Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Okresy Cheb, Sokolov a Trutnov čeká omezení cest. Hamáček oznámil přitvrzení ve dvou krajích

Aktualizováno -
10. února 2021
17:04
Autor: ČTK, sova, kal - 
10. února 2021
09:40

Kdo k tomu nemá pádný důvod, ten by neměl cestovat do okresů Cheb, Sokolov a Trutnov. Ani je opouštět. Hejtmani Petr Kulhánek (KOA) z Karlovarského kraje a Martin Červíček (ODS) z Královéhradecka se připravují na to koordinovat tu opatření na omezení pohybu, jak potvrdili pro Blesk Zprávy. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) po jednání Ústředního krizového štábu uvedl, že vláda ve čtvrtek projedná cílená opatření právě v nejproblematičtějších krajích, kterými nyní Karlovarsko a Královéhradecko jsou. O hermetickou uzávěru by jít nemělo. Premiér Andrej Babiš (ANO) sdělil, že se to mělo řešit už dávno.

„Neřeknu nic nového, když potvrdím, že ta situace není dobrá,“ uvedl ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) Hamáček (ČSSD). Dodal, že ve společnosti narůstá podíl takzvané britské mutace nového koronaviru. Problém je také nedostatečná lůžková kapacita, což je viditelné zejména v krajích, jako jsou Karlovarský a Královéhradecký.

„Pravděpodobně se v těchto krajích nevyhneme nějakým cíleným opatřením, o kterých bude zítra jednat vláda,“ uvedl Hamáček. Podle něj nepůjde o hermetickou uzávěru a hejtmani už byli o věci informováni.

Video  Hamáček oznámil zpřísňování ve dvou krajích: Situace není dobrá  - ČTK
Video se připravuje ...

Babiš sdělil, že konat by měla hlavní hygienička Jarmila Rážová. „Já ji vyzval, aby už konečně hygiena zásadně dělala opatření, včera opakovaně,“ uvedl. Problém na Sokolovsku, Chebsku a Trutnovsku podle něj trvá už dlouho. Dotaz ke spokojenosti s prací Rážové ponechal bez komentáře.

Vyjmenované okresy jsou podle premiéra centry nákazy s obrovským počtem nakažených. „A tady myslím, že hygiena už měla dávno konat, aby se nákaza nešířila do okolních oblastí,“ uvedl. Výsledkem šíření koronaviru v těchto regionech jsou přeplněné nemocnice, které jedou na doraz.

Premiérův poradce a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula doplnil, že specificky loni hygiena postupovala také v Moravskoslezském kraji a nákaze v OKD. Není podle něj důvod, aby tam, kde se nákaza šíří rychle, nebyla jiná opatření. „To je cesta, jak eliminovat to obrovské zatížení,“ konstatoval.

„Zpřísnění dohledu“ v krajích

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA) potvrdil Blesk Zprávám, že se kraj připravuje na zpřísnění opatření, kterých má být řada. „Jde například o zpřísnění dohledu nad nošením roušek,“ zmínil s tím, že nejde jen o obchody a MHD, ale i zaměstnání. Zároveň potvrdil, že se kraj chystá, že vláda rozhodne o uzavření, respektive omezení cest do okresů Cheb a Sokolov. „Pokud o tom vláda rozhodne, zároveň avizujeme, že budeme potřebovat pomoc z národní úrovně,“ dodal.

Na Královéhradecku by se zvažovaná omezení měla týkat okresu Trutnov, kde se rapidně šíří britská mutace. Není při tom ve hře hermetické uzavření Trutnovska, řekl královéhradecký hejtman Martin Červíček (ODS). Pro Blesk Zprávy ale uvedl, že komunikuje s ministerstvem zdravotnictví a hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou o dalším zpřísnění opatření tak, aby do okresu Trutnov nejezdil nikdo, kdo tam nemusí. Že budou například policejní hlídky kontrolovat to, kdo do okresu vjíždí a zda pro to má důvod, nevyloučil.

Červíček zároveň kritizoval způsob informování státu o šíření nakažlivější, takzvané britské mutace koronaviru v kraji. Státní zdravotní ústav na webu uvedl „bez bližšího vysvětlení“, že na Trutnovsku byla na začátku ledna britská varianta koronaviru ve více než 60 procentech zkoumaných vzorků, na Náchodsku v 45 procentech.

Co se týče příprav na zpřísňování, Trutnov má zatím svázané ruce. „Zatím jsme nic neobdrželi, a pokud to není oficiálně zveřejněné, tak nemůžeme nic chystat (…) Je opravdu brzy, protože dokud to nemáme černé na bílém, tak nevíme, co to pro nás jako pro město znamená a na jaká opatření se máme připravit,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí města Michaela Dědková.

Hamáček: V testování školáků chceme rakouský model

Ministr vnitra se vyjádřil také k plánovanému testování školáků. Podle něj se ČR inspiruje rakouským modelem a půjde cestou antigenních testů. Žáci by měli být testovaní ve školách.

„Samozřejmě v situaci, kdy by se ukázalo, že není dostatek antigenních testů, tak bychom museli využít to, co je, tedy PCR testy,“ připustil Hamáček.

Ta odborná debata se ale kloní k tomu udělat to vše s jedním typem testů. (...) Cílem je to vyřešit tak, aby 1. 3. tady ty antigenní testy byly,“ dodal.

Nákup testů pro školáky by probíhal centrálně a finacoval by se ze státního rozpočtu.

Nouzový stav je nadále nejistý,  Babiš mluví o smrti

Kabinet minulý týden ztratil podporu KSČM při prodlužování nouzového stavu, shodu zatím nenašel ani s opozicí. „Výsledek není žádný, my jednali do noci. Požadavky opozice jsou ekonomického charakteru a měly by nedozírné následky na rozpočet,“ řekl k úternímu jednání Babiš. Kritizoval, že strany navrhují opatření s dopady na rozpočet a ten pak nechtějí podpořit. ODS, TOP 09 a lidovci sdružení v koalici Spolu už uvedli, že pokračování nouzového stavu nepodpoří.

Situace v ČR podle Babiše není dobrá. „Máme přeplněné nemocnice a bez nouzového stavu to bude velký problém,“ uvedl. Ministrovi zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO), ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD) i dalším členům kabinetu proto uložil řešit situaci pro případ, že nouzový stav skončí 14. únorem. Premiér ale doufá, že opozice zapomene „na politiku a volby“ a žádost vlády podpoří. Opakované debaty o nouzovém stavu považuje za zpolitizované.

Odpoledne pak sáhnul po ostrých slovech. „Pokud někdo zítra (ve čtvrtek) neschválí nouzový stav, tak bude přímo odpovědný za smrt našich spoluobčanů. Přímo odpovědný. Pokud se zvýší smrtnost u nás, tak ať si to opozice vezme na triko,“ uvedl Babiš. Nouzový stav podle něj nic společného s rozpočtem nemá. „Pokud máme bojovat proti covidu, tak musíme dělat nějaká opatření. Pokud chce někdo odvolat armádu (z nemocnic) a kolaps našeho zdravotnictví, tak prosím, ať si to vezmou na triko,“ dodal.

Hamáček zmínil poslední záchrannou brzdu

Blatný by se podle Babiše měl soustředit na to, aby byl konečně přijat zákon, který dá jeho resortu pravomoci rozhodovat o nutných opatřeních bez nouzového stavu. Kabinet předlohu za tímto účelem schválil loni v květnu, Sněmovna ji však neprojednala. V říjnu Babiš uvedl, že ve Sněmovně je řada předloh a prioritu mají daňový balíček, ošetřovné či rozpočet.

Legislativci z ministerstev zdravotnictví, vnitra i úřadu vlády podle Babiše analyzují zákonnost postupu, kdy by kabinet záhy po skončení nouzového stavu vyhlásil nový. Hamáček v úterý řekl, že by to mohlo znamenat obcházení Ústavy ČR. „Otázka je, zda by to mohlo fungovat jako poslední záchranná brzda,“ uvedl a zcela možnost nevyloučil. Žádost o další prodloužení nouzového stavu do 16. března vláda schválila v pondělí.

Hamáček nestojí ani o úpravy zákonů

Kdyby Sněmovna nesouhlasila s prodloužením nouzového stavu, kabinet by po 14. únoru prostřednictvím ministerstva zdravotnictví vyhlásil veškerá možná opatření proti šíření covidu-19 podle předpisu o ochraně veřejného zdraví. Novinářům to po jednání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) řekl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). O podpoře stavu nouze chce však jednat do poslední chvíle s opozicí i koaličním hnutím ANO.

Na nouzový stav je navázána většina klíčových opatření proti covidu-19. Pokud by skončil, chce Hamáček udělat maximum pro to, aby se minimalizovaly dopady. Ministerstvo zdravotnictví by podle Hamáčka přesunulo všechna koronavirová opatření, u kterých to lze, pod režim zákona o ochraně veřejného zdraví. Připomněl ale, že některá obdobná rozhodnutí rušily loni soudy s tím, že závažná omezení základních práv lze vyhlašovat jen krizovými opatřeními v nouzovém stavu.

Podle Hamáčka lze počítat s tím, že postup by znamenal znovu řadu žalob. „Můžu garantovat, že každé (nařízení) bude předmětem soudního přezkumu a některá z nich mohou být zrušena,“ uvedl. Kvůli existujícím soudním rozhodnutím je podle něj navíc zřejmé, že do režimu zákona o ochraně veřejného zdraví nelze „přepsat“ všechna aktuálně platná opatření.

Česko pak podle premiéra neplánuje občany očkovat vakcínou Sputnik V, které chybí souhlas Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). „Takhle neuvažujeme. Jde o to, že pokud by se nám podařilo získat nějaké množství, nějaký příslib a náš Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) by schválil dokumentaci a čekalo se na schválení EMA, mohli bychom získat nějaký čas a náskok,“ uvedl. Připomněl svou starší neúspěšnou iniciativu, aby se v unijních zemích rozvážely očkovací látky firmy AstraZeneca ještě před tím, než je EMA schválí.

Video  Havlíček o novém systému kompenzací pro podnikatele a firmy. A balík peněz pro kongresy a veletrhy  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

stoura ( 11. února 2021 08:04 )

Že sem prúdia slováci, přes hranice ČR a SR další imigranti, to Vám nevadí?

tomshark ( 10. února 2021 20:49 )

Německo nikdy žádný strop v řádu jednotek pacientů nestanovilo. „Premiér Söder panu Babišovi v listopadu během videohovoru slíbil, že bude-li to potřeba, je ochoten pomoci. Mluvilo se o tom, že bychom přijali až 100 lidí na lůžka intenzivní péče, a tato pozice stále trvá,“ řekla Respektu v pátek v reakci na Blatného slova v Chebu mluvčí kancléřství spolkové země Bavorsko

Ferdinand Gereg ( 10. února 2021 20:00 )

Začnite si kontrolovat hranice hlavne z Poľska cez ktoré do Ceska prúdia Ukrajinci bez akejkoľvek a hlavne bez kontroly na covid často na turistické víza.na ktoré tu pracujú na čierno.Je zaujímavé že test od nich nevyžaduje ani Pražský podnikateľ ktorý ich zamestnáva.

krapotkin ( 10. února 2021 18:55 )

Když měla Praha nejhorší výsledky nebyla uzavřena, ale Litovel ve stejném období ano. Opět dva metry ?

krapotkin ( 10. února 2021 18:52 )

Na bazerování lidí je policajtů až až a armáda ? Ta musí bojovat za americké zájmy po světě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa