Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Očkovací chaos: Studentka (23) dostala omylem šest dávek Pfizeru naráz. Skončila v nemocnici

Autor: Darina Jíchová - 
11. května 2021
21:47

V italském Toskánsku během vakcinačního programu došlo k mírnému nedorozumění a třiadvacetiletá studentka dostala místo jedné dávky hned 6 dávek očkovacích látek od společnosti Pfizer najednou. Zdravotníci ihned zareagovali a mladou ženu si nechali na 24 hodin v nemocnici na pozorování. U studentky se ale neprojevily žádné vedlejší účinky, a tak ji propustili, uvedl list Daily Mail.

Mladá Italka šla na očkování v neděli ve městě Massa, netušila, že zbytek víkendu a začátek pracovního týdne stráví v nemocnici. Zdravotníci jí při očkování napíchli celou ampuli očkování od Pfizeru, která obsahuje 6 dávek. Sestřička, která jí očkování podala, si svou chybu rychle uvědomila a obrátila se na lékaře. Ten rozhodl, že dívku hospitalizují a nechají si ji v nemocnici na pozorování.

Když se ani po 24 hodinách u studentky neprojevily žádné negativní účinky, mohla se vrátit domů. Nicméně lékaři ji budou dál monitorovat. Agentura AGI citovala lékaře, kteří uvedli, že dívka dostala infuzi a paracetamol. Šéfka infekčního oddělení v masské nemocnici Noa Antonella Vicentiová potvrdila, že studentka neměla negativní reakci na 6 dávek očkování.

„Neměla horečku, nestěžovala si na žádné bolesti, kromě místa vpichu. Po dobu pozorování se u ní neobjevily žádné vedlejší či negativní účinky vakcíny,“ vypověděla Vicentiová. „Pacientka byla trochu vyděšená, i proto jsme si ji v nemocnici nechali přes noc,“ dodala lékařka. Mluvčí nemocnice Daniella Gianelliová zase oznámila, že případ studentky bude nemocnice dál sledovat.

Studentka zůstane pod dohledem

Podle Gianelliové budou mladé Italce pravidelně brát krev a monitorovat reakci jejího imunitního systému, záměrem tohoto pozorování bude rovněž zjistit, zda vyžaduje „druhou“ dávku očkování. Mluvčí vysvětlila, že studentka mohla obdržet vakcínu přednostně před svou věkovou skupinou, protože je praktikantkou na psychologickém oddělení jejich nemocnice.

„Něco takového by se nemělo stát,“ reagoval na pochybení sestřičky z Massy Tommaso Bellandi, který má na starost bezpečí pacientů v severozápadním Toskánsku. Dodal, že z jedné ampule vakcíny se musí postupně odebrat každá dávka zvlášť, ty jsou pak dále zředěny. Sestra si uvědomila svůj omyl, když si po podání očkování všimla pěti prázdných připravených nových injekcí. 

Předávkování Pfizerem

Podle některých studií k předávkování vakcínou Pfizer může dojít už při podání 4 dávek najednou, nicméně není to zdaleka poprvé, kdy k podobnému omylu došlo. Obdobné případy hlásily Spojené státy, Austrálie, Německo nebo Izrael.

Video  Přeočkování Čechů proti covidu: Bude nutné po roce, roce a půl, míní Arenberger. A zmínil obavy z mutací i očkování 40+  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa