Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Večírek, který tu nebyl od covidu. Na megaparty do Liverpoolu dorazilo 6 tisíc lidí

Autor: Darina Jíchová - 
1. května 2021
18:16

Britové si uvolnění restrikcí užívají plnými doušky, o tom svědčí záběry z páteční taneční megaparty, která se konala v anglickém Liverpoolu. Na parketu se tu sešlo kolem 6 tisíc lidí, nicméně tradičně se takové večírky konají večer, s ohledem na to, že v Británii stále ještě některá opatření platí, akce začínala ve dvě odpoledne a každého z účastníků před vstupem čekal test na covid-19, uvedl list Daily Mail.

Taneční večírek pokračoval i v sobotu 1. května, tento minifestival přišel po měsících dlouhém lockdownu. Jednalo se o zkušební událost ještě před datem, než budou rozvolněny i poslední restrikce sociálního distancování, ty by měly v plném rozsahu skončit 21. června. Snímky z akce napovídají, že lidé si večírek užili, všichni se museli prokázat negativním testem.

Večírek pod dohledem vědců a policie

Nikdo z účastníků neměl roušku, nedodržovaly se rozestupy, před tanečním klubem byl ale stan plný vědců, kteří pozorovali chování a stav lidí, monitorovali, jak se chovají po roce nuceného sociálního distancování. Událost hostil klub Circus a jeho zakladatel DJ Yousef Zahar, v sobotu měl vystoupit i hudebník Fatboy Slim. Všichni, kteří byli na večírku, musí po pěti dnech znovu na testy a své výsledky zaznamenat do speciálního systému.

Na místě byla i policie, která ujišťovala místní obyvatele, že nehrozí žádné nebezpečí, a dohlížela, aby nedocházelo k výtržnostem. „Tahle událost je bohužel zcela legální a vypadá to, že je to pilotní akce z řady podobných večírků,“ sdělil tisku jeden z obyvatel Liverpoolu. Pokud se akce osvědčí, stejná pravidla přijmou i další majitelé tanečních klubů.

Kritici uvádějí, že okleštěná akce začínající ve dvě odpoledne a končící v jedenáct večer nemá s večírky z doby před pandemií koronaviru nic společného. Účastníci zkušební party si ale na nic nestěžovali, nevadilo jim ani, že se musí registrovat u lékaře a informovat ho nejen o výsledcích testu před a po akci, ale také o tom, jak se cítí.

Koronavirus v Británii: Večírek v Liverpoolu. Koronavirus v Británii: Večírek v Liverpoolu. | ČTK/AP/Richard McCarthy

Mladí byli z akce nadšení

„Myslím, že tohle je ohromný okamžik pro Británii,“ komentoval student Elliot Cause (20), jeden z účastníků akce. „Jako studenti jsme se bez podobných akcí dost trápili, myslím, že tohle pomůže. Jen se podívejte na tu skvělou energii tady,“ dodal. Také dvacetiletý Sam Murrphy byl z večírku nadšený, přijel i s poraněnou nohou. „Za nic na světě bych to nezmeškal,“ řekl tisku.

„Doufám, že to všechno vyjde, že případy koronaviru nepřibudou a my budeme mít víc takových akcí,“ prohlásil další student Aodghan Fegan (21). „Jsme nadšení, lockdown byl těžký a nudný a trochu smutný, vlastně dost depresivní a vůbec to prostě nebylo dobré,“ svěřila se tisku osmnáctiletá Leah Lawlessová.

Expert varuje: Covid-19 nikam nezmizel

„Covid-19 je tady pořád, máme nové mutace a mezinárodní cestování představuje nebezpečí opětovného rozšíření,“ upozornil regionální šéf zdravotnictví pro oblast Liverpoolu Matt Ashton.

Minifestival v Liverpoolu je součástí vládního zkušebního programu, který má za úkol testovat, jak to bude vypadat po uvolnění restrikcí sociálního distancování. Liverpool byl vybrán hlavně pro moderní testovací centrum. Klub musel splňovat několik základních podmínek, musel mít například skvělý ventilační systém.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa