Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mejdan u Duky: Pobočník kardinála prolomil mlčení, chválil si doutníky, zmínil Gotta

Autor: Mii, kal, dp, bel - 
3. května 2021
13:10

Bezmála týden se zástupci pražského arcibiskupství odmítali vyjádřit k večírku bez roušek, avšak s doutníky a alkoholem, na kterém je minulý týden zachytili fotografové Blesku. V mlčení pokračovali i tehdy, kdy případ začala prošetřovat policie. Až nyní se sekretář arcibiskupa Dominika Duky a jeho pravá ruka Vojtěch Mátl rozhodl pro Konzervativní noviny popsat svůj pohled na věc. Chování účastníků obhajuje, včetně veselí, které bylo na fotografiích zachyceno. Zmínil také údajný důvod, proč se setkání odehrálo. A vyzdvihl kvalitu doutníků.

Večírek na střeše Arcibiskupského paláce se konal v úterý 27. dubna od odpoledních 17:30 nejméně do středeční jedné hodiny ráno. Někteří hosté přišli na chvíli, jiní zůstávali do konce, šlo v každém případě o pozoruhodnou sestavu osob.

Kromě Mátla dorazili například majitel společnosti Pražské Benátky Zdeněk Bergman, vedoucí Ústavu pro ochranu prezidenta ČR Martin Baláž, velitel Hradní stráže Jaroslav Ackermann, jeho zástupce Zdeněk Pekař, bývalý šéf stráže Jiří Kývala či další bývalý velitel Radim Studený.

Jak Blesk zaznamenal, účastníci roušky neměli ani při příjezdu, ani při samotném setkání na střeše. Zato v jejich rukách byly k vidění doutníky a skleničky něčeho tvrdšího. Podobná společenská setkání jsou přitom aktuálně zakázaná a mluvčí pražské policie Jan Rybanský pro iRozhlas.cz potvrdil, že strážníci případ prověřují, proti dvěma osobám bylo zahájeno kárné řízení.

Mátl: S rouškou doutníky nevykouříte

Zatímco Baláž se nechal slyšet, že schůzka byla pracovní (i on čelí kárnému řízení, pro změnu ze strany policejního prezidia), pražské arcibiskupství vytrvale mlčelo. Jak se ale objevovaly nové informace a nová jména účastníků, Mátl to zřejmě nevydržel a rozhodl se vysvětlit pro Konzervativní noviny, jak to podle něj celé bylo.

Jeho stať je relativně dlouhá a podstatná část se paradoxně věnuje tomu, že nejlepší je v podobných případech mlčet, což je podle něj důvod, proč arcibiskupství doporučil se nevyjadřovat. Schůzka byla důležitá, popisuje dále – pracovníci a spolupracovníci svatého úřadu musí pravidelně koordinovat svou činnost s ostatními osobami.

„Jednou až dvakrát do roka je iniciováno sousedské setkání několika osob, se kterými se prolínají i mé kompetence arcibiskupského ceremoniáře, a to vzhledem k pochopitelné součinnosti se složkami Pražského hradu, v jehož areálu se nachází katedrála a několik dalších sakrálních budov,“ uvádí Mátl.

„Takováto setkání jsou zejména informační, sdělujeme si, co nás čeká, a koordinační, protože se zamýšlíme, jak nejlépe zvládnout dané výzvy, ale také osobní, abychom se poznali, s novými pracovníky si vyměnili kontakty, zajistili kontinuitu a navázali normální mezilidské vztahy, které napomáhají vzájemné komunikaci,“ pokračuje s tím, že kdyby k podobnému setkávání nedocházelo, nepodařilo by se například v tak krátkém čase zorganizovat tak harmonický pohřeb zpěváka Karla Gotta.

Nutno podotknout, že všechny organizace se musí koordinovat, ani tuhle potřebu nikdo arcibiskupství neupírá. Aby ale nedošlo k porušení hygienických předpisů a ohrožení osob, během pandemie se obvykle volí distanční forma třeba přes videokonferenční platformy. V případě osobního setkání se většinou sahá po ochraně úst, ne po doutnících a alkoholu. Na fotografiích Blesku ale nemá ochranu úst doslova nikdo v žádný z momentů v průběhu schůzky.

Doutníky dodal převozník

Mátl argumentuje, že účastníci jsou vzhledem ke své službě pravidelně testování a někteří byli již očkováni. Kuřivo pak nerozporuje. „Nezastírám, že jsme od pana převozníka na onom setkání byli pohoštěni doutníkem, a mohu s čistým svědomím konstatovat, že šlo o doutníky kvalitní a hodné závažnosti prostoru, kde byly konzumovány,“ napsal Mátl a dodal: „Kdo již někdy doutník kouřil, ví, že je to otázka šedesáti až devadesáti minut, a proto se nediví onomu relativně dlouhému pobytu některých pánů na čerstvém povětří. Jen s tou rouškou to prostě úplně nejde, ale to asi každý rozumný člověk chápe.“

Oněch „až devadesát minut“ zřejmě bylo více, jelikož na fotografiích postávají účastníci na střeše jak za denního světla, tak během stmívání, tak za plné tmy. Ostatně akce trvala minimálně sedm hodin.

Oslavy Jana Nepomuckého, nebo narozenin Duky?

Ale k hlavnímu důvodu setkání. Mátl uvádí, že lidé na schůzce hovořili zejména o blížícím se třístém výročním svatořečení sv. Jana Nepomuckého. „Toto výročí bude oslaveno v sobotu 15. května slavnostní bohoslužbou v katedrále, kterou bude přenášet Česká televize, a následným procesím a tradičními slavnostmi na Vltavě s názvem NAVALIS. Proto jsem také pozval hlavního pořadatele slavností NAVALIS – převozníka pražského pana Zdeňka Bergmana a několik lidí, kteří mi se zajištěním akcí dlouhodobě pomáhají,“ vysvětluje Dukův sekretář.

NAVALIS je na svých stránkách skutečně popisován jako slavnost k výročí svatořečení sv. Jana Nepomuckého. Součástí bude mimo jiné plavba otužilců po Vltavě a opravdu bohoslužba v katedrále sv. Víta na Pražském hradě. Tím by čistě teoreticky účast Baláže a Ackermanna mohla být vysvětlena, avšak stále nedává smysl přítomnost bývalých hradních velitelů. Den před mejdanem měl Duka narozeniny, toto vysvětlení tak ještě nemůžeme úplně zavrhnout. Možná šlo o kombinaci obojího.

Hřmotný smích, který až děsí lidi

Kdo pak podle Mátla mohl slyšet hřmotný smích, je to proto, že Bergman je jednoduše veselý člověk s hlasitým projevem. „Nebylo to nějakým nepřiměřeným veselím či „pařbou“; byl to jeho obvyklý smích, kterým kdekoli a kdykoli odzbrojuje (a někdy až děsí…) lidi a kterým je po Praze již dobře znám,“ říká sekretář o pražském převozníkovi.

Podotýká také, že než se setkání uskutečnilo, arcibiskupství se podívalo na rozsudek Nejvyššího správního soudu, který zrušil vládní nařízení ve věci setkávání osob v soukromých prostorách. Jenže krátce poté, co byl rozsudek vydán, vláda vydala nové nařízení, které většinu opratření znovuzavedlo.

Seznam dosud potvrzených účastníků večírku:

  • Vojtěch Mátl, vedoucí sekretariátu kardinála Dominika Duky 
  • Jaroslav Ackermann, velitel Hradní stráže
  • Zdeněk Pekař, zástupce velitele Hradní stráže
  • Martin Baláž, vedoucí Útvaru pro ochranu prezidenta ČR
  • Martin Kincl, zástupce vedoucího Útvaru pro ochranu prezidenta ČR
  • Zdeněk Bergman, majitel společnosti Pražské Benátky
  • Jiří Kývala, bývalý velitel Hradní stráže
  • Radium Studený, bývalý velitel Hradní stráže
  • Spekuluje se i o režisérovi Jiřím Strachovi, který v den večírku sdílel fotografii zřejmě ze střechy Arcibiskupského paláce.

Video  Blesk Podcast: Ženy v taláru? Kněz Rob promluvil o modernizaci v církvi.  - Blesk
Video se připravuje ...

Ksel ( 3. května 2021 19:44 )

Na ochranu arcibiskupského paláce proti koronavirovým ordnerům a dalším zločineckým živlům by měl být ustanoven strážní oddíl dukatýrů.

Ksel ( 3. května 2021 19:42 )

Další výmluvná ukázka utahování šroubů covidového fašismu. Lidskost, svoboda a duch demokracie je na straně Duky a spol. Zásah koronavirových ordnerů v policejních uniformách proti Dukovi a spol. je odsouzeníhodný.

anna1234 ( 3. května 2021 19:40 )

.. Světáci to je herecký koncert všech Jeden z mých nejoblíbenějších, vždycky!! dokáže zlepšit náladu

xxxx678 ( 3. května 2021 18:44 )

Dívala jsem se, a vůbec mi to nic neříká, to jsem propásla, ale podívám, někdy.Ta "Klec" to bylo taky super. Ovšem...máš ráda film "Světáci"?

anna1234 ( 3. května 2021 18:02 )

.. na to jsme měli na podzim koupené lístky, moc jsem se na to těšila, ale bohužel se nehrálo .. Zrovna o té hře mluvila v rozhovoru na Primě, možná jí prý ještě obnoví, ale úplně přesvědčivě nezněla, prý jí s Kňažkem hráli asi sedmkrát? jestli dobře pamatuji, tak prý jí ještě neměla pod kůží. Koukám máme stejný vkus Jestli ti to vyjde, na "Milion" koukni, myslím, že je na ČT, dobré obsazení a mrazivý /jak by napsal bulvár / děj o manipulaci s člověkem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa