Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi druhý týden zamknutí doma! Kontroly pokračují, jak se prokázat policii?

Aktualizováno -
12. března 2021
12:30
Autor: simao, jt, jko - 
28. února 2021
05:00

Vláda se rozhodla „zamknout“ Čechy doma. A to na celé tři týdny. Omezení jsou přísná. Ven z okresu je možné vycestovat pouze s výjimkami, lidé se zároveň musí prokazovat tím, že předloží odpovídající dokument. Ať už potvrzení od zaměstnavatele, nebo třeba čestné prohlášení. Omezení zasáhlo lidi i v rámci pohybu v jednotlivých obcích, kdy během vycházky či sportu není dovoleno opouštět katastrální území obce. Na řadu praktických potíží naráží třeba rodiče, kteří chtějí dát na hlídání své děti prarodičům do jiného okresu, příp. vyrazit ve své obci jen na dětské hřiště. Potíže mají i páry, kdy milenci mají rozdílné trvalé bydliště v různých okresech. A jak je to s cestami na chatu?

Policie od 1. března dohlíží na pohyb Čechů, který se vláda snaží co nejvíce utlumit. Omezení pohybu zasáhlo Čechy v řadě směrů. Lidé nemohou opouštět okresy, ve kterých bydlí. Výjimkami jsou mj. cesty do zaměstnání či za doktorem či na úřad, nebo kvůli péči o osobu blízkou.

Pro případy nutného vycestování z okresů platí povinnost se prokázat. A to různých způsobem.

Jak vypadá potvrzení zaměstnavatele na cesty kvůli výkonu práce? Ke stažení ZDE

Formulář vnitra pro cesty mimo okres. Ke stažení ZDE, stačí jedno kliknutí

Bžná cesta? ZDE najdete vzor zjednodušeného čestného prohlášení snadno ke stažení!

Vzory formulářů jsou ke stažení i na stránkách Úřadu vlády či ministerstva vnitra.

Přehled: Jak se prokazovat při kontrole?

Cesta do zaměstnání mimo okres

✔ Potvrzení od zaměstnavatele na cesty do výkonu práce, příp. pracovní smlouva. Možný je i zaměstnanecký průkaz, musí však obsahovat údaje o zaměstnavateli.

✔ U OSVČ potvrzení objednavatele, zapotřebí jsou i kontaktní údaje na něj.

Cesta do zaměstnání ve svém okresu

✔ Předkládat potvrzení není zapotřebí. „Pro cesty do zaměstnání v rámci okresu není potřeba žádný doklad,“ uvádí ministerstvo vnitra.

Cesta k lékaři

✔ Pokud pojedete mimo okres k lékaři či na úřad, stačí mít u sebe zaškrtnutý formulář nebo čestné prohlášení, kde uvedete místo, čas a cíl cesty.

✔ Vhodná je i např. žádanka od lékaře na vyšetření.

✔ „Stále však musí jít o cestu, která skutečně spadá do povolených výjimek. Policie může ověřovat podezřelé případy, například když cestuji ′k lékaři′ s lyžařskou výbavou a celou rodinou. Pokud máte jakékoliv potvrzení, které dokazuje nezbytnost Vaší cesty (například žádanku od lékaře na vyšetření, pozvánku na úřad apod.), vezměte si ji pro jistotu s sebou,“ radí ministerstvo vnitra.

Cesta domů

✔ Doklad s místem trvalého bydliště - občanský průkaz

✔ Nájemní smlouva, výpis z bankovního účtu, účet za elektřinu, čestné prohlášení

Cesta mimo okres

✔ Čestné prohlášení - vytištěný formulář nebo čestné prohlášení psané rukou

„Nemáte počítač ani tiskárnu, je rozbitá nebo vám došel toner? Nevíte, jak/kde vytisknout prohlášení o pohybu mimo obec? Napište je na papír rukou. Pořád se na to někdo ptá. Tak aby se nerozčilovali ti, kterým je to zřejmé. Rozsudky a dohody ukažte v mobilu,“ radí na twitteru právnička a někdejší ministryně spravedlnosti Fischerovy vlády Daniela Kovářová.

Potíže při cestách mezi kraji: Na co můžete narazit?

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na vládní tiskovce před zavedením opatření upozornil na to, že stávající pravidla nemohou postihnout zcela všechny životní situace a je třeba se řídit i „selským rozumem“.

„Dokážu si představit, že pokud bude stát prodejna potravin 10 metrů od hranice okresu a ten chudák občan by jinak musel dalších 20 kilometrů autobusem, tak se asi nějak dohodnou. Všichni prostě budou muset používat selský rozum, ale cílem tohoto komplexu opatření je přesvědčit lidi, že mají být doma,“ zdůraznil.

Vnitro na svém webu publikovalo i seznam modelových případů, k čemu může dojít, co je zapovězeno a co se naopak smí. Co z nich vyplývá?

Cesty na nákup povolené samozřejmě zůstávají. Jet nakoupit mimo okres, ve kterém mám bydliště, ale obecně NELZE. Nakupovat je možné pouze v rámci „svého“ okresu, na nákup by měl zamířit jen nezbytný počet osob.

Problém pro chataře: Musí dorazit včas, než začnou omezení pohybu osob platit. A zůstat po tři týdny. „Pokud máte svou chatu/chalupu/jiný rekreační objekt mimo okres trvalého pobytu nebo bydliště, musíte tam být nejpozději v den účinnosti nového omezení, pak se bude považovat za vaše bydliště. Je tedy nutné na chatě setrvat nepřetržitě po celou dobu platnosti tohoto opatření,“ upozorňuje ministerstvo vnitra.

Přes týden bydlíte u známých v Praze, na víkend chcete jet do svého trvalého bydliště mimo hlavní město? Musíte si vybrat, kde budete tři týdny pobývat! „Je to stejné jako v případě Vašeho rekreačního objektu nebo chaty. Vyberete si jedno z míst, kde chcete po dobu 3 týdnů pobývat. Účelem krizového opatření je snížení mobility osob,“ upozorňuje vnitro.

Problém pro páry a milence: Žijete s přítelkyní / přítelem a každý máte pobyt v jiném okrese? Navštívit se nemůžete ani s čestným prohlášením. „To nelze, pokud nepůjde o zajištění nezbytné péče o přítelkyni (např. úraz). Nebo se musíte na dobu 3 týdnů sestěhovat na jedno místo,“ radí vnitro.

Zavřeli vám školku či školu a chcete dát děti na hlídání prarodičům do jiného okresu? Ano, ale ideálně na celé tři týdny, poradil Hamáčkův resort. „Mělo by se jednat o pobyt dětí u prarodičů po celou dobu trvání tohoto opatření. Upozorňujeme, že kontakt dětí a prarodičů (riziková skupina) však rozhodně nelze doporučit,“ varuje ministerstvo.

A co děti, mají si kde hrát? Další problém pro rodiče: Doporučení vlády uzavřít dětská hřiště! „Provozovatel by měl zajistit uzavření hřišť, u kterých je to možné (je např. oplocené),“ potvrdilo vnitro.

Chcete jet na běžnou návštěvu k rodičům či prarodičům mimo svůj okres, nebo i v rámci něj? Toto dle opatření vlády NELZE.

Potřebujete jet za svými rodiči kvůli obstarání životních potřeb, nákupu, odvozu k lékaři apod.? Toto LZE. Je třeba však prokázat oprávněnost cesty. Opět je možné využít vzor čestného prohlášení, případně je dobré mít připravený i kontakt na rodiče.

Výletníci mají smůlu. Chcete si po práci „odfrknout“ a vyrazit se podívat k Macoše? Nelze. Na výlet, vycházku či za sportem nelze vyrazit mimo území obce. „Pobyt v přírodě je možný jen na území vlastní obce. Není tedy možné uskutečnit výlet v rámci celého okresu,“ potvrzuje vnitro.

Video  Hamáček o lockdownu Česka: Čas se krátí! Zakážeme lidem opouštět území okresu  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dessy ( 1. března 2021 10:30 )

To jsem zjistila, jak je modrá obloha, už lítají. Ne tolik, jako když to zamořovali, ale udržet to musí.

dessy ( 1. března 2021 10:27 )

Vždyť je to vše komedie za účelem zničení republiky a obohacení miliardářů.

dessy ( 1. března 2021 10:24 )

Už zpočátku "demokracie" bylo jasné, že bude anarchie.

Jarabak ( 1. března 2021 09:01 )

Hmm, tuto zemi vedou opravdu inteligenti, výkvět národa. Na chalupu, kam jedu bez zastávky sám s rodinou a nikoho nepotkám, nesmím. Z to k moři, přes letiště, letadlem, dotáhnout do čr nějakou novou lahodnou mutaci, to se smí. Asi aby mohla monika létat tam a zpět, nebo co.

vildasin ( 28. února 2021 19:57 )

Němci kontrolují každého, kdo vjede na jejich území, proč kontrolu nezačala současně neprovádět i naše republika.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa