Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Covid pas jen na čtyři schválené vakcíny. Francie spouští pravidla pro turisty z EU

Autor: ČTK - 
16. května 2021
21:57

Francie začne používat „covidový pas“, který bude dokládat dokončené očkování proti covidu-19 či negativní PCR test během uplynulých 48 hodin. Od 9. června má umožnit účast na shromážděních více než 1 000 osob. Od konce června by měly tyto pasy umožnit cestování po Evropské unii. Francouzský státní tajemník pro evropské záležitosti Clément Beaune rozhlasové stanici Europe-1 řekl, že k tomuto sladění na unijní úrovni by mělo dojít „okolo 20. června“.

„Pas bude stejný jak pro účast na festivalu, tak pro cestování - od Paříže po Atény či od Madridu po Berlín,“ řekl Beaune podle webu stanice. Chystaný doklad, který bude mít podobu aplikace, anebo papírového dokladu, bude podle něj uznávat pouze očkování vakcínami již schválenými v EU, kterými jsou nyní přípravky firem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Čínské a ruské vakcíny jsou přinejmenším prozatím vyloučeny.

V Maďarsku a Česku stačí jakákoliv vakcína

Maďarsko se dohodlo s Českem na neomezeném přeshraničním cestování v případě očkovaných občanů obou zemí - a obě země si od soboty uznávají osvědčení o imunitě vůči covidu-19 „bez ohledu na typ použité vakcíny“, uvedl v pátek maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

V Maďarsku se jako v jediné zemi Evropské unie očkuje i ruským přípravkem Sputnik V a vakcínami čínských firem Sinopharm a CanSino Biologics, jejichž používání zatím nedoporučila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Kromě toho se aplikují i preparáty společností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

Některé země vyžadují karanténu

Beaune upozornil, že při jednání unijních zemí zbývá ještě vyřešit problém s karanténou. Některé země, například Dánsko, totiž nadále požadují od přijíždějících, aby setrvali deset až 14 dnů v izolaci, jiné se zase nevyjádřily. Státní tajemník by byl pro sladěné zrušení povinné karantény v rámci celé Unie pro držitele covidového pasu, který potvrzuje imunitu.

Stanice upozornila, že Francie je jednou z mála zemí v Evropě, kde jsou PCR testy zdarma, zatímco například ve Španělsku může jediný test stát až 120 eur (asi 3 055 Kč). „Evropský parlament žádá, aby všechny testy byly zdarma všude po Evropě, ale nemohu říci, zda to všichni přijmou,“ řekl Beaune. Jinou možností by bylo alespoň se dohodnout na přijatelné a sladěné ceně, aby se od léta mohla rozběhnout turistika.

Video  Blesk Podcast: Neuctivé vůči obětem, říká o kritice „kelímkové“ piety Sklenář  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa