Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bez roušek vyrazili do baru, u piva sedělo uvnitř sedm hostů. „Byla jim zima,“ hájila se provozní

Autor: pom - 
27. ledna 2021
13:07

Další otevřenou restauraci vyrazili zkontrolovat pražští strážníci v neděli. Do Bubenečské ulice vyjeli na oznámení, skutečně tam našli provozovnu, ve které bylo kromě provozní dalších sedm hostů. Neměli roušky a pili pivo. Žena se snažila vymluvit. Podle strážníků podobných případů řešili jen za leden zhruba 40.

Otevřenou restauraci nahlásil někdo strážníkům prostřednictvím tísňové linky, ti tak hned vyrazili situaci obhlédnout. V Bubenečské ulici skutečně našli podnik, v němž navzdory vládním nařízením popíjeli lidé. „Již z venku bylo slyšet, že se uvnitř provozovny nachází větší množství lidí. Při příchodu strážníků bylo v baru sedm hostů a provozní,“ popsala mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Žena se snažila situaci zachránit. „Uvedla, že hosté jsou jen sázkaři, a protože jim byla venku zima a tikety se špatně vyplňovaly, pozvala je dál. Některým k tipování natočila pivo,“ uvedla mluvčí s tím, že nikdo z přítomných neměl zakryté dýchací cesty. „Všechna porušení mimořádných opatření byla oznámena správním orgánům,“ dodala Seifertová.

Provozovnu teď ve správním řízení nejspíš čeká pokuta. Nejedná se ovšem o ojedinělý případ, jen za leden jich pražští strážníci řešili zhruba 40. „V 10 případech uložili pokuty ve výši 14 600 korun a 26 případů oznámili správním orgánům. Od září loňského roku pak řešili 766 těchto porušení,“ uvedla mluvčí.

Otevřené restaurace

Právě o víkendu, v sobotu, probíhala akce Otevřeme Česko, při níž někteří provozovatelé restaurací otevřeli na protest proti vládním nařízením. Stoupenci iniciativy Chcípl PES ve svých podnicích nabízeli k podpisu petiční archy. V úterý oznámili, že chtějí založit politické hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES. Restaurace se mají stát politickými buňkami a mohou být otevřené, protože podle iniciativy mají politická jednání z vládních protiepidemických nařízení výjimku. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) však takový výklad pravidel odmítl.

Video  V otevřeném baru našli strážníci 24. ledna 2021 v Praze 6 sedm hostů u piva.  - Městská policie Praha
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa