Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Lidé od 45 let se k očkování budou moci registrovat od úterý, Babiš slíbil urychlení

Autor: ČTK - 
9. května 2021
19:30

Lidé ve věku od 45 let se budou moci registrovat na očkování proti koronaviru od pondělní půlnoci. Na svém twitteru to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). Původně měla být registrace pro věkovou skupinu 45 až 49 let otevřená až od středy. Babiš je ale přesvědčen, že o dřívějším termínu rozhodne v pondělí vládní rada pro zdravotní rizika.

Dosud poslední vlna registrací byla určená lidem od 50 do 55 let a byla spuštěná ve středu. K pátku se podle ministra zdravotnictví Petra Arenbegera (za ANO) v této skupině přihlásilo asi 155 000 zájemců o očkování. Podle dat o vakcinaci jich asi 108 000 z celkem 686 000 lidí v tomto věku už vakcínu dostalo jako jiné přednostní skupiny, například zdravotníci, učitelé nebo chroničtí pacienti.

Proti novému typu koronaviru se v Česku očkuje od konce prosince. Zdravotníci dosud aplikovali více než 3,6 milionu dávek vakcíny. Ukončené očkování má přes milion lidí. V pátek bylo podruhé za sebou očkováno více než 80 000 lidí.

Není dostatek vakcín pro plnou očkovací kapacitu

Ambicí vlády bylo ale po Velikonocích očkovat 100 000 lidí denně. Kapacity očkovacích center a ordinací, kde očkují praktičtí lékaři, jsou pro takové tempo dostatečné, málo je ale vakcíny.

Arenberger tento týden doporučil starším pacientům, kteří čekají na očkování u praktického lékaře, aby raději využili nějaké velké očkovací centrum. Minulý týden podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky čekalo v ordinacích na vakcínu 30 000 lidí nad 80 let a 100 000 lidí ve věku 70 až 79 let.

V souvislosti s očkováním postup státu dnes v pořadu CNN Prima NEWS Partie Terezie Tománkové kritizoval místopředseda spolku Mladí praktici Vojtěch Mucha. Praktičtí lékaři podle něj dělají všechno pro to, aby očkovat mohli, ale stát jim není schopen zajistit dost vakcín a preferuje očkovací centra. „Stát stále dává najevo, že očkování praktickými lékaři je na vedlejší koleji, a my pak v očích pacientů vypadáme, že očkování nedokážeme zajistit,“ řekl. V minulém týdnu podle něj 500 k očkování přihlášených praktiků nedostalo vůbec žádnou vakcínu a někteří s očkováním z frustrace úplně končí.

Arenberger k tomu řekl, že stát s praktiky počítá. Připustil, že očkují méně, než byl původní plán, což podle něj bylo způsobeno zejména potížemi s distribucí vakcíny na úrovni krajů. Do ordinací podle něj bylo zatím dodáno 540 000 dávek a 435 000 bylo vyočkováno. Praktičtí lékaři podle něj budou hrát zásadní roli v budoucnu. „Určitě budeme výhledově přecházet na standardní očkovací systémy, to znamená praktičtí lékaři nebo nemocnice,“ řekl. Dodal, že v následujícím půlroce se stát nicméně neobejde bez velkých očkovacích center.

Video  Rozvolňování v Česku: „Klesáme stabilně, ale pomalu,“ říká Levínský. A zmínil nepřijatelné riziko  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Covid_19 ( 9. května 2021 21:58 )

podle odborníků měla být priorita očkování seniorů a oslabených, vláda raději očkuje ve velkém zdravé lidi, kteří mohou dojet do O2 arény a na Výstaviště v Brně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa