Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Školáci v Brně si vyzkoušeli samotestování na covid-19: Naplivat do zkumavky nebyl problém

Autor: Hynek Zdeněk, ČTK - 
17. února 2021
15:39

Sedm prvňáků ze základní školy Bosonožská v Brně si ve středu vyzkoušelo, jaké to je testovat se sám na koronavirus covid-19. Stačily jim k tomu pouhé sliny. Použitá metoda jim nevadila. Problém ovšem je, že metoda zatím není pro samotestování schválena.

Děti dostaly zkumavku s tekutinou a dostaly za úkol přidat stejné množství slin. I když s úkolem někteří školáci mírně bojovali, nakonec zkumavky zvládli naplnit všichni.

„Určitě je to jednodušší a příjemnější než stěry z krku,“ konstatovala maminka prvňáka Davida Martina Presová.

Po důkladném zatřepání bylo potřeba nakapat dvě kapky vzniklého roztoku na tester, který do několika minut ukázal jednu čárku pro potvrzení správného provedení testu.

Druhou čárku by ukázal v případě zjištěné pozitivity antigenního testu. Žádné z dětí ale pozitivní na covid-19 nebylo.

„Výhodou je, že si děti mohou test provádět doma samy, a do školy by tak v případě pozitivního výsledku vůbec nešly. Chceme touto ukázkou dokázat vládě, že je zbytečné zatěžovat školský systém tím, že se bude testovat ve školách," řekl Jaroslav Kalina, jednatel společnosti Bakter Medical, která testy vyrábí. Společnost se nyní bude snažit získat povolení pro prodej za účelem samotestování.

VIDEO: Učitelé si moc dobře uvědomují, že přes distanční výuku nelze vše naučit. Volají, aby se děti konečně vrátily do škol.

Video  Učitelé ze ZŠ Nádražní v Hustopečích a jejich klip k distanční výuce.  - ZŠ Nádražní, Hustopeče
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa