Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Německo pustí přes hranice jen české zdravotníky. Sasko a Bavorsko mají výjimky

Aktualizováno -
13. února 2021
21:23
Autor: ČTK - 
13. února 2021
10:29

 Německo dramaticky zpřísňuje podmínky pro průjezd z České republiky, výjimku k tranzitu budou mít od půlnoci na neděli jen dopravci zboží a cesty z humanitárních důvodů, jako jsou například pohřby nebo péče o člena rodiny. ČTK to dnes řekl český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka. Německo s účinností od neděle považuje Českou republiku za oblast s vysokým výskytem koronavirových mutací. Z českých pendlerů  mohou dojíždět jen zdravotníci. Sasko už v pátek uvedlo, že vedle zdravotníků umožní vstup i pracovníkům v zemědělství. Bavorsko na základě svého zemského karanténního nařízení umožní dojíždět českým pendlerům, jejichž profesi zaměstnavatel označí za nezbytnou. 

Bavorské nařízení, jehož platnost je prozatím stanovena do 7. března, tedy do současného konce celoněmecké karantény, uvádí, že výjimka z karantény se vztahuje na ty, jejichž profese jsou zaměstnavatelem označeny za nezbytné a nutné. Počínaje středou 17. února pak tito přeshraniční pracovníci musejí mít potvrzení u sebe a na vyžádání ho poskytnout okresním úřadům či policistům.

Zda k rámcovému celoněmeckému nařízení doplní spolkové země nějaké další výjimky, je kvůli vysoké míře autonomie na jejich rozhodnutí. Spolkové ministerstvo vnitra proto o dalších případných výjimkách žádné podrobnosti nesdělilo a bez upřesnění uvedlo, že možnou úpravu lze očekávat v nadcházejících dnech.

Zpřísněný režim bude mít dopad na desítky tisíc českých přeshraničních pracovníků. Spolková agentura práce (BA) ve své poslední statistice z loňského června uvádí, že v Německu tehdy pracovalo 33 800 Čechů, z nichž 22 000 bylo zaměstnáno v Bavorsku, 8900 v Sasku a zbytek v ostatních spolkových zemích. Ve zdravotnictví, pečovatelství a sociálních službách jich působila jen malá část, konkrétně 1500 lidí.

Video  Blatného srovnání pandemie v ČR a zahraničí: Stav je vážný všude, koronavirus zasahuje všechny země.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Lucio1 ( 14. února 2021 05:45 )

Měli dost času si něco naškudlit, tak snad to těch pár dní přežijou..

stařec ( 13. února 2021 14:03 )

Co to hulíš za svinstvo?!?!

stařec ( 13. února 2021 11:40 )

Zdravotníci by měli mít povinost zůstat v době epidemie doma a ti co neuposlechnou ať zůstanou v německu na trvalo!! Jinak,znovu se ukazuje na jak vratkých nohách stojí EU !! Do háje s tímto spolkem. Žádná spolupráce,každý pochopitelně hájí své.

Pink ( 13. února 2021 10:40 )

Česká republika by naopak měli zakázat zdravotníkům cesty do Německa,sami je potřebujeme.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa