Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chudé země si na vakcíny ještě počkají. Indie si kvůli kritické situaci nechá dávky pro sebe

Autor: ČTK - 
7. května 2021
18:50

Nynější katastrofální koronavirová krize v Indii má negativní dopady na chudé země ve zbytku světa. Nedostanou totiž v Indii vyráběné proticovidové vakcíny, s nimiž počítal mezinárodní vakcinační program COVAX. Stalo se tak poté, co Dillí oznámilo, že vakcíny potřebuje přednostně pro sebe. S odvoláním na mluvčí očkovací aliance Gavi, která COVAX spravuje, o tom dnes informovala agentura DPA.

„COVAX již nepočítá s tím, že dodávky vakcín společnosti Serum Institute budou v květnu obnoveny,“ uvedla dnes v Ženevě mluvčí Gavi. Program COVAX, který pro středně- a nízkopříjmové země vytvořila Světová zdravotnická organizace, z velké části spoléhal právě na dodávky z indického institutu Serum, který je největším výrobcem vakcín na světě.

Video  Češka žijící v Indii: „Cítím se tu bezpečněji než v Evropě. Agresivita mutací nás ale zaskočila.“  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Do května měl institut na základě smluv dodat 110 milionů dávek pro program COVAX. Ten jich ale obdržel jen 20 milionů. COVAX doufá, že bude moci zemím vakcíny dodat nejpozději do června, uvedla mluvčí. Podle ní je důležité, aby měli přístup k vakcíně především ti, co již obdrželi první dávku preparátu AstraZeneca, který Serum licenčně vyrábí. Nyní však chybí 20 milionů dávek. COVAX se podle mluvčí snaží objednat vakcínu od dalších dodavatelů preparátu AstraZenecy.

Aliance Gavi apelovala na země s velkými zásobami vakcín, aby je daly k dispozici programu COVAX. Ten má ambici do konce roku 2021 dodat nejméně dvě miliardy proticovidových vakcín. K dnešnímu dni rozdělil 54 milionů vakcín do 121 zemí. Gavi v těchto dnech uzavřela smlouvy o dodávce 850 milionů dávek vakcín s americkými výrobci Moderna a Novavax. První by měla obdržet v říjnu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa