Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Děti se do škol nevrátí dřív než v únoru, oznámil Plaga. Přednost budou mít maturanti a deváťáci

Autor: ČTK, vei - 
18. ledna 2021
18:20

I příští týden budou školy pokračovat v současném režimu výuky. Na twitteru to v pondělí uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Aktuálně jsou otevřené pouze mateřské a speciální školy a první a druhé třídy škol základních. Mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová už dříve řekla, že prioritou resortu je zejména co nejrychlejší obnovení prezenční výuky závěrečných ročníků základních a středních škol. V lednu se to ale nestane.

Školy budou i v příštím týdnu, tj. od 25. ledna, pokračovat ve výuce dle současného režimu, který odpovídá stupni 5 matice opatření PES,“ napsal Plaga.

„Není vhodné, aby se zvyšoval počet otevřených tříd. Deváťáci a maturanti půjdou do školy jako první,“ dodal pak na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Do škol nejdříve v únoru

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) původně předpokládal, že k nějaké formě prezenční výuky by se žáci závěrečných ročníků základních a středních škol mohli vrátit právě nejdříve od 25. ledna. Nakonec se tak stane nejdříve v únoru.

V Česku platí opatření podle nejpřísnějšího pátého stupně protiepidemického systému PES. Pro případné zmírnění opatření musí index PES v nižším pásmu zůstat aspoň sedm dní. Ve čtvrtém stupni je index k pondělí pátý den, zůstává na 70 bodech z celkových sta.

Antigenní testy ve školách zatím nebudou

Před unáhleným rozvolněním varoval o víkendu prezident České lékařské komory Milan Kubek, podle kterého by v případě znovuotevření škol měli žáci a studenti každý týden plošně podstupovat antigenní testy. Zástupci školských organizací si ale neumějí představit, jak by to mělo fungovat, sdělili v pondělí na dotaz ČTK.

„Zatím jsme o této alternativně nehovořili,“ řekl v reakci na Kubkův nápad na tiskové konferenci ministr Blatný.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 18. ledna 2021 23:16 )

Tak dětičky možná v únoru a copak budou dělat kantoři, o kterých se na podzim tvrdilo, že za nicnedělání dostanou přidáno 9% ?

Maximilian ( 18. ledna 2021 20:18 )

Pustí školy,zkolabují nemocnice

Ksel ( 18. ledna 2021 19:50 )

Plaga již vykonal vše potřebné k tomu, aby se dokonale znevěrohodnil. Plaga je nejhorší ministr školství.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa