Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Koronavirus jako postrach pro muže: Těžký průběh ovlivní plodnost, naznačila studie

Autor: Darina Jíchová - 
30. ledna 2021
05:30

Nová studie, v níž se vědci zaměřili na spojitost mezi koronavirem způsobujícím nemoc covid-19 a mužskou plodností, vyšla tento týden ve vědeckém časopise Reproduction. Podle závěrů studie má těžký průběh covidu-19 negativní dopad na kvalitu mužského spermatu a tím i negativní dopad na mužskou plodnost. Shrnutí studie přinesla stanice CNN.

„Tato studie nabízí přímý důkaz o negativním dopadu infekce covid-19 na kvalitu mužského semene a na mužskou schopnost reprodukce,“ uvádějí vědci z Univerzity v Gießenu, kteří výzkum prováděli. Nicméně další experti se proti jejich závěrům vyhradili a zdůraznili, že výsledky jedné „malé“ studie by se neměly generalizovat.

Studie vyvolala diskuze

„Musím důrazně varovat před tím, jak němečtí kolegové interpretují sebrané údaje. Studie například uvádí, že covid-19 výrazně oslabuje a poškozuje mužskou reprodukční funkci. Nicméně výzkum jen naznačuje, že covid-19 má jistý vliv na tyto obtíže,“ komentoval profesor andrologie z Univerzity v Sheffieldu Allan Pacey.

„Viry včetně chřipky u mužů snižují počet spermií, někdy až na nulu. To potvrdilo mnoho studií, nicméně tento stav trvá jen několik týdnů nebo měsíců,“ přidal se specialista na reprodukční endokrinologii a andrologii z Královské univerzity v Londýně Channa Jayasena.

„Je těžké říct, jak velkou redukci spermií němečtí vědci v tomto výzkumu vysledovali, zda se jedná o specifikum covidu-19, nebo jde o tu samou situaci jako u ostatních infekcí,“ dodal expert.

„Je nutné v tomto případě podotknout, že neexistuje žádný důkaz o tom, že koronavirus napadá sperma. Zatím rovněž nemáme žádné důkazy o tom, že by se infekce semenem přenášela,“ přidala se specialistka z Reprodukčního centra v Newcasttlu Alison Murdochová.

Negativní dopad na sperma je dočasný

Němečtí vědci skutečně pracovali jen s malým vzorkem, do studie bylo zapojeno 105 plodných mužů bez covidu-19 a 84 plodných mužů, kteří se nemocí nakazili. Odborníci analyzovali jejich sperma po dobu 60 dní, vzorky odebírali každý 10. den. V porovnání se zdravými muži vědci u spermatu nakažených vysledovali oxidační stres a zánět spermií. Dále vědci zjistili, že koronavirus má negativní vliv na koncentraci, mobilitu a tvar spermií.

„Čím horší průběh nemoci, tím silnější dopad na sperma,“ dodali němečtí experti. „Negativní vliv koronaviru na sperma se odráží v nižší kvalitě semena a snížení reprodukční schopnosti. Nicméně po nějakém čase se stav spermatu zlepší,“ vysvětlil lídr výzkumu, doktorand Behzad Hajizadeh Maleki.

Experti: Chce to další výzkum

„Nemůže být žádným překvapením, že u mužů během covidu-19 dojde ke snížení kvality spermatu, receptory ACE2, kterými virus proniká do tkáně plic, se nachází také ve varlatech,“ doplnil Pacey. „A už od počátku pandemie vědci po celém světě řeší otázku, zda se koronavirus podepisuje na plodnosti mužů,“ navázal Pacey. Zatím na toto téma vzniklo kolem 14 studií.

„Všechny výzkumy zatím mluví jen o dočasném a nepatrném dopadu na mužskou plodnost,“ shrnul Pacey. Ke studii expertů z Německa dodal, že závěry mohla ovlivnit medikace pacientů zapojených do výzkumu, která byla ve výzkumu zohledněná, či obezita. „Fakt, že obezita snižuje kvalitu spermatu, je známý. Stejně tak je známé, že u obézních lidí má koronavirus horší průběh,“ připojila se emeritní profesorka Sheena Lewisová z Královské univerzity v Belfastu. Všichni vědci se shodli na tom, že problematika vyžaduje širší a detailnější zkoumání.

Video  Vojtěch o roku s covidem. A co říká na utajený večírek u kmotra Bendy?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

user ( 30. ledna 2021 08:01 )

Tak konečně, i kdyby to byla fakes news, se Ti mladí nesmrtelní Pirátský popiraci, chti za rozkrok a začnou se bát a dodržovat vládní opatření.

frantacizek ( 30. ledna 2021 07:02 )

to jsem chtěl právě napsat, že u chřipky jako u virového onemocnění je to taky popsáno, čili nic nového.. Hlavně je tam to způsobové sloveso -může-, pač se jedná často jen o dočasný stav.. Není třeba strašit...
Nyní ten článek o herečce Křížkové taky - ona je už bohužel rizikovou skupinou, s nadváhou, tam je popsáno, že ty následky mohou přijít, ale také mohou být jen dočasné. úplně stejně by ji mohl poškodit už v jejím věku ale těžší zápal plic.. Od těch 65 let se už nemůžeme divit ničemu, proto také lékařská konzilia mají tuhle věkovou hranici nastavenu pro usilovném přemýšlení stran nějakých zásadnějších zákroků u pacienta, s čímž i pacienta taky seznamují. Mám 2 kamarády operatéry, takže tohle vím přesně..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa