Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vláda podpořila respirátory bez DPH a kvůli mutacím zpřísnila pravidla pro cestování

Aktualizováno -
1. února 2021
18:25
Autor: ČTK, for - 
1. února 2021
15:05

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) odsouhlasil dočasné zrušení DPH na respirátory kategorie FFP2 a vyšší, a to od 3. února do 3. dubna. Návrh předložila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Kvůli šíření nových mutací koronaviru se mění od 5. února pravidla pro cestování, novinkou je kategorie velmi rizikových zemí - lidé z nich budou muset mít před cestou PCR test, v Česku nastoupit do karantény a pak se nechat otestovat dalším PCR testem v tuzemsku. Týká se i navrátilců z dovolenkových rájů. Návrh Uhelné komise jde do meziresortního připomínkového řízení.

Schillerová v České televizi apelovala na výrobce a prodejce, zejména řetězce, aby zrušení daně promítli do cen respirátorů pro zákazníky. Ke snížení nebo zrušení 21procentní DPH na ochranné pomůcky proti šíření koronaviru vyzvali vládu výrobci respirátorů.

„Daň z přidané hodnoty se za uvedených podmínek promíjí, pokud se zdanitelné plnění uskutečnilo v období od 3. února 2021 do 3. dubna 2021,“ uvádí zpravodaj. Návrh by měl mít původně účinnost už od 1. února.

Datum následně potvrdila i ministryně Alena Schillerová (za ANO) na twitteru. „Opatření bude platit od středy 3. února do 3. dubna 2021. Účelem je maximálně zpřístupnit tyto kriticky důležité ochranné pomůcky běžné veřejnosti,“ komentovala.

Bez daně budou takové výrobky, které splňují parametry třídy ochrany minimálně FFP2, KN95 nebo N95 nebo mají stejnou či vyšší filtrační účinnost; 2. respirátory (vždy bez výdechového ventilu), jak se upřesňuje ve zpravodaji. Vláda na čtvrtečním jednání doporučila používání respirátorů na rizikových místech, povinnost nosit respirátory FFP2 nebo KN95 mají od soboty instruktoři i žáci autoškol.

Schillerová na tiskové konferenci po jednání vlády dodala, že se tím stanou respirátory cenově dostupnější. Zároveň upozornila, že opatření jde nad rámec práva EU. DPH totiž patří v rámci EU mezi tzv. harmonizované daně. „Ale je to mimořádná situace. Nebudeme první zemí EU, která k takovému kroku přistoupila,“ uvedla.

Video  Schillerová ke zrušení DPH pro respirátory: Snad si to výrobci a prodejci nenechají v maržích  - abl
Video se připravuje ...

Blatný reagoval na spekulace o svém konci 

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na pondělní vládní tiskové konferenci řekl, že funkce ministra je jenom dočasná a že on ji vykonává a plánuje vykonávat jen odborně. Zároveň přiznal to, že musí čelit určitým protichůdným tlakům. „Nejsem zvyklý se vzdávat.,“ reagoval nicméně na dohady o svém možném konci. Už předtím uvedl, že spekulace jsou spekulace.

A řeč padla i na vakcíny od firmy AstraZeneca. ČR podle něj neomezí očkování touto vakcínou u starších lidí. „Vakcíny obecně fungují u starších méně,“ komentoval

Video  Blatný ke spekulacím o konci na ministerstvu: Funkce ministra je dočasná  - abl
Video se připravuje ...

Ministr vedle toho uváděl na pravou míru i situaci v nemocnici v Chebu. Ta totiž již od začátku ledna nastiňuje možnost, že by se pacienti z této přetížené nemocnice přesouvali do sousedního Německa. „Nemám důvod na svém stanovisku nic měnit,“ řekl Blatný.

„Celou situaci rozvířila informace od pana primáře z chebské nemocnice, kterou nám ale nikdo jiný než on nepotvrdil,“ uvedl ministr. Dodal, že tuto informaci nezpochybňuje. „Jenom chci, abychom měli informaci objektivní,“ dodal. Do chebské nemocnice proto podle něj vyrazí tým odborníků na intenzivní péči, kteří situaci prošetří na místě. 

A doplnil jej i ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD), který upozornil, že případná nabídka z Německa nadále platí. 

Co všechno se mění u cestování?

Petříček následně přiblížil detaily o změně pro cestování.  Pro země, které jsou nízkorizikové, se v pravidlech nic nemění. „Pro středněrizikové země se zavádí povinnost testu před vstupem do ČR,“ uvedl Petříček s tím, že musí být nejvýš 48 hodin starý - může jít přitom o PCR i antigenní test. „U červených zemí je potřeba druhý test, druhý už by měl být PCR test,“ řekl ministr zahraničí. Druhý test v Česku by měl být do pěti dní od příjezdu do ČR. Novinkou je kategorii velmi rizikových zemí. Spočívá v PCR testu před cestou, po příjezdu následuje karanténa, po pátém dni v karanténě následuje další PCR test. A ještě dalších pět dní musí tito lidé chodit s respirátorem třídy nejméně FFP 2.

Mezi země s velmi vysokým rizikem budou od pátku zařazeny Slovensko, Británie, Španělsko, Portugalsko, pobaltské státy, Slovinsko nebo Irsko.

Podmínky pro cestování se měnily v Česku naposledy v noci na sobotu. Tehdy Česká republiky zakázala vstup do země turistům bez dalšího pádného důvodu pro návštěvu.

Video  Petříček vysvětluje nová pravidla pro cestování: Jak je to s testy při návratu do Česka?  - abl
Video se připravuje ...

Doporučení Uhelné komise skončit s využíváním uhlí pro výrobu tepla a elektřiny v roce 2038 kabinet rozděluje. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v sobotu uvedl, že chce, aby ministři za sociální demokracii hlasovali pro dřívější termín, podobně se vyjádřil i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Pro rok 2033 se na prosincovém zasedání Uhelné komise vyjádřil i jeden z jejích předsedů a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Znamenalo by to podle něj ale výrazně vyšší investice, odhadem o 150 miliard korun. Podle druhého z předsedů, vicepremiéra a ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) by kabinet neschválením harmonogramu popřel jedenapůlroční činnost komise. Nakonec jde návrh do meziresortního připomínkového řízení.

Cílem návrhu zákona o ochraně oznamovatelů je zajistit ochranu lidem, kteří se v souvislosti s výkonem práce dozvědí o protiprávním jednání a oznámí ho. Právní úprava se týká jak zaměstnanců, tak osob samostatně výdělečně činných, státních zaměstnanců, stážistů či dobrovolníků. Vláda předlohu začala projednávat před týdnem, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) ale po tehdejším zasedání kabinetu řekla, že by ministerstvo spravedlnosti mělo doladit některé podrobnosti předpisu s jejím rezortem a ministerstvem vnitra.

Video  Blatný o systému PES: Nová tabulka je připravená, ale není čas na rozvolňování.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Kabinet též projedná kontrolní závěry Nejvyššího kontrolního úřadu, obdrží rovněž informace o plánu ministerstva vnitra nakoupit pro policisty speciální mikrobusy a nová vodní děla. Další návrh rezortu počítá s tím, že ČR by mohla přijmout další Bělorusy, kteří byli pronásledováni režimem Alexandra Lukašenka. Schválit by též vláda měla návrh na jmenování předsedkyně Akademie věd ČR Evy Zažímalové do druhého funkčního období.

brano34 ( 2. února 2021 00:02 )

Alenka Šilerka s ministry a poslanci bude brousit a natírat dálniční svodidla?
Těch čínských prachových respirátorů si užije do sytosti...

ingmarie ( 1. února 2021 23:07 )

Sulcová s Gulášem a jejich sluníčkové video o lustrech to ůplně dorazilo

s

tomshark ( 1. února 2021 22:41 )

Prostě blbosti. Málokdo má takový přehled jako ti, co je MUSÍ denně používat! Pouzivam typy, které je možno nosit i 2 týdny, nebo typ, který je samodesinfekcni a můžete ho používat třeba 10 dni Takové stojí cca 200 Kč. Z toho plyne, že cenu nemůžete ZASTROPOVAT nějakým úřednickým rozhodnutim!

konas3 ( 1. února 2021 21:56 )

Takže: Koncová cena respirátoru FFP2 v Rakousku se pohybuje od 15 do 40 Kč. Je to údaj z vysíláni ČT1 v dnešním večerním zpravodajství. Jsem zvědav, jak se naše vláda pochlapí, prý o stejném kroku uvažuje - opět ze zpráv ČT1.

tomshark ( 1. února 2021 20:24 )

Tak v Chebu, "Královéhradeckém kraji", je situace tato:
Karlovarský kraj, kde je momentálně nejvíce případů nákazy, se o případech nakažlivější mutace dozví pouze tehdy, když je odhalí německé laboratoře.
Závěr:Takže na ně kašle i tamní hygiena za situace , že incidence je 2003 / 100 000 obyvatel. V Německu pod 100
JAKO FIRMU, JAKO FIRMU

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa