Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Rozvolnění přehledně: Návrat do školek a na druhé stupně od pondělí. Obchody si ještě týden počkají

Aktualizováno -
29. dubna 2021
17:45
Autor: ČTK - 
29. dubna 2021
10:30

Vláda ve čtvrtek podle aktuálních dat o šíření epidemie koronaviru rozhodovala, zda budou moct od pondělí 3. května otevřít další obchody. Nakonec se podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) shodla na tom, že otevření se posune o týden. Na klíčovém zasedání také už schválila, že se v Královéhradeckém, Karlovarském, Plzeňském, Středočeském, Libereckém, Pardubickém kraji a v Praze vrátí v pondělí do lavic druhé stupně základních škol. Ve středních Čechách, na Liberecku, Pardubicku a v hlavním městě otevřou i celé školky, testy v nich nebudou. Zmíněných sedmi krajů se bude týkat i uvolnění v kultuře, otevřou tak muzea či galerie.

Na hranici 100 případů za týden na 100 000 obyvatel bude ČR podle odborníků z poradní Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) zřejmě kolem 10. května. Otevření obchodů, které ministerstvo touto hranicí podmínilo, by podle názoru skupiny, kterou vede epidemiolog Petr Smejkal, nemělo předběhnout další vlnu rozvolnění ve školách.

Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) na twitteru oznámil, že obchody si musí počkat ještě týden, otevřít mohou 10. května.

Ani obchodníci zatím v otevření svých provozoven hned od 3. května příliš nevěřili. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza pro Blesk Zprávy uvedl: „Všichni jsou připraveni. Ale tisk letáků po předchozích zklamáních zatím pozastavili.“

„Obchody zcela jistě otevřou 10. 5. bez ohledu na incidenci nákazy,“ ujistil Havlíček.

Ministři řešili i možné otevření zahrádek restaurací. Ty by otevřeli někteří experti včetně epidemiologa Romana Prymuly. Ten tvrdí, že při režimových opatřeních je riziko nákazy na zahrádkách mnohonásobně nižší, než když se lidé shlukují u výdejních okének restaurací. „Otevření zahrádek se na vládě řešilo, ale stále platí to, co vláda uvedla. Zahrádky by se měly otevírat až 17. 5.,“ zdůraznil Havlíček.

Školky pro všechny děti v části ČR

Kabinet řešil také zajištění antigenních testů pro školáky poté, co stát musel kvůli nesplnění podmínek zrušit tendr na dodání více než pěti a půl milionu testů pro školy. 185 tisíc testů zatím uvolní pro školy správa hmotných rezerv, testy byly původně určené pro úředníky.

V Praze, Středočeském, Libereckém a Pardubickém kraji plně otevřou celé školky, děti se vrátí hned po víkendu, a to bez povinného testování i roušek. A od 3. května zasednou do lavic rotačně děti z druhých stupňů v Praze a šesti krajích. Kromě už dříve avizovaných Karlovarského, Královéhradeckého a Plzeňského kraje se pro ně otevřou školy i ve Středočeském, Libereckém a Pardubickém kraji.

„Vláda dnes přijala usnesení, že k 10. květnu, tedy k dalšímu pondělku, dojde k otevření zbývajících mateřských škol a druhých stupňů základních škol v rotačním schématu ve zbývajících krajích,“ řekl Plaga.

Zároveň se od pondělí mění podmínky testování. Od pondělí 3. května se bude pedagogický i nepedagogický personál testovat jednou týdně antigenními testy. První stupně, které už jedou několikáté kolo rotací, také budou testovány jednou týdně. Ty navrátivší druhé stupně základních škol budou testovány dvakrát, řekl Plaga.

„Vláda schválila materiál, který se zabývá testováním na vysokých školách,“ doplnil Plaga. Testy budou prováděny metodou PCR. U vysokých škol se navíc obnoví praktická výuka pro všechny ročníky.

Plagu rozzuřili fanoušci na stadionech

V šesti zmíněných krajích a v Praze se tréninky dětí a mládeže od 3. května rozšíří na dvacetičlenné skupiny. Vláda zároveň schválila, že bude stačit čestné prohlášení rodičů, že dítě absolvovalo v posledních 72 hodinách test.

„O volnočasových aktivitách dětí se bude rozhodovat zítra, vláda je bude zřejmě schvalovat v pondělí,“ řekl Robert Plaga. Týkat se to bude třeba i skauta.

Ministra rozzuřila výjimka, kterou dostaly fotbalové kluby. Už o víkendu mohou s testy a respirátory zaplnit 10 procent kapacity stadionů. „Z rozhodnutí hlavní hygieničky, a to pustit na stadion diváky, jsem nebyl nadšený. A to jsem ještě hodně diplomatický,“ řekl viditelně rozladěný Robert Plaga. Narážel tak na fakt, že se pouští diváci na sportovní zápasy, zatímco děti nemohou sportovat.

Pokračovat bude testování ve firmách. „Testování ve firmách bude pokračovat i v červnu,“ řekl Havlíček. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) ve středu uvedl, že ve školách i firmách se bude testovat na covid-19 nejméně do konce května. Případné prodloužení dál do června chce ministerstvo vyhodnotit do 7. května. O dřívějším ukončení testování se diskutuje proto, že se nepodařilo vybrat dodavatele pro další testy do škol, bez nichž vystačí jen do konce příštího týdne.

Od třetího květnového dne se mohou po několika měsících v celé republice otevřít kadeřnictví, kosmetické salony, pedikúry a manikúry, masáže a další podobné služby, podmínkou bude test. „Samotesty v provozovnách služeb jsou možné,“ řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO), nicméně doporučil, aby se tato možnost používala výjimečně. Test bude platit pouze pro jeden úkon.

Zbývající služby, jako jsou například řemesla, se budou podle plánu moci dle Havlíčka otevřít od 10. května spolu s maloobchodem.

Aktuálně v Česku: 146 nově nakažených na 100 tisíc za sedm dní

V Česku ve středu přibylo 2483 potvrzených případů onemocnění covid-19. Oproti stejnému dni minulého týdne to bylo téměř o 16 procent méně. Na 100 000 obyvatel v současnosti připadá 146 nově nakažených za posledních sedm dní. Ve středu to bylo o pět více. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Reprodukční číslo se čtvrtý den drží poblíž 0,88. Číslo udává, kolik lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný člověk. Nižší než jedna je 15. den v řadě, což znamená, že šíření epidemie v Česku zpomaluje.

Video  Tisková konference po jednání vlády. (29.4.2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

sasabyvalbuznicka ( 29. dubna 2021 18:58 )

Tato vláda je NEJLEPŠÍ pod sluncem. Cenzore, jsi spokojený?

ledsezelim ( 29. dubna 2021 18:10 )

I to je pozdě !!!

Prema M ( 29. dubna 2021 17:22 )

A teď tomu máme věřit? Takových datumů už jsme slyšeli....

lepabrena ( 29. dubna 2021 16:01 )

Obchody vláda neotevře nikdy-je to součástí strategie vlády na to, aby si lidé zvykli na to, že budou chodit v roztrhaných botách, případně bosí a nazí. Vždyť přece už Kalousek tvrdil, že žijeme jako prasata v žitě, pokud máme na nohou boty!A tím, že děti budou chodit do školek bez testů a roušek se následně opět znovu zhorší pandemie a ta už bude mít přímý dlouhoočekávaný efekt- státní bankrot! Nejsme součástí eurozóny, takže nikdo nás zachraňovat nebude! Jen za posledních 12 měsíců pod touto vládou se státní dluh zdvojnásobil!

Jirik-ta ( 29. dubna 2021 13:10 )

Hlavně že mu to myslí politicky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa