Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Kormidlo jsme otočili, na rozvolnění to ale není, přiznal Hamáček. A řekl, co bude po Velikonocích

Aktualizováno -
17. března 2021
12:20
Autor: ČTK, simao - 
17. března 2021
11:25

Epidemie koronaviru v Česku zpomaluje jen velmi pozvolna. V úterý přibylo dalších 13.934 případů nemoci covid-19, zhruba o 1400 méně než ve stejný den předchozího týdne. Extrémnímu zatížení čelí nemocnice, kde je přes 9 tisíc lidí, více než dva tisíce z nich potřebují vysoce intenzivní péči. I kvůli tomu podle vicepremiéra a šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD) se od pondělí nedají čekat žádné výrazné změny v opatřeních. Naopak změny čekají systém PES, má je připravit hlavní hygienička.

„Stále platí to, že drtivá většina našich spoluobčanů, jakkoliv jsou opatření komplikací pro jejich životy, jakkoliv jsou závažná, tak je dodržují. Za to jim patří velký dík a i díky tomu, jak naši občané ta opatření dodržují, tak sice pomalu, ale ten počet nových případů klesá. Ten pokles je velmi mírný, číslo za včerejšek téměř 14 tisíc, je samozřejmě obrovské, ale asi se dá říct, že jeden z těch cílů, které ta opatření měla přinést, otočit tu křivku, to se podařilo splnit. Bohužel jsou stále velmi vysoké počty hospitalizovaných a to i na JIP. Tam ještě bohužel k tomu zásadnímu zlomu nedošlo,“ upozornil.

Reprodukční číslo udávající průměrný počet dalších lidí, které nakazí jeden pozitivně testovaný, zůstává těsně pod hodnotou jedna. K dnešku se zvýšilo z 0,94 na 0,97. Pokud číslo stoupne nad hodnotu jedna, epidemie zrychluje.

Ta situace je samozřejmě lepší než minulý týden, ale není ideální, my jsme si představovali rychlejší pokles,“ připustil Hamáček. Vliv sehrálo i plošné testování ve firmách, které pokládá však za úspěch, odhalilo takřka 15 tisíc těch, kteří by dál šířili nemoc na pracovištích. „Opticky zpomalují pokles nově nakažených, nicméně je to do jisté míry dobrá zpráva, protože vidíme i tam, kam jsme předtím neviděli,“ uvedl.

Krizový štáb požádal ministerstvo zdravotnictví, aby zpracovalo přehled zajištění dodávek medicinálního kyslíku do nemocnic. „Nechceme ponechat nic náhodě a chceme mít na papíře od dodavatelských firem, že v tomto směru nehrozí žádné komplikace,“ podotkl.

Úpravy opatření jen kosmetické

Hamáček očekává, že ministerstvo zdravotnictví skutečně představí plán pro další rozvolnění na čtvrteční vládě. Pokud vše půjde podle aktuálního modelu a křivka bude klesat a „pokud budeme žádat naše občany o strpění dalších opatření, je současně potřeba jim říci, kde je ta hranice pro případné rozvolňování nebo zásadní změny těch opatření“. „Stejně tak paní hlavní hygienička přislíbila, že zahájí práci na úpravě tzv. psa,“ podotkl.

Změny v opatřeních budou od pondělí podle Hamáčka spíš kosmetické. „Za mě a z toho jak jsme diskutovali na Ústředním krizovém štábu, tak nelze čekat žádné zásadní změny v těch opatřeních. Je shoda na tom, že je možné povolit ten pohyb v rámci okresu za účelem rekreace a trávení volného času, kde to dnes je limitováno hranicemi obce. To je věc, která možná je. Nicméně tak, jak jsme slyšeli doporučení ministerstva zdravotnictví, zatím není doporučeno měnit ten systém okresních uzávěr,“ potvrdil Hamáček. Chce detailní odůvodnění, grafy a čísla, jak jsou okresní uzávěry funkční a zda mají dál smysl.

Klíč k rozvolnění je v nemocnicích

Hamáček (ČSSD) při dotazu na výhled, co bude po Velikonocích, uvedl, že cílem musí být především stlačit čísla v nemocnicích a udržet je na výrazně nižších hodnotách. „Hlavní snahou musí být ty JIPky vyprázdnit. Pokud neklesne obsazenost JIPek minimálně na polovinu, asi není možné nijak zásadně ta opatření měnit. A to samé se týká počtu hospitalizovaných, ten počet musí klesnout pod polovičku, k nějakým těm 3 tisícům, o tom mluvil konec konců i pan ministr zdravotnictví, takže v tom jsme za jedno,“ uvedl opatrně při dotazu na možné rozvolňování po Velikonocích.

Kde se berou noví nakažení v době značné části lidí na home office, zavřených škol a školek a omezení pohybu mezi okresy? „Berou se tam, kde se potkávají lidé. K nějakému mezilidskému kontaktu stále dochází, my jsme tu mobilitu nesrazili na nulu. A je to o tom přísném dodržování opatření – když už ke kontaktům dochází, aby lidé byli chráněni a drželi to klasické 3R,“ reagoval Hamáček.  

Hamáček uvedl, že na data se ptá hlavní hygieničky, počty nakažených nicméně jsou dle něj také dojezdem infekcí v době, než opatření začala platit. „Stále ještě to mohou být věci, které se udály předtím, než okresy byly uzavřeny. Současně je to výsledek také nějakých infekčních klusterů a je to i výsledek toho, že až díky testování ve firmách objevujeme případy, které jsme předtím neviděli. Podle hodnocení hygieny meziokresní uzávěry fungují,“ podotkl. Prodloužení nouzového stavu se dle něj nevyhneme.

S covidem v Česku dosud zemřelo 23.902 lidí, v poslední době umírá skoro každý den přes 200 nakažených. Letos už s koronavirem zemřelo víc lidí než loni - za minulý rok udávají statistiky 11.940 zemřelých, od začátku tohoto roku je úmrtí zatím 11.962.

Video  Tisková konference po jednání Ústředního krizového štábu. (17.3.2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

tryskomys ( 18. března 2021 05:29 )

Otom to je,aby v létě mohli učitelé,co se válí přes rok doma vycestovat do zahraničí,nic víc.

zirioges ( 18. března 2021 02:56 )

14 členům papalášské vlády dochází dech a kyslík...
Na hradě Mírov mají nástup k výkonu trestu ihned po volbách

Everything ( 18. března 2021 00:24 )

Vraťte nám svobodu nechte nás očkovat a táhne do kriminálu vepřová hlavo!Krutosti tvojí vlády máme všichni dost!!!!

pupak ( 17. března 2021 23:05 )

1) Kdy konečně začnete očkovat efektivně?
2)Kdy otevřete školy?
3) Kdy otevřete maloobchody a služby?
4) Kdy už konečně vaše neschopná vláda odstoupi?
5) Jak se připravujete na mnohaleté vězení za zločiny, které jste napáchal?

Covid_19 ( 17. března 2021 22:26 )

potřebuji si dát do pořádku po zimě letní bydlení, každý rok tam jedu nejpozději 8.března. Stejně jako desítky tisíc chalupářů a chatařů, minulý rok jsem mohl, dodržoval jsem to, že jsem nikam nechodil, letos je to .....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa