Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Učitelka Antónie (38†) zemřela dva týdny po podání vakcíny AstraZeneca: Souvislost úřady nepotvrdily

Autor: štt - 
13. března 2021
19:01

Slovenští redaktoři zjistili, že necelé dva týdny po podání vakcíny AstraZeneca zemřela 38letá učitelka. Úřady ale nepotvrdily přímou souvislost mezi umrtím a očkováním.

Antónie byla středoškolská učitelka. O jejím úmrtí informovala slovenská RTVS. Aby se mohla vrátit zpět mezi maturanty, nechala se naočkovat vakcínou od společnosti AstraZeneca. V polovině února televizi poskytla rozhovor, ve kterém popisuje svůj stav po očkování: „Měla jsem bolest hlavy a kloubů, zvýšenou teplotu, silný třes a výrazný pocit žízně. Nejhorší byla ale bolest ruky,“ řekla.

Týden po očkování byla převezena do nemocnice, kde později i zemřela. K tragické události se vyjádřil Antóniin otec: „Moje dcera milovala svojí práci nadevše. Všichni z okolí ji měli rádi. Byla očkována vakcínou AstraZeneca 13. 2. 2021. Po čtrnácti dnech zemřela. Do té doby byla plná života.“

Slovenský státní ústav na kontrolu léčiv evidoval na 804 hlášení nežádoucích účinků. Žádné úmrtí v souvislosti s podáním látky nebylo potvrzeno. Vakcína podaná zemřelé učitelce byla vůbec první várka dovezená na Slovensko. V té se nacházelo přes dvacet tisíc dalších dávek.

Přesnou příčinu smrti určí až soudní pitva. V nemocniční zprávě je však uveden otok mozku, trombofilie a plicní embolie. Mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv spojitost mezi vakcinací a úmrtím odmítá, jelikož zatím nebyly potvrzeny žádné další podobné případy.

Chaos okolo očkování vakcínou od firmy AstraZeneca se stupňuje i v jiných zemích. Ve čtvrtek tak byly pozastaveny vakcíny v Itálii a v Rumunsku. Jedná se o stejnou šarži, kterou byla očkována i Antónie.

Otec ženy je přesvědčen, že „příčinou smrti byla vakcína AstraZeneca.“ A přál by si, aby „se ve společnosti neobjevily další podobné tragédie související s tímto divokým očkováním.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa