Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dezinfikujme práškovacím letadlem, navrhoval oblíbený politik. Sklidil posměch

Autor: Darina Jíchová - 
17. března 2021
11:10

O tom, že politici mají někdy podivné nápady, přesvědčil své voliče i širší veřejnost zastupitel z brazilského města Canela Alberi Dias (50). Snažil se všemožně vymyslet, jak zlepšit nastalou koronavirovou krizi. Nakonec Dias přišel s tím, že by se nad městem mělo proletět práškovací letadlo a rozstřikovat dezinfekci na ruce, informoval deník The Guardian.

Situace v Brazílii je kritická, nemocnice hlásí stav přetížení, denně přibývají desetitisíce nových případů a rapidně stoupá i počet obětí. Odborníci viní nedostatečná opatření, novou mutaci i chybný přístup vlády prezidenta Jaira Bolsonara, který má ve zvyku situaci zlehčovat.

Experti upozornili na to, že Brazilci mnohdy nedodržují ani ta nejzákladnější opatření, tedy nošení roušek, sociální distancování a mytí rukou. Snad právě proto chtěl Dias vyřešit problematiku mytí rukou dezinfekcí celého města za pomoci práškovacích letadel a helikoptér. Místo uznání ale sklidil jen výsměch.

Problém z jiného světa

Turisty velmi oblíbené a vyhledávané město Canela se nachází ve státě Rio Grande do Sul, jedné z nejpostiženějších oblastí Brazílie. Dias se svým návrhem přišel během jednání zastupitelů. „Máme tady spoustu podnikatelů, kteří mají letadla a helikoptéry. Nevím, jestli máme tekutou formu dezinfekčního gelu, ale myslím, že bychom ho měli rozprašovat, protože virus je ve vzduchu. Ten virus je jako něco z jiného světa,“ prohlásil Dias na zasedání.

„Používají letadla na práškování plodin. Dezinfekční gel nikomu neublíží, tak je to možná dobrý nápad,“ shrnul politik. Podle brazilského tisku se Diasovi jeden kolega na místě vysmál do tváře. Pobavili se také uživatelé sociálních sítí, mnoho z nich se podivovalo nad tím, co by se stalo, kdyby si v Canele během postřiku dezinfekčním gelem obsahujícím alkohol někdo zapálil cigaretu.

Ministr: Nemám kouzelnou hůlku

„Tenhle chlapík je připraven být ministrem zdravotnictví,“ podotkl jeden z uživatelů twitteru, jednalo se o narážku na to, že prezident Bolsonaro problém s koronavirem řeší výměnou ministrů, v čele resortu zdravotnictví stane už čtvrtý od počátku pandemie. Ministerstvo bude řídit kardiolog Marelo Queiroga, experti uvítali, že resort povede lékař. Nicméně Queiroga zatím pro Brazilce nemá dobré zprávy. „Nemám kouzelnou hůlku,“ upozornil na to, že koronavirová krize jen tak nepomine.

Video  Poslanec a lékař Brázdil o boji s covidem: Jsme ve válce! A prevence? Češi neumí kašlat ani smrkat  - PSP ČR / Facebook - M. Brázdil
Video se připravuje ...

miro 49 ( 17. března 2021 17:50 )

Když to platí i na Jožina z bažin, tak by to mohlo působit i na coronavirus.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa