Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nové ohnisko jihoafrické mutace v Česku. Celníci nakazili i své rodiny

Autor: ČTK - 
18. března 2021
13:12

Šest celníků z Liberce má potvrzenou nakažlivější, takzvanou jihoafrickou mutaci covidu-19. Informoval o tom ve čtvrtek server HlídacíPes.org s tím, že se zřejmě nakazili při kontrole na ruzyňském letišti v Praze. Mluvčí Generálního ředitelství cel Hana Prudičová dnes pro ČTK uvedla, že to ale není možné. Upřesnila také, že nakažení jsou dva celníci a čtyři civilní zaměstnanci.

Nákazu u celníků serveru potvrdila mluvčí Generálního ředitelství cel Hana Prudičová. „U šesti pracovníků celní správy v Liberci byla potvrzena nákaza onemocnění koronavirem SARS-CoV-2 vámi zmiňovanou mutací,“ uvedla.

Podle mluvčí sice žádný konkrétní zdroj nákazy nebyl potvrzen, server ale vychází z informací od libereckého krajského hygienika Vladimíra Valenty. Celníci na letišti kontrolovali účastníka zájezdu do Zanzibaru, u něhož byla jihoafrická mutace koronaviru potvrzena. „V rámci screeningu mutací, který v Libereckém kraji provádíme, byl detekován pracovník státní správy bez cestovní anamnézy. Jeho spoluzaměstnanci kynologové a psi pracují na Letišti Václava Havla. Shodou okolností ‚testovali‘ turisty ze Zanzibaru a byl mezi nimi i pacient uvedený viz výše,“ uvedl pro server Valenta.

Mluvčí pražského letiště Kateřina Pavlíková Blesk Zprávám řekla, že kynologické kontroly jsou v kompetenci celníků. „U našich zaměstnanců neevidujeme výskyt nákazy jihoafrické mutace onemocnění COVID-19 a ani jsme takovou informaci neobdrželi od jiných subjektů, které na pražském letišti působí. Všichni zaměstnanci musí dodržovat přísná hygienická opatření a povinně nosit ochranné pomůcky, nejen při kontaktu s cestujícími, ale i mezi sebou navzájem,“ doplnila Pavlíková. Žádná další opatření letiště v souvislosti s novými mutacemi podle Pavlíkové nechystá. Na letišti je podle ní k dispozici 250 nádob s dezinfekcí, prostory správa dezinfikuje i ozonem a na dodržování v prostorech letiště dohlíží ostraha.

„Celní správa odmítá, že by mohlo být spojováno s tou letištní kontrolou, která se uskutečnila v rámci výcviku psů 27. února. Celník, u kterého je nákaza touto mutací prokázána, nepracoval na místě se vzorky. A byla také dodržena veškerá bezpečnostní opatření, to znamená ochranné obleky, dvoje rukavice, štíty, respirátory,“ uvedla. Nákaza jihoafrickou mutací se u celníka podle ní projevila 8. března, o tři dny dříve u jedné civilní zaměstnankyně. „Psovodi, co více než půl roku pracují s těmi vzorky, tak jsou testováni s negativní výsledky, to samé platí pro psy. Nedávno prošli i zdravotní kontrolou a jsou také negativní,“ dodala.

Hygienici odhalili dalších 11 pozitivních kontaktů v rodinách celníků. V jednom případě se přes rodinného příslušníka nakazili také tři pracovníci z jedné liberecké firmy. „Všechny tyto osoby jsou pozitivní na susp. jihoafrickou mutaci. Pokračuje vyhledávání dalších kontaktů pozitivních a hromadný odběr kontaktů na pracovišti,“ dodal Valenta.

Server také uvedl, že o možném výskytu na pražském letišti byla informována hlavní hygienička a centrální řídící tým.

Video  Očkování AstraZenecou se obnoví, je přesvědčený vakcinolog. Kdo by měl ale s očkováním počkat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

elwyn ( 18. března 2021 16:53 )

Tak tak,jako když pošle Krainová fotečky se Svatého Martina jak s námi soucítí a ještě k tomu Good vibes only,tak to je prostě na flákanec.Někdo jí tam psal,že to je jako kdyby hladovějícím poslala fotky řízků....Asi tak

e.lesanova ( 18. března 2021 16:23 )

Všechny "cestovatele" bez pardonu z letiště rovnou na 14 dní do prostoru karantény...Nelze akceptovat dvojí metr, mutace nás semelou Prostě to ti "chudáci" omezovaní budou muset nějakou dobu respektovat.

Jirik-ta ( 18. března 2021 16:03 )

Omezení pohybu mezi okresy ano, omezení pohybu mezi Afrikou(Zanzibarem) to ne. Soudruzi bděte.!!

Jirik-ta ( 18. března 2021 15:58 )

Chlapi to mají pod kontrolou. Na ně si žádná nemoc nepřijde. Blatný je prý hematolog. Primula plukovník

inae3815 ( 18. března 2021 14:26 )

Nechápu, proč nás drží doma v lockdownu a nesmíme kousek na město do přírody a do zahraničí se může a dokonce i přivážet "suvenýry" pro ostatní. Kvůli pár lidem, kterým je dovoleno cestovat. To nemá logiku a už nás doma přestaňte uzurpovat. Konec nouzového stavu!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa