Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Do nemocnic a sociálních služeb půjdou miliardy na odměny. A Blatný vyhlásil tvrdší karanténu

Aktualizováno -
8. března 2021
19:35
Autor: ČTK, Jakub Veinlich - 
8. března 2021
14:52

Zdravotníci v nemocnicích dostanou odměny za nasazení během koronavirové pandemie, jít by na ně podle ministryně financí Alen Schillerové (za ANO) mělo 12 miliard. Vláda to schválila. Odměny dostanou i pracovníci v sociálních službách, a to ve výši 15.000 až 50.000 Kč podle profese a činnosti. Kabinet už schválil i  prodloužení termínu pro daňová přiznání či prominutí DPH na respirátory. Ministři se měli zabývat i tím, jak pomohl první týden tvrdého lockdownu v Česku. Sledujte přímý přenos tiskové konference po jednání ministrů.  

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) vládě předložila dvě daňové úpravy, které kabinet schválil. Ministerstvo financí o měsíc prodlouží termín pro podání daňového přiznání. V papírové podobě ho tak bude možné podat do 3. května, v elektronické verzi až do 1. června.

Další prodloužení ministerstvo naplánovalo v případě nulové sazby DPH na respirátory třídy FFP2, případně vyšší nebo srovnatelné úrovně. Opatření, kterým chtěla vláda podpořit snížení cen ochranných pomůcek, bude trvat další dva měsíce navíc až do 3. června. . „Zítra vydám takzvaný generální pardon, s tím, že se odpouští všechny sankce, které by byly způsobené pozdějším podáním,“ řekla Schillerová. 

Odměny pro zdravotníky i sociální služby

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) předložil návrh na vyplacení odměn pro zdravotníky v nemocnicích, které jim ministerstvo přislíbilo za jejich pracovní nasazení. Peníze by měli dostat v květnové výplatě. Loni zdravotníci v nemocnicích obdrželi za jarní měsíce navíc 75 000 korun hrubého.

Odměny podle Bůatného dostanou i lidé, kteří nepracují jen v nemocnicích. Odměny by se měli týkat každého ve zdravotním systému. Všichni by měli podle Blatného dostat stejnou částku. Týkat se to má například i těch, kteří převážejí nakažené pacienty. 

Odměny se budou odvíjet podle skutečně odpracovaných hodin v období od 1. října do 28. února. Dotační program bude vyhlášen v úterý.

Pracovníci v sociálních službách dostanou za svou práci od podzimu v dalších vlnách epidemie odměny od 15.000 do 50.000 korun podle profese a činnosti. Sociální pracovníci krajů a radnic a pracovníci odborů ochrany dětí by pak měli získat 25.000 korun. Oznámila na twitteru to ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Částky jsou za plný počet odpracovaných hodin, při menším úvazku se krátí.

Dotace na odměny a zvýšené výdaje kvůli epidemii mohli poskytovatelé péče získat už loni za první vlnu. Vláda na odměny tehdy schválila 5,2 miliardy a na náklady 990 milionů korun. Za období od 13. března do konce května ministerstvo rozdělilo pracovníkům 2,03 miliardy a na protiepidemická opatření 1,62 miliardy. Téměř 1,4 miliardy korun, které zbyly, chce využít teď. K nim chce přidat pět miliard z nové rozpočtové položky „prostředky na podporu veřejného sektoru“.

Pracovníci v sociálních službách dostanou více než 6 miliard korun. „Částka až pěti miliard se předvede z nespotřebovaných peněz, které ministerstvo nespotřebovalo v minulém období. Bude alokováno celkem přes 6 miliard korun,“  řekla Schillerová. 

Nové kompenzační programy budou zpětné

 Vláda dnes chválila také dva nové kompenzační programy. První se bude týkat příspěvku 500 korun na zaměstnance a den. Podnikatelé ho budou moci získat zpětně od 11. ledna. Ve druhém programu budou mít podnikatelé, kterým klesly meziročně tržby alespoň o 50 procent, nárok na náhradu 60 procent z nákladů, zpětně od 1. ledna, řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO)

Vláda také rozhodla o nákupu sad antigenních testů pro pohotovostní zásoby. „Zejména pro oblast veřejného sektoru a také pro oblast škol,“ upřesnila Schillerová. „Je to zásoba, která by měla platit pro školy zhruba do května a pak se bude v případě potřeby nakupovat dál,“ dodala vicepremiérka. 

Část testů půjde ze zakázky ministerstva vnitra, část nakoupí úřad Státních hmotných rezerv. 

Přísnější karanténa u jihoafrické mutace

Vláda schválila zpřisnění ukončení karantény pro osoby s nákazou Jihoafrické mutace. 

Osoby se zvýšenou přítomností, nebo s podezřením přítomnost jihoafrické mutace budou mít nařízené ukončení karantény negativní PCR test a to po 14 dnech,“ upřesnil nové pravidlo minsitr zdravotnictví Jan Blatný.

Přísnější opatření má minimalizovat hrozbu rozšíření závažnější mutace. „Všech těch několik osob s podezřením byly dohledány a dotrasovány, vzorky jsou dále vyšetřovány i formou sekvenace,“ řekl Blatný. Laboratoře v pátek v Brně odhalily dva pozitivní vzorky s jihoafrickou mutací koronaviru. V kraji je bezmála deset případů s podezřením na tuto mutaci.

Blatný řekl, že souvisejícím opatřením kabinet nařídil všem laboratořím, aby odeslaly vzorky Národní referenční laboratoři, pokud budou vyzvány. „Abychom si byli jisti, že podezření na nové nebo závažnější mutace viru bude vždy zavčas ověřeno Národní referenční laboratoří,“ dodal.

Česko bude mít strategii rovnosti žen a mužů

Na řádném programu kabinetu byla mimo jiné strategie rovnosti žen a mužů do roku 2030, dopravní politika a koncepce rozvoje policie do roku 2027 nebo vyhodnocení naplňování státní energetické koncepce ČR, kterou také ministři schválili.

Video  Vláda o odměnách pro zdravotníky i sociální služby, změnách u daní a nových kompenzačních programech.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mim33 ( 9. března 2021 01:11 )

Miliarda sem, miliarda tam. A po nás potopa.

dessy ( 8. března 2021 22:53 )

Jen nevím k čemu mu to je. Už věřím, že dvě starší děti psychicky zničil, není možné, aby oba měli schízu. Stačí injekce či pilulka a uklidit pryč, to se dělalo vždy...

dessy ( 8. března 2021 21:25 )

Běžte s těma stále se měnícíma výmyslama do Prčic. Dnes jsou lidi zmatení jak lesní včely a div se neptají, zda mohou dýchat. Klid, až to zakážou tak si strčíme hlavu do igelitových pytlíků a budem mít od těch blbců pokoj. Ještě se budu bát, lidi jsou zmatení či z toho mají ***ky, aby ne, než něco začne platit, už to zas neplatí, no sranda musí být... no a ať si tu skotačí na imigrantech.

ginkognito ( 8. března 2021 21:21 )

Jak *** lidi - zveřejnit odměny zdravotnické mafie, která se stará jen o ty, kteří už měli být dávno po smrti, zatímco miliony lidí, kteří mají život před sebou, trpí. Hanba nenažraným!

verka1 ( 8. března 2021 20:58 )

V Brně tam to jsou Slováci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa