Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dívka (†18) zemřela po AstraZenece: Vakcínu čeká omezení i v Itálii, dostanou ji jen starší

Autor: ČTK - 
11. června 2021
11:15

Itálie zvažuje, že omezí používání vakcíny od britsko-švédské společnosti AstraZeneca. Důvodem je úmrtí osmnáctileté dívky, která zemřela krátce poté, co dostala tento druh očkovací látky. Uvedla to dnes agentura ANSA. Používání preparátu by mělo být výrazněji omezeno u lidí pod 50 let. V současnosti italské úřady pouze doporučují tento preparát přednostně používat k očkování starších ročníků.

Osmnáctiletá dívka dostala první dávku očkování na konci května v rámci takzvaných „open days“, tedy dní, kdy je možné se nechat očkovat bez rezervace. Žena byla hospitalizována se zdravotními problémy minulou sobotu a lékaři jí diagnostikovali krevní sraženiny. V neděli se lékaři pokusili sraženiny odebrat, dívka po operaci skončila na jednotce intenzivní péče a ve čtvrtek zemřela.

Náhlý a anomální výskyt krevních sraženin byl uznán jako jeden z velmi vzácných vedlejších účinků vakcíny od společnosti AstraZeneca. Podle odborníků je vznik krevních sraženin častější u lidí v nižším a středním věku. Evropský lékový regulátor EMA však pro používání této látky nestanovil žádné věkové limity. Jednotlivé členské země EU k otázce přistupují odlišně, řada států, a to včetně České republiky, nedoporučují podání látky od britsko-švédské firmy lidem mladším 50 nebo 60 let.

V současnosti v Itálii platí doporučení, aby AstraZeneca byla přednostně používána k očkování lidí nad 60 let. Kraje ale při dnech očkování bez rezervace, kterých se účastní především mladší lidé, často využívaly právě látku od AstraZenecy, které mají dostatečné zásoby. „Kraje musí přestat se závodem, kdo naočkuje více lidí, aniž by na první místě byla bezpečnost,“ uvedla dnes podle deníku Corriere della Sera imunoložka Antonella Violová. S podobnou kritikou vystoupili i další vědci a doktoři. Předseda krajské rady regionu Ligurie, kde byla zemřelá dívka naočkovaná, ale námitky odmítl. Podle něj se očkovalo na základě stanoviska zdravotnických úřadů.

Podle koordinátora italské vládní zdravotnické rady Franca Locatelliho je zpřísnění pravidel pro používání britsko-švédské vakcíny velice pravděpodobné. Změnit by se mohl i doporučený věk. Na úmrtí dívky z Ligurie již zareagovaly některé další italské regiony. Například Sicílie ohlásila, že nebude používat AstraZenecu pro očkování lidí, kterým ještě nebylo 50 let.

Video  Očkování AstraZenecou se obnoví, je přesvědčený vakcinolog. Kdo by měl ale s očkováním počkat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

holahej ( 11. června 2021 18:03 )

Tromboembolie (laicky „ucpání" cévy) patří obecně k nejzávažnějším, ale zároveň opravdu velmi vzácným komplikacím podávání kombinované hormonální antikoncepce. U 99,5 % jejích uživatelek nenastane v průběhu jednoho roku podávání žádná těžká porucha zdraví. A u zbývajících 0,5 % problém nastane.

holahej ( 11. června 2021 17:54 )

Tady je problém kombinace hormonální antikoncepce a AstraZeneca.

gerstl ( 11. června 2021 15:51 )

Lékaři léta varují před žilní trombozou, která dle nich postihovuje převážně starší lidi. Ale nyní při očkování najednou tormboza u starších lidí nevadí .
60+ budou klidně očkovat látkou, která trombozu navíc způsobuje a mladé , kteří trombozu prakticky nemají budou před Astrou chránit.
A nejhnusnější na tom všem je, že to říkají na plné pecky,­bezskr­upulóz­ně a nikomu to nepřijde chucpe

panda82 ( 11. června 2021 13:04 )

panda82 ( 11. června 2021 13:04 )

Jen 60+ ti mohou natáhnout brka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa