Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Deváťáci dobrovolně, testy a respirátory i ve školkách: Plaga nastínil návrat žáků

Autor: Mii - 
24. března 2021
21:40

Návrat žáků do škol sice ještě nemá pevně stanovený termín, již ale existuje nástřel toho, za jakých podmínek bude probíhat. Ministr školství Robert Plaga (ANO) v dopise adresovaném místopředsedovi sněmovního školského výboru Karlovi Raisovi (za ANO) popsal parametry, se kterými ministerstvo počítá, je mezi nimi například povinná ochrana úst i ve školách či prezenční docházka závěrečných ročníků na dobrovolné bázi. Žáci také budou muset být pravidelně testováni antigenními testy a mohou zapomenout na kroužky.

Dopis na svém twitteru zveřejnila členka výboru a exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). „Abych řekla pravdu, není to úplně očekávaná odpověď. Přesněji to není kompletní odpověď na to, co bylo v oněch usneseních,“ komentovala Plagovo sdělení. Zároveň zmínila, že doufá, že se členové výboru do konce týdne dozvědí víc, protože to je termín, který ministr v dopise slibuje pro dodatečné informace.

Plaga úvodem dokumentu podotýká, že na finální podobě opatření se teprve pracuje. „K samotné realizaci návratu vyjednáváme s ministerstvem zdravotnictví stanovení jasných kritérií pro návrat jednotlivých fázi v podobě pevných termínů nebo hodnot konkrétních epidemiologických ukazatelů,“ píše ministr, následně ale několik zamýšlených prvků přece jen popíše.

Deváťáci jen dobrovolně

Ministerstvo školství si podle dopisu uvědomuje, že nahnat deváťáky do škol těsně před jejich závěrečnými zkouškami není úplně nejvhodnější. Potřebují klid, a tak jejich návrat do škol bude na dobrovolné bázi.

„Těmto žákům by mělo být umožněno soustředit se na přípravu na zkoušky v klidu domova, za současných podmínek (…) Místo povinného návratu všech žáků závěrečných ročníků navrhujeme v první fázi možnost dobrovolného návratu těchto žáků v omezeném režimu tzv. studijních skupin,“ píše Plaga.

Testování a střídání tříd

Na plánu pravidelného testování žáků se podle ministerstva příliš nemění. Stále platí, že by mělo probíhat antigenními testy, byť se původně uvažovalo o PCR testech. Návrh bude jen aktualizován podle aktuální situace, respektive právě se tak podle Plagy děje. Frekvence testování v dopise uvedena není.

„Vedle testování počítáme s posílením režimových opatření ve školách pomocí systému rotací, který byl v omezené míře zaveden již na podzim a jehož účinnost jsme si ověřili při spolupráci s týmem vědců z Centra pro modelování biologických a společenských procesů (BISOP),“ uvádí ministr s tím, že týdenní střídání celých tříd podle zjištění jeho resortu vede ke snížení přenosu nákazy až o 80 procent.

Ochrana ve školkách, očkování a vysoké školy

„V rámci režimových opatření plánujeme také maximálně rozšířit povinnost ochrany dýchacích cest prostřednictvím FFP2 respirátorů, příp. chirurgických roušek všude tam, kde je to možné, tj. včetně předškolního a speciálního vzdělávání,“ odhalil Plaga. Roušky a respirátory tedy nově budou mířit i do školek. Školám, kde není využití respirátorů možné, plánuje ministerstvo dodat roušky. Dodávka je již připravena.

Zároveň chce resort dále tlačit na přednostní očkování učitelů, k datu 23. března bylo v systému registrováno 179 557 učitelů, 86 519 již dostalo alespoň jednu dávku očkování. „MŠMT intenzívně komunikuje s ministerstvem zdravotnictví o možnostech a harmonogramu očkování pro pracovníky vysokých škol,“ píše ministr.

Ministerstvo školství také zamýšlí otevření vysokoškolských kolejí, na detailech se domlouvá s ministerstvem zdravotnictví. „Zcela zásadní je zajištění prezenční formy výuky především těch předmětů, které jsou nezbytné pro dokončení studia studentů v posledních ročnících v bakalářských a magisterských programech (…) MŠMT požaduje omezit velikost studijní skupiny účastnící se prezenční formy výuky v jednom okamžiku maximálním počtem 20 osob,“ uvádí dále.

Kroužky zatím ne a žádné novinky u maturit

Sportovní a pohybové aktivity jsou sice v omezené formě dostupné i v distanční výuce, k rozšíření na kroužky ale zatím nedojde. Podle Plagy je to epidemiologicky příliš rizikové.

Ministr zmiňuje i téma maturit, se kterými se v minulých dnech nepohodl s premiérem Andrejem Babišem (ANO), nicméně neuvádí nic, co by již nezaznělo – termín bude posunutý, ústní zkouška z českého a cizího jazyka nepovinná a studenti zdravotnických škol nebudou muset vykonávat didaktické testy ve společné části maturit.

Video  Jak učit zpěv v době zákazu? Šéf konzervatoře zmínil fatální následky pandemické výuky  - Blesk
Video se připravuje ...

UFO1 ( 26. března 2021 20:02 )

Plaga v životě nebyl ve třídě s dítětem a nestará se o vlastní děti,pokud požaduje roušky a respiratory do škol a školek,je to BLBOST,v cizině jde o dobrovolnou ochranu a třídy jsou rozdělené do menších části,učí jen část predmetu.to by tady organizačně nezvládli,stejně jako nezvládají výuku distanční hlavně,že je přednostně naočkuje

Uživatel_5514708 ( 25. března 2021 20:23 )

Běžte už do háje a přestaňte ničit naše děti!!! Do škol bez podmínek! Bez podělaných roušek a respirátorů! A povolte sporty! Jen ničíte našim dětem zdraví. V okolních státech se sportuje, závodí a tady nic, necháte děti hezky hnít doma. A imunita jde hezky do ***e... ale tohle je zřejmě váš záměr 😡😡😡

typos ( 25. března 2021 10:21 )

Chudáci děti,takže roušky prvňáčci,školka. Budou v tom7-8hodin,imunita žádná,to už je děs

Renka ( 25. března 2021 07:27 )

Klidně na rotaci, ale už ty děti do školy, PROSÍM, pusťte! Ten rotační režim mohl fungovat už od doby, co jste dětem znemožnili vzdělání... vím o čem mluvím, mám doma dva “studenty”

Renka ( 25. března 2021 07:24 )

Klidně na rotaci, ale už ty děti do školy, PROSÍM, pusťte! Ten rotační režim mohl fungovat už od doby, co jste dětem znemožnily vzdělání... vím o čem mluvím, mám doma dva “studenty”

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa