Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zmatky při očkování: Do Thomayerky přišli senioři už den před otevřením očkovacího centra

Autor: ČTK - 
18. ledna 2021
17:02

V pondělí začalo ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) v Praze fungovat nové očkovací centrum. Je v provozu od 07:00 a zatím zde naočkovali zhruba 200 seniorů objednaných přes centrální registr, řekl v pondělí odpoledne mluvčí nemocnice Petr Sulek. Jak jsou na tom ostatní nemocnice?

„Očkujeme do 19:00 a na dnešní den jsou termíny obsazené. Očkujeme nejen seniory nad 80 let, ale paralelně očkujeme i zdravotníky, kteří přicházejí do styku s covid pozitivními pacienty,“ řekl mluvčí FTN.

I přesto, že nemocnice už v pátek 15. ledna deklarovala, že očkovací místo pro veřejnost otevře v pondělí, k očkování se v neděli na základě provedené rezervace přes centrální registr do nemocnice dostavily desítky seniorů. „Za to, že někteří zájemci o očkování dostali dřívější termín, nemůžeme. Nicméně ty osoby, které v neděli přišly, jsme i přesto naočkovali a vyšli jsme jim vstříct,“ řekl Sulek. Doplnil, že před zahájením provozu očkovacího centra tak bylo v neděli 17. ledna naočkováno přes 50 seniorů.

Očkování na Bulovce

V pondělí začalo očkování proti covidu-19 také ve Fakultní nemocnici Bulovka, jak je uvedeno na webu nemocnice. Očkuje se od 07:00 do 19:00 v prostorách Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí.

Očkování ve VFN

Ve Všeobecné fakultní nemocnici začali s očkováním seniorů nad 80 let s termínem očkování rezervovaným přes centrální registr v neděli 17. ledna. Plno mají podle centrálního systému i na dnešek a následující dny. Maximální kapacita očkování je podle mluvčí nemocnice Marie Heřmánkové ve VFN 500 lidí denně. Část z nich jsou zdravotníci, kteří se dostaví pro druhou dávku vakcíny.

Očkování v Motole

Ve Fakultní nemocnici Motol začali s očkováním seniorů objednaných přes centrální systém v sobotu. Za víkend podle Ludmily Šimáčkové z odboru komunikace motolské nemocnice naočkovali 441 seniorů. Na tento týden má v motolské nemocnici svůj termín objednáno 1130 osob starších 80 let. Celkem zatím v Motole aplikovali 4855 vakcín, a to jak seniorům nad 80 let s termínem z registru, tak klientům a pracovníkům domovů pro seniory a zdravotníkům.

Problémy s technickým připojením k centrálnímu systému, které nemocnice v Motole měla v sobotu ráno zhruba hodinu, se v neděli ani následující den neopakovaly. „Registrační systém už funguje bezproblémově,“ uvedla v pondělí Šimáčková.

Dočasně nedostupné údaje o rezervacích v sobotu zpomalily očkování i v nemocnici v Liberci a ve Fakultní nemocnici Ostrava. „Problém byl na straně těchto nemocnic, ne na straně centrálního rezervačního systému, a tyto problémy se vyřešily,“ řekl v sobotu premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj registrační systém funguje dobře.

Pražská poliklinika

Očkovací centrum Prahy v prostorách Městské polikliniky ve Spálené ulici by mělo podle centrálního registru první zájemce o očkování z řad seniorů přijímat v úterý 19. ledna. Na webu systému se v pondělí odpoledne objevily volné termíny k očkování v očkovacím centru zřízeném pražským magistrátem.

Podle informací na twitteru Chytré karantény se v rezervačním systému k dnešní 13:00 na očkování zaregistrovala téměř polovina seniorů nad 80 let, kteří nežijí v domovech seniorů. Jedná se o 159 300 registrovaných seniorů nad 80 let, přičemž více než 51.000 z nich má i svůj termín na očkování. Registrace do centrálního systému byla spuštěna v pátek v 08:00. Seniorů nad 80 let v Česku žije zhruba 441 000, klienti domovů seniorů jsou očkováni bez registrace od prosince.

Video  Epicentrum - Josef März  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa