodin to bylo přes 14 tisíc nových případů. Odborníci testují, zda jsou proti nové mutaci účinné vakcíny, včetně té domácí Sputnik V, uvedl list Daily Mail.

Ruské zdravotnictví se zaměřuje na výzkum varianty, která se objevila v Moskvě, vědci zatím nedali jasnou odpověď na to, zda tato nová forma koronaviru může za nárůst nakažených. Nicméně například v neděli ruská metropole hlásila 7704 nových případů z celkového denního nárůstu 14 a půl tisíce. Ministerstvo zdravotnictví zatím uklidňuje veřejnost domněnkami, že všechny vakcíny, včetně Sputniku V, jsou proti mutaci účinné.

Žádné oficiální vyjádření ministerstva zdravotnictví nebo předních epidemiologů zatím nebylo zveřejněno, podle moskevského tisku jsou si však expert jistí, že vakcíny fungují. Vědci z Gamalejova výzkumného institutu epidemiologie a mikrobiologie, kde se vyrábí Sputnik V, připustili, že je pravděpodobné, že nová mutace může za růst případů.

Starosta vyzval ke zrychlení očkování

„Situaci v Moskvě pečlivě monitorujeme, je možné, že Moskva má teď vlastní moskevskou mutaci,“ řekl pro agenturu TASS Denis Logunov z Gamalejova institutu. Starosta Moskvy Sergej Sobjanin dodal, že o víkendu sháněli tisíce nemocničních lůžek, aby bylo místo pro nové pacienty. Zároveň vyhlásil, že se tento týden nebude chodit do práce, aby se zamezilo dalšímu šíření viru. Na týden se uzavřela i sportoviště a dětská hřiště, bary a restaurace smějí mít otevřeno jen do 23:00.

Koronavirus v Rusku Koronavirus v Rusku | Reuters

„Tohle je pouze dočasné řešení, abychom se vyhnuli další dávce přísných restrikcí a zajistili udržitelné zlepšení situace. V první řadě také musíme zrychlit vakcinaci,“ navázal Sobjanin. Šéf Gamalejova institutu Alexander Gintsburg doplnil, že věří v účinnost vakcín. „Myslíme si, že vakcíny jsou efektivní, ale musíme počkat na výsledky studií,“ řekl tisku.

Vědci připomněli, že koronaviry se neustále vyvíjejí, mutují a adaptují. Koronavirus, který způsobil současnou pandemii, zmutoval už několikrát, mezi jeho nejznámější formy patří britská, brazilská, jihoafrická a nyní indická mutace.

Video  „Neviditelný závod o čas,“ Maďar o nebezpečí nakažlivějších mutací. Třetí dávka vakcín už za rok.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Omasta ( 17. června 2021 18:37 )

Tak jak to bylo? Léčil vás praktik? Proč jste tedy skončili Bez penicilinu a další podpůrné léčby jsme oba skončili v nemocnici?

Covid_19 ( 17. června 2021 18:14 )

lžete, praktičtí lékaři léčili, jinak bych byl pod drnem, stejně by dopadl i bývalý kolega. Bez penicilinu a další podpůrné léčby jsme oba skončili v nemocnici, ale praktik to zvládl. Většina praktiků léčila

a-z- ( 17. června 2021 04:25 )

Tuhle mutaci Češi zvládnou. Ta se musí přechlastat.

Omasta ( 16. června 2021 23:18 )

Ruská mutace je stejně neškodná jako indická, britská nebo španělská. Lidi používejte rozum! Kolik už bylo mutací a zemřel na ně někdo. Praktičtí lékaři odmítali léčit pacienty s respiračními nemocemi. A tak je velká pravděpodobnost, že ti u kterých se objevilky komplikace zálal plic nebo plicní embolie netušili, že je to může přivést ke smrti. Tyhle komlikace by nastaly, i kdyby praktičtí lékaři odmítali léčit chřipku, jsou léčitelné. Ale jak může ten odmítnutý člověk vědět, že je to vážné?.

frantacizek ( 16. června 2021 21:39 )

možná po 2. dávce může být, pokud soudruzi udrží původní recepturu recenzovanou v Lancetu. Ale i u té recenze vědci vidí zkreslení dat, takže by Sověti měli být spíše skeptičtější

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa