Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

O Velikonocích budou zavřené i večerky. V pátek a pondělí si nakoupíte jen na benzince

Aktualizováno -
1. dubna 2021
06:10
Autor: David Polák, kal - 
1. dubna 2021
05:10

V tom aby se čert vyznal. Na Velikonoce budou muset mít všechny malé i velké obchody zavřeno, vláda se odkazuje na protiepidemický systém PES, který je oficiálně stále v pátém stupni. A podle něj je na státní svátek zavřeno. Minitři sice řešili možnou výjimku aspoň pro Velký pátek, ale šéf resortu zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) byl striktně proti. Kdy si tedy Češi nakoupí? A které dny si nepůjde zajít pro čerstvé pečivo a ovoce?

Zákaz prodeje během svátků bývá v období Velikonoc jenom na Velikonoční pondělí, a to pouze u obchodů nad 200 metrů čtverečních, zbytek může zůstat v provozu. Letos je to ale jinak. Vláda kvůli epidemii koronaviru rozhodla, že obchody musí zavřít také na Velký pátek, a to úplně všude včetně potravin.

„Vše zavřeno, pokud nejsou třeba na nádraží a letišti. Otevřeny jsou pouze benzinky či lékárny,“ napsal Blesku ministr obchodu Karel Havlíček (51, za ANO) s tím, že přes víkend zůstávají pro Čechy obchody normálně otevřené.

Nesmyslný zákaz

Rozhodnutí vlády ale kritizuje Svaz obchodu a cestovního ruchu. „Povede to jen k větší koncentraci lidí v obchodech ve čtvrtek a v sobotu,“ řekl Blesku šéf svazu Tomáš Prouza a dodal, že pokud bude chtít někdo v pátek či pondělí nakoupit, bude moci jenom přes rozvoz. V některých supermerketech bylo výrazně víc zákazníků už ve středu.

„U těch, co své zboží rozvážejí, jako třeba Rohlík, Košík nebo Tesco, se nic nemění, ty budou fungovat dále. Ale už nebude fungovat třeba Globus, kde si objednané zboží musíte vyzvednout na prodejně,“ doplnil Prouza.

KDY JÍT NAKOUPIT

1. dubna (dnes): Zelený čtvrtek

Otevřeno dle běžných otevíracích dob, tak jak jednotlivým obchodníkům umožňují protiepidemická opatření.

Zítra 2. dubna: Velký pátek

Z nařízení vlády musí zůstat obchody zavřené. Zákaz se týká všech podniků bez ohledu na prodejní plochu, tedy i provozoven pod 200 metrů čtverečních, jako jsou třeba večerky, řeznictví, pekárny či tabáky. V provozu může fungovat pouze rozvoz potravin (nikoliv osobní převzetí v obchodě). Výjimku mají pouze obchody na letištích či nádražích včetně benzínek a lékáren.

Sobota 3. dubna: Bílá sobota

Všechny obchody od hypermarketů po řeznictví, večerky, tabáky či optiky mohou mít opět otevřeno podle své běžné prodejní doby a platných opatření. Týká se to i prodejen s možností vyzvednutí objednaného zboží.

Neděle 4. dubna: Boží hod velikonoční

V den, kdy věřící slaví zmrtvýchvstání Ježíše Krista, jsou všechny obchody pro zákazníky otevřeny podle své běžné prodejní doby (stejně jako v sobotu).

Pondělí 5. dubna: Velikonoční pondělí

Na Velikonoční pondělí platí stejné omezení prodeje jako na Velký pátek. Zavřeno proto musí mít všechny obchody, umožněno není ani vyzvednutí objednaného zboží, jen rozvoz potravin přes dopravce. Výjimku ze zákazu mají lékárny, čerpací stanice a obchody na letištích či nádražích.

Obchodníci: Posílíme směny

Na nápor zákazníků během dnešního dne včetně soboty a neděle jsou obchodní řetězce připraveny. „Směny zaměstnanců v hypermarketech jak ve čtvrtek a během víkendu posílíme. Dojde k posílení také v našich 15 pekařstvích či cukrářstvích,“ napsala Blesku mluvčí Globusu Lutfia Volfová. To potvrdil také mluvčí Tesca Václav Koukolíček s tím, že kvůli tomu musely být také navýšeny zásoby některého zboží. A podobně je na tom také Kaufland a Lidl.

Jak a kdy vychází deník Blesk?

Pátek 2. 4.          Blesk nevychází

Sobota 3. 4.        Blesk vychází

Neděle 4. 4.       Vychází Nedělní Blesk

Pondělí 5. 4.       Blesk nevychází

Úterý 6. 4.          Blesk vyjde jako obvykle

Video  Ještě měsíc nouzového stavu, žádá vláda Sněmovnu. Hamáček děkoval Čechům za dodržování opatření  - ČTK
Video se připravuje ...

krapotkin ( 1. dubna 2021 12:38 )

Proč tedy TESCO ve svých letácích píše, že má v pátek otevřeno ?

jochen84 ( 1. dubna 2021 08:00 )

V pátek bude ještě krásně. Soudek už se chladí,masíčko naloženo a velká grilovačka s desítkami přátel bude více než skvělá. Blatníku a ostatní potentáti této nejhorší vlády co jsme kdy měli,polibte si víte co! To samé platí i o různých udavačích a podobné verbeži této společnosti!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa