Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Uspěje žádost o delší nouzový stav? Piráti, ODS i KSČM studují data, jiní už řekli ne

Autor: ČTK - 
22. března 2021
21:00

Žádost o prodloužení nouzového stavu o celých 30 dní nepodpoří TOP 09 nebo hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Piráti se rozhodnou o podpoře stavu nouze podle dat. Opoziční strany už podle předsedy ODS Petra Fialy obdržely data od ministerstva zdravotnictví. Jde o rozsáhlý materiál hodnotící veškerá protikoronavirová opatření, nikoli o stručné zhodnocení efektivity zákazu volného pohybu mezi okresy. Expertní Anticovid tým ODS, KDU-ČSL a TOP 09 podle Fialy data nyní vyhodnocuje. Zástupci stran to sdělili na dotaz ČTK.

Vláda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu kvůli opatřením proti šíření koronaviru o 30 dní. I když čísla nově nakažených napovídají útlumu epidemie, stále podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) není zvladatelná standardními cestami. Nynější stav nouze vyhlášený kvůli covidu-19 končí 28. března. Ve Sněmovně vláda zatím podporu vyjednanou nemá. Premiér Andrej Babiš (ANO) chce s opozicí o prodloužení jednat ve středu.

Rakušan: Vláda chce obcházet Sněmovnu

„Třicet dnů je příliš dlouhá doba. Vláda by se měla pravidelně zodpovídat Sněmovně, aby obhájila svá opatření, jejich efektivitu i dopady. To bohužel v nouzovém stavu nemusí. Stále to vypadá, že se vláda chce vyhnout přímé kontrole Sněmovny,“ uvedl předseda STAN Vít Rakušan. Žádost na 30 dnů považuje za kupování času. „Chceme se bavit s vládou o případné podpoře kratších termínů i o tom, jak odstranit nesmysly v současných opatřeních, navýšit kompenzace pro krachující podniky a hlavně o nahrazení dosavadního chaosu rozumem,“ dodal.

Adamová: Prodloužení o 30 dnů nepodpoříme

TOP 09 bude o podpoře nouzového stavu jednat na předsednictvu či jednání poslaneckých klubů koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Stanovisko teprve oznámí i po středečním jednání s Babišem. „Jedno je však naprosto jisté - prodloužení o 30 dnů nepodpoříme,“ uvedla šéfka strany Markéta Pekarová Adamová.

Piráti chtějí vyhodnotit, jak opatření fungují

Pro Piráty je stěžejní zjistit, zda aktuální tvrdá opatření fungují. Chtějí vyhodnotit data, která předložilo ministerstvo zdravotnictví, diskutovat o nich na koaliční radě s hnutím STAN i se zástupci vlády. „Až pak se rozhodneme, jak budeme hlasovat o prodloužení nouzového stavu,“ napsal předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Klíčové je podle něj dotáhnout testování ve firmách, očkování, strategii návratu žáků do škol či zvýšení ošetřovného a zlepšení kompenzací pro firmy. „Chceme diskutovat také například o Velikonocích, zda nepodpořit otevření farmářských trhů, prodeje velikonočního sortimentu či zrušení zákazu ježdění na chalupy,“ dodal.

Opozice obdržela materiály s daty

„Až si přečtu argumentaci, tak se vyjádřím,“ napsal ČTK předseda KSČM Vojtěch Filip.

Opoziční strany měly v pondělí obdržet podklady o efektivitě protikoronavirových opatření. Podle Fialy se tak stalo odpoledne. Podle materiálů, které má ČTK k dispozici, vláda poskytla parlamentním stranám data o průběhu očkování s ohledem na jednotlivé skupiny obyvatel, věkové kategorie nebo kraje. V poskytnutých prezentacích byly též statistické informace o vývoji koronavirové epidemie v ČR či o kapacitách lůžek. V další z prezentací se nacházel denní souhrn provedených testů. Většina dat pocházela z minulého týdne.

Video  Očkování AstraZenecou se obnoví, je přesvědčený vakcinolog. Kdo by měl ale s očkováním počkat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

UFO1 ( 23. března 2021 06:30 )

Data od této vlády to musí být čtenářský masakr a data jsou 100% pravdivá

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa