Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Superrizikové švédské stoly. Prymula řekl, jak rychle se koronavirus šíří v restauracích

Autor: ČTK - 
14. ledna 2021
15:10

Riziko nákazy ve stravovacích provozech je na sedmém až osmém stupni z devíti, u hotelů je riziko na stejné škále na čtvrtém stupni. Podle epidemiologa a bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly to ukazují data z celého světa. Riziko se musí promítat do vládních opatření. S řadou poměrně tvrdých restrikcí se dá počítat zhruba do března, mezi dubnem a červnem nastane fáze postupného rozvolňování. Od června by měla platit jen mírná opatření korespondující s loňským létem, případně mírnější. Prymula to ve čtvrtek řekl v diskuzi pořádané v rámci projektu HOREKA 112.

V gastronomických provozech, kde se lidé stravují formou švédského stolu, je podle Prymuly riziko na stupni osm z devíti. V běžných restauracích, kde jsou lidé obsluhováni u stolu, je riziko v devítistupňové škále na sedmičce.

Koronavirus v ČR: Znovuotevření restaurací v Plzni (3. 12. 2020) Koronavirus v ČR: Znovuotevření restaurací v Plzni (3. 12. 2020) | ČTK/Miroslav Chaloupka

V souvislosti s uvolňováním restrikcí se podle Prymuly vede obsáhlá diskuze o zavedení tzv. covid pasu. Měl by obsahovat informace, zda byl člověk proti nemoci covid-19 očkován, zda ji prodělal a zda je testován. Na tomto základě by podle něj lidé mohli chodit do některých zařízení.

Video  Sport a kultura už v únoru, dává naději Prymula. S omezením na 15 kilometrů od domu narazil.  - Blesk
Video se připravuje ...

Covid pas v polovině roku?

Postavit možnost využít leteckou dopravu, jít na hromadnou akci nebo do nějakého podniku jen na tom, zda je člověk očkovaný, není podle Prymuly korektní. Pokud se někdo nenechá očkovat, protože mu to například zdravotní stav nedovoluje, měl by mít možnost prokázat se negativním testem, řekl. Zatímco Izrael, který proočkovává svou populaci velmi rychle, o zavedení covid pasu podle Prymuly uvažuje v řádu jednotek týdnů, Evropa se spíše přiklání k termínu v polovině roku.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) řekla, že vláda o zavedení covid pasu nediskutuje, je to podle ní zatím předčasné.

O uvolnění některých podnikatelských činností se ale uvažuje v souvislosti s antigenními testy. S takovou podmínkou by se mohly už ve čtvrtém stupni z pětistupňového systému PES podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) otevřít například hotely a penziony. Díky antigenním testům by bylo možné podle něj povolit i pořádání kongresů či veletrhů.

Antigenní testy na koronavirus Antigenní testy na koronavirus | Reuters

Iniciativa Cesta ze tmy na začátku prosince navrhla systém opatření při shromažďování lidí tak, aby kulturní, společenské nebo sportovní akce byly z epidemiologického hlediska bezpečné. Hlavním nástrojem by měl být test provedený výtěrem z krku, který by v krátkém čase před akcí otestoval všechny účastníky, včetně personálu a účinkujících.

Covid_19 ( 14. ledna 2021 19:01 )

bývalý socialistický lampasák, u těch morálka nehrozí

penecas ( 14. ledna 2021 18:35 )

Primula je protřelý hráč. jeho majetek je ve výši, které nikdo nevydělá prací. jako u každého, je to věc osobní integrity a svědomí.

Covid_19 ( 14. ledna 2021 17:22 )

premiér ho má jako poradce, asi je to šmejd, tak ho nikdo jiný nechce. Svých pár desítek tisíc měsíčně má jistých a stále se motá kolem velkých peněz, takže provize ho nemine

kahuja ( 14. ledna 2021 16:55 )

Já už vlastně vůlbc netuším, co Prymula ofigo dělá. Z každého místa kde byl, počínaje fakultním špitálem byl odejit, nebo nově vytvořené místečko čistě pro něj nakonec odmítl, spolupráci, kterou přislíbil odvolal. Kamkoliv přijde, má tam pokaždé okamžitě vztahové problémy.
Už 2x sliboval, že odejde definitivně z politiky do výzkumu a nic. Asi je v dění kolem koronaviru něco, co ho stále zdržuje od naplnění jeho slibů a prostě se tam drží za každou cenu. Nyní to jsou švédské stoly nebo je to něco podstatnějšího ?

kahuja ( 14. ledna 2021 16:49 )

Covid pasy nejsou na pořadu jednání. Jasně, to bude až v květnu, červnu. Centrální registzrační systém bude mít najedou technickou poruchu a všichni budou muset počkat, až se ovakcinují zájemci, kteří jsou ochotni dotovat cestovní ruch. Na běžného necestující a neprotekčního občana (tím nemyslím vybrané ohrožené profese),včetně lidí 60+, 70+, možná i ti zdravější 80+ se pak očkování dostane někdy za rok.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa