Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přes internet prodáváme díky koroně až 50 % aut, říká šéfka AAA Auto. Loni prodali 70 tisíc ojetin

AAA Auto
AAA Auto  (Autor: AAA Auto)
Autor: ČTK - 
8. ledna 2021
15:03

Skupina autobazarů AAA Auto loni prodala ve čtyřech zemích 70.000 ojetých aut, což je o 19 procent méně, než v roce 2019. Důvodem poklesu byla omezení související s koronavirem. Přesto jde o pátý nejvyšší výsledek za 30 let existence AAA. Firma to uvedla v tiskové zprávě.

V České republice skupina se 40.000 vozy udržela pozici největšího domácího prodejce automobilů v rámci jednoho podnikatelského subjektu. Během dvou uzavření poboček AAA v ČR prodala 5400 aut on-line. Následuje Slovensko s prodejem 14.000 aut, Polsko s 13.500 vozy a Maďarsko s 2500 prodanými auty.

"Jsem ráda, že jsme i přes všechny komplikace, spojené s pandemií koronaviru, dosáhli velmi dobrého prodejního výsledku. Největší podíl na něm má nečekaný úspěch on-line prodeje. Na tento typ obchodování jsme se připravovali již několik let a příchod koronaviru tento proces urychlil z měsíců na dny a hodiny. Naše schopnost prodávat vozy bez kamenných poboček se s každým lockdownem zvyšovala a nyní se pohybujeme již kolem padesáti procent běžných čísel," uvedla generální ředitelka AAA Auto Karolína Topolová.

Celková průměrná cena ojetého vozu prodaného v tuzemsku vzrostla na 240.224 Kč oproti 228.521 Kč v roce 2019. Průměr v internetovém prodeji byl 259.533 Kč. Nejvíce se v Česku v síti AAA prodávaly modely Škoda Octavia, Fabia a VW Passat. Nejrozšířenější kategorií se staly vozy kombi s podílem 29 procent. Převládal benzínový pohon, pro který se rozhodlo 52 procent zákazníků. Automobilů s alternativním pohonem se prodalo trojnásobné množství oproti předchozímu roku.

Během letošního roku se bude společnost soustředit na opětovný růst počtu prodaných vozů a expanzi, pokud to pandemická situace v zemích působení dovolí. "Vše nasvědčuje tomu, že se ekonomická situace lidí pravděpodobně zhorší. Ze zkušeností z ekonomické krize před deseti lety víme, že takové podmínky většinou znamenají větší poptávku po ojetých vozech. Proto věřím, že náš cíl vrátit se letos k prodejním objemům z roku 2019 či je dokonce překonat je reálný," dodala Topolová. To by znamenalo, že by v letošním roce měla skupina podat zhruba 86.000 vozů.

Skupinu AAA Auto vlastní britsko-polský investiční fond Abris Capital Partners. AAA provozuje více než čtyři desítky výkupních a prodejních poboček v ČR, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku. Zaměstnává zhruba 2400 lidí.

Video  AAA AUTO podpořilo Červený kříž zapůjčením dalšího automobilu. Díky tomu ČK pomůže na více místech  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Tamara Vaculíková ( 14. června 2021 10:56 )

Co se mě týče, dost rychle jsem od od běžných nákupů přešaltovala k nákupům online, i co se týče potravin, drogerie, a i auto jsem teď pomáhala kamarádovi řešit, vybíral si golfa, tak jsem mu poradila kouknout napřed na nabídku bazaru v okolí přes net, než tam pojede osobně a byl spokojenej, že tak ušetřil spoustu času

Marek Skovajsa ( 8. března 2021 10:36 )

nemám nic proti nakupování přes internet, naopak, je to možnost nákupu odpovídající moderním standardům zároveň při dodržování hygienických nařízení za účelem naprosté eliminace lidského kontaktu. Jen přece jen to auto někdo musí přivézt na místo, kde dojde k předávce. Ale pokud je vychytaná i tato možnost, nedivím se, že v téhle vlně, co začala od září, není potřeba autobazary zavírat a likvidovat tak pozvolna jejich existenci.

Miloš Procházka ( 5. března 2021 14:22 )

Že už i auta se budou prodávat online, to koukám! Ale zase proč ne, jde stejně jen o užší předvýběr a na místě se teprve rozhodne, které auto se koupí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa