Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Polsko uvolňuje, Češi tam míří na nákup i lyže. Otevřou hotely, hospody rebelují

Autor: ČTK, simao - 
6. února 2021
22:47

V Česku se hovoří o zpřísňování opatření, vláda v pondělí bude patrně řešit zákaz cestování mezi kraji. V sousedním Polsku, které je na tom o poznání lépe, co se týče počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel, se uvolňuje. Na nákupy tam míří Češi, vyrazili i na lyže. A také do hospod, které jsou sice oficiálně zavřené, stejně jako v ČR, ale řada z nich rebeluje, jak upozorňuje TN.cz.

V Polsku se od 12. února mohou znovu otevřít hotely i další ubytovací zařízení a také kina a divadla, jejich provozovatelé ale budou moci obsadit jen polovinu kapacity, oznámil v pátek na tiskové konferenci premiér Mateusz Morawiecki.

Na nákup a lyže k sousedům

Lidé mohou vyrazit také na sjezdovky. V Polsku se na začátku tohoto měsíce mohly za dodržování přísných hygienických pravidel otevřít všechny obchody v nákupních centrech a rovněž muzea a galerie.

Auta s registračními značkami z Brna, Ostravy i Prahy zaplnila parkoviště před polskými obchoďáky, upozornila v sobotu TV Nova. „Jeli jsme nakupovat, protože u nás už nás to nebaví, protože je všechno pozavírané, a to je úplně proti všemu,“ řekl televizi jeden z Čechů.

Čech v Polsku: U nás se nedá normálně žít

„U nás se nedá normálně už žít, a když přijedete do Polska, žádná rouška, žádný nic, můžete si sednout, dát oběd, paráda,“ poznamenal další český návštěvník Polska v anketě TV Nova.

Uzavřené zůstávají fitness centra, oficiálně přitom i restaurace a další gastronomické podniky, které mohou mít jen výdejní okénka. Řada restaurací se však podle TN.cz opatřeními již neřídí a má otevřeno.

Služby jako kadeřnictví nebo kosmetické salóny v Polsku i v posledních měsících na rozdíl od Česka fungovaly.

Podle Morawieckého je už mnoho týdnů situace v zemi co do počtu nově nakažených stabilní a zlepšila se i situace v nemocnicích. Premiér ovšem dodal, že ho znepokojují počty úmrtí, jde tedy o „křehkou stabilizaci“. Varoval, že pokud během příštích dvou týdnů počet infikovaných vzroste, může vláda opatření znovu zpřísnit.

Děti v Polsku s výjimkou žáků prvních až třetích tříd základních škol se nadále budou učit doma, omezen je také například počet lidí, kteří mohou být najednou v obchodu nebo v kostele.

Od začátku nynější pandemie se v Polsku koronavirem nakazilo asi 1,54 milionu lidí, 38.712 z nich zemřelo.

Video  Český spotřebitel jako rukojmí chabé kvality? S potravinovými kvótami přibývají neshody.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

veronika novotna ( 7. února 2021 09:10 )

Pochybuju ,ze by si to Poláci nechaly líbit.Aby jim tam čecháčkové zasáhly znovu kovid🧐

fico ( 7. února 2021 07:46 )

Tak si to tady ještě vylepšíme Polskem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa