Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Když budeme zlobit...“ Arenberger se omlouvá, hrozil Čechům létem v respirátoru a vyrážkami

Aktualizováno -
15. dubna 2021
18:22
Autor: ČTK, simao - 
15. dubna 2021
13:53

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) byl včera i dnes přítomen na jednání v Poslanecké sněmovně. Zatímco na dnešních interpelacích reagoval mj. na otázky testování školáků, ve středu se pustil s poslanci do křížku a varoval před tím, že pokud budou lidé zlobit, budou muset nosit respirátory i v létě. Dnes se však za svá slova omluvil. A za radostnou zprávu zmínil nové dodávky vakcín Pfizer, které Česko dostane navíc a měly by pomoci v rychlejším očkování.

Ministr zdravotnictví a dermatolog Petr Arenberger (za ANO) dnes korigoval své středeční vyjádření ve Sněmovně, že bude nutné nosit respirátory venku i v létě, pokud lidé nebudou dodržovat protiepidemická opatření.

„Pokud budeme chytří a řekneme mu, aby se mezi námi nešířil, tak si třeba užijeme krásné prázdniny. Když teď budeme zlobit, tak prostě o prázdninách budeme dál nosit respirátory, bude nám teplo, budeme nadávat, budeme mít vyrážky na obličeji a budeme nadávat na Ministerstvo zdravotnictví, že to vymyslelo špatně. Ale to je asi normální, my to tak bereme. Jenom na to upozorňuji, že záleží jenom na nás, jestli se nám to podaří,“ uvedl ve středu ministr.

Omluva a příslib 100 tisíc očkovaných denně

Ve čtvrtek svá slova mírnil. „Chci se s vámi podělit o radostnou zprávu. Od posledního týdne v dubnu do konce června budeme mít navíc 1179000 dávek očkovací látky Pfizer/BioNTech. Postupně tak budeme očkovat i přes 100000 dávek denně. Omlouvám se všem za včerejšek-léto by tak mohlo být i bez roušek venku,“ vzkázal dnes Arenberger.

Již při svém nástupu vytyčil cíl očkovat cca 140 tisíc lidí denně, aby výrazněji pokročila proočkovanost populace.

Česko má podle očkovací strategie na druhé čtvrtletí objednáno 1,44 milionu dávek od Pfizer/BioNTech, 834 000 dávek od firmy Moderna, 1,8 milionu dávek od firmy AstraZeneca a 555 000 dávek od firmy Johnson & Johnson.

AstraZeneca ale dosud své dodávky do Evropy krátila. Do dubna měla dodat podle plánu 1,5 milionu dávek, podáno jich ale do středy bylo v ČR jen 290 000. Na vakcínu přitom spoléhali hlavně praktičtí lékaři, kteří ji měli aplikovat ve svých ordinacích

.Podobně očekávali také látku od firmy Johnson & Johnson, kterou navíc stačí na rozdíl od vakcín ostatních výrobců očkovat jen jednou dávkou. Její distribuce do EU ale byla pozastavena ještě před začátkem dodávek do ČR kvůli prověřování možné souvislosti s velmi vzácnými případy trombóz v USA.

Očkování v „kopulaci“

Během čtvrtečních interpelací čelil Arenberger dotazu opět na očkování a také mj. na testování žáků ve školách.

U očkování došlo k úsměvnému momentu, když poslanec SPD Pavel Jelínek svůj dotaz začal slovy: „V současné době probíhá očkování v naší kopulaci.“ A jiný výraz pro pohlavní akt tak zaměnil za populaci. Jelínek se ministra tázal na očkování při protilátkách a vyjádřil přesvědčení, že mladší ročníky snad přijdou na řadu na konci léta. 

Arenberger ve školce čekal brekot

Ohledně aktuálního testování žáků, kteří se vrátili do škol a předškoláků ve školkách ministr poznamenal: „Testování je základem k tomu, abychom si mohli dovolit udělat větší skupinu dětí, dospělých, v podstatě kohokoliv, a řešili při tom pandemickou situaci v dnešní době, kdy stále ještě ta virová nálož je vysoká.“

„Já jsem se byl podívat v jedné školce, kde jsem čekal, že to bude nejdramatičtější a že tam děti budou brečet a nebudou chtít si to nechat vyšetřit, ale přišel jsem tam a mluvil jsem tam s jedním malým chlapečkem, který mi říkal: No, vždyť to nic není, tak já jsem si ráno čistil zuby no a teď si prostě čistím nos,“ uvedl ministr.

Tázán byl i na to, kdy se otevřou dětské skupiny. „My se snažíme v ideálním případě neurčovat nějaké časové horizonty. Určitě to bude v tom běžném režimu a my budeme preferovat především věková kritéria. Ale jsem přesvědčen o tom, že až doočkujeme ty dodávky vakcín, které jsou do konce června, tak si myslím, že nejdéle v té době, kdy budeme mít naočkováno asi 60 % populace, tak už nebudeme dělat žádná věková omezení, prostě to otevřeme komplet. Čili obecně řečeno v situaci, kdy bude vakcín dost, což vnímám, že by mohlo být tak na konci školního roku, tak by to mohlo být otevřené. Ale neberte mě za slovo, může se stát cokoli, dodávky nedorazí, vakcína se rozmrazí, prostě může se stát cokoli,“ reagoval Arenberger.

Video  Jak se změní pravidla pro sport? A další novinky u pandemie oznámil ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) po jednání vlády  - abl
Video se připravuje ...

Pohybovenadany ( 16. dubna 2021 05:37 )

Peťko, žádné BU BU BU na nas nezkoušej, a raději zaříd´ ten přímák do Chorvatska v létě , Jo ?!

villon ( 15. dubna 2021 23:02 )

Omylem ani náhodou, Bureš moc dobře ví, proč ho postavil.

Slepykral ( 15. dubna 2021 22:06 )

..na tom zábavným pořadu něco bude.. hned první den ve své funkci co měl teprve mít nějaký pár větový proslov - a najednou v hlavním zpravodajství medailonek jeho manželky, jak se producíruje po ordinaci, pak po parčíku.. a co jako je a co bývala - jako by to mělo mít nějaký vliv na funkci a v tu chvíli mě to přestalo celý zajímat...

a-z- ( 15. dubna 2021 21:01 )

Úchyl od pohledu. Když budete zlobit, naplácám vám na holou, děti by vyšetřoval rektálně....Co tam má Bureš dál?

mord ( 15. dubna 2021 20:35 )

Kdyby to nebyl bývalý udavač byla by tahle Kůže figurka se špatně obarvenými vlasy k pobaveni

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa