Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Přehledně: Do kadeřnictví a na kosmetiku od 3. května, kývla vláda. A další úleva u maturit

Aktualizováno -
26. dubna 2021
23:20
Autor: map, vei, ČTK, simao - 
26. dubna 2021
17:05

Kadeřnictví, kosmetika, manikúra či služby péče o zvířata budou moci podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) obnovit provoz 3. května. Schválila to vláda. Jestli ke stejnému datu otevřou i zbylé obchody, rozhodne čtvrteční jednání kabinetu Andreje Babiše (ANO). Neúspěšní maturanti dostanou letos navíc možnost opravy didaktických testů v červenci a opravy praktické zkoušky do konce léta, řekl po zasedání vlády novinářům ministr školství Robert Plaga (za ANO). Ministerstvo navýší počet opravných pokusů ze dvou na tři.

⊕ Kadeřnictví, kosmetika, manikúra či služby péče o zvířata budou moci podle ministra průmyslu a obchodu mět obnovit provoz 3. května. 

⊕ Uvolnění se týká lázeňské léčebně rehabilitační péče, do lázní budou moci i samospláci, kteří prodělali covid v posledních 90 dnech. Má jít o pobyty nejméně na devět dní.

⊕ Co obchody? Ty se otevřou kvůli obavě z „nákupní turistiky“ až celostátně, navíc bude nutné, aby přibývalo nejvýš 100 infikovaných na 100 tisíc obyvatel. Jestli to bude také k 3. květnu, posoudí vládě ve čtvrtek.

⊕ Od 3. května se mohou do škol vrátit žáci druhého stupně rotačně v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji, řekl ministr Robert Plaga (za ANO).

⊕ Ve čtvrtek vláda vyhodnotí, zda se ve stejném termínu budou moct plně otevřít mateřské školy ve Středočeském kraji a v Praze.

⊕ Neúspěšní maturanti dostanou letos navíc možnost opravy didaktických testů v červenci a opravy praktické zkoušky do konce srpna, dodal Plaga. Pokud maturanti neudělají napoprvé praktickou zkoušku, budou si ji moct opravit do konce léta.

⊕ Od úterý bude zakázáno cestovat do Indie, zařadí se mezi země, kde je extrémní riziko šíření nových mutací koronaviru. Zpřísní se i podmínky návratu.

⊕ Pro Královéhradecký, Plzeňský a Karlovarský kraj platí, že se od 3. května otevřou galerie, muzea a památky. Ale jen tak, aby jedna osoba uvnitř měla k dispozici 15 metrů čtverečních plochy, která je přístupná veřejnosti. Návštěvníci jsou povinni udržovat rozestupy alespoň dva metry, nejde-li o osoby ze společné domácnosti. Budou muset používat respirátory a povoleny nejsou skupinové prohlídky.

Ministr Petr Arenberger (za ANO) nelibě sleduje, jak se část Čechů vydává na oblíbená místa, jako je třeba pražská náplavka či městské parky, a nedělá si starosti s rouškami či respirátory. Jejich „odvahu“ pak někdy posilují i plechovky piva.

„Nadále doporučujeme ponechat ochranu úst a nosu i venku. Britská mutace, ale nově i brazilská a indická jsou z pohledu šíření viru rizikové,“ řekl Blesku Arenberger. Podle něj se ochrana nevyžaduje pouze tehdy, pokud je člověk sám nebo jde sportovat.

„Situace se naštěstí kombinací očkování a dodržování nastavených pravidel zlepšuje, ale byla by škoda, aby se návrat k normálnímu životu zbrzdil nedodržováním pravidel stanovených našimi epidemiology,“ dodal ministr.

Arenberger: Roušky možná sundáme o prázdninách, ale...

Odborníci podle něj nedoporučují na používání respirátorů či roušek nic měnit. I když si posteskl: „Jako lékaři jsme zvyklí, že na naše doporučení reaguje často jen část populace, například při omezování kouření, a tohle je jeden z dalších příkladů.“

Arenberger v pondělí po jednání vlády doplnil: „Předpokládám, že roušky by se mohly eventuálně i sundat o prázdninách, ale musíme mít na mysli, jaká bude epidemiologická situace, kterou dneska není schopen nikdo říct. Když jste někde volně v terénu a nejedná se o zástavbu, tam se roušky pochopitelně nosit nemusí. Nebo třeba při sportování. Na druhou stranu třeba když je někde větší počet osob, kde je riziko, kde budou na bližší vzdálenost než 2–3 metry, u sportu doporučujeme až 6 metrů, tak tam bych si tu roušku nebo respirátor určitě nasadil. Samozřejmě v zástavbě je to pravidlo.“

Video  Epicentrum - Petr Arenberger  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Babiš: Musíme být opatrní

„Pokud někdo avizoval nějaké rozvolnění nebo otevření, tak vždy to bylo podmíněno epidemiologickou situací a my jsme znovu v situaci, kdy všichni by chtěli rozvolňovat, my samozřejmě také, ale musíme být opatrní a musíme postupně. Protože sice ta incidence klesá, ale neklesá tak rychle, jak bychom si představovali. Proto děláme teď dvě vlády v týdnu. Definitivně byly potvrzeny služby, lázně plus druhý stupeň škol v rotaci podle epidemiologické situace v krajích a budeme pokračovat ve čtvrtek,“ uvedl Andrej Babiš k dalšímu rozvolňování poté, co navštívil v Lánech prezidenta Miloše Zemana. Více se na vládě bude řešit ve čtvrtek, potvrdil premiér.

Havlíček: Nemůžeme se nechat vyhecovat

Vláda čelí kritice, že malí obchodníci dál zůstávají v nejistotě. „Všichni věděli to, že se budou kadeřnictví a tzv. služby o tělo pouštět třetího (3. května – pozn. red.) bez jakýchkoliv podmínek ve smyslu počtu nakažených, a rovněž jsme řekli, že obchody pustíme pouze s podmínkou počtu nakažených,“ uvedl v pondělí večer v ČT vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

„My bychom hrozně rádi, aby to v to pondělí dopadlo,“ pokračoval Havlíček, podle kterého ale musí být nadále z čísel patrné a zachován jasný trend, že to klesá. „Takže prosíme ještě krátce o trpělivost. Já rozumím tomu, že by chtěli všichni v pondělí otevřít, ale my se nemůžeme nechat vyhecovat opozicí nebo kýmkoliv jným. Uvědomme si, že ještě v pondělí pouštíme rotační výukou školy a mateřské školy a ta mobilita se musí dávkovat postupně,“ podotkl Havlíček.

„My jsme jasně řekli, a to platí, že přednost mají školky a školy. Je možné, že se to bude otevírat současně, a to platí,“ dodal Havlíček. Před 14 dny byla incidence 400, teď se pohybuje kolem čísla 160, upozornil vicepremiér.

Arenberger zvažoval zahrádky restaurací

Ministr zdravotnictví Arenberger přitom uvedl, že vláda řešila i možné rozvolnění u zahrádek restaurací. „Zahrádky byly velmi zvažovány s ohledem na jejich otevření, a dokonce bylo ve hře, že by se otevíraly již ve 2. balíčku. Pak ale přece jenom zase a naprosto oprávněně jsme řekli, že když se otevírají školy, obchody a služby – obchody samozřejmě za podmínky příznivé epidemiologické situace – tak že nechceme riskovat další rizikový faktor, i když může být malý. My nesmíme vycházet z toho, že když se tvoří hrozen před nějakým výdejním okénkem, tak že už je to pravidlo a že to můžeme respektovat a že to jde celostátně povolit. V těch zahrádkách by ta pravidla byla trošku jiná,“ upozornil Arenberger.

„Naší snahou je co nejvíce vyčkat, aby se po krajích mohly otevírat školy, pokud to epidemiologická situace dovoluje, a teprve následně těch několik krajů, tam by se to otevřelo současně,“ dodal ministr s tím, že o školy jde nyní především.

Ve čtvrtek se rozhodne o školkách v Praze

„Do Karlovarského kraje, Královéhradeckého a Plzeňského se od 3. 5. vrátí druhé stupně rotačně,“ potvrdil dnes ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Dobře se situace vyvíjí podle dnešních dat i v Praze a Středočeském kraji. O nich se rozhodne ve čtvrtek. „V těchto dou krajích je velmi pravděpodobné, pokud se to dále bude vyvíjet dobře, že ve čtvrtek přijmeme rozhodnutí, že se také od 3. 5. mohou plně otevřít mateřské školy. V plném provozu, plném rozsahu, bez testů, bez roušek. A zároveň opět k 3. 5. se i v těchto krajích budou moci vrátit 2. stupně základních škol do těch rotačních schémat. Je to podmíněno samozřejmě dobrým vývojem epidemické situace v těchto krajích a poklesem pod hranici 100 na 100 tisíc obyvatel sedmidenní incidence. Finální rozhodnutí učiní ministr zdravotnictví tento čtvrtek,“ dodal Plaga.

jajas ( 27. dubna 2021 19:29 )

Takový chudák, jako ty, mi nebude říkat, co mám dělat. Se dej dokupy a už to neber!

verka1 ( 27. dubna 2021 19:00 )

5x víc daní, platit poplatky u lékaře, školství...kdo nemá úspory, vydělává minimální mzdu si ...

mord ( 27. dubna 2021 18:25 )

ber ty léky pravidelně šmudlo vlastně tobě už není pomoci

mord ( 27. dubna 2021 18:23 )

Tahle banda lumpů a lhářů dobře ví, že je má už většina lidí na háku jim je to jedno. Jde o to hrabat za testy, roušky a vakcíny co nejdéle to půjde. Kůže se špatně obarvenými vlasy pohrdá zákony a lidé pohrdají jím Po volbách by se měly všechny mafiánské rozkrádačky vyšetřovat

jajas ( 27. dubna 2021 17:31 )

Hrezen: Většinou ti, co říkají, že jsou normální, tak se mýlí!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa