Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Indie odsouhlasila nouzové použití dvou vakcín, do srpna chce naočkovat 300 milionů lidí

Autor: ČTK - 
3. ledna 2021
08:40

Indické úřady daly konečný souhlas k nouzovému použití dvou vakcín proti koronaviru SARS-CoV-2. Jde o očkovací látku vyvinutou ve spolupráci britské firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity a o vakcínu Covaxin indické společnosti Bharat Biotech. Oznámil to v neděli šéf Indického ústavu pro kontrolu léčiv (CDSCO) Venugópál Sómání.

Toto rozhodnutí otevírá cestu k zahájení rozsáhlého programu očkování proti koronaviru. V první fázi se plánuje, že do srpna dostane vakcíny 300 milionů lidí. Nejdříve mají podle agentury AP přijít na řadu pracovníci ve zdravotnictví a další lidé, kteří jsou nákazou nejvíce ohrožení, včetně policistů a jinak nemocných a starších osob.

Podle Sómáního bylo rozhodnuto, že se vakcína bude očkovat ve dvou dávkách. Pokud jde o Covaxin, společnost Bharat Biotech dokončila zatím jen dvě ze tří fází testování účinnosti. S třetí fází začala v polovině listopadu. První klinické studie nicméně ukazují, že látka nemá žádné vážné vedlejší účinky a že produkuje protilátky proti nemoci covid-19, způsobovanou koronavirem.

Video  Hasič Pavel prodělal těžký průběh covidu-19. Musel odejít od hasičů, už dál nemohl pracovat  - HZS Olomouckého kraje
Video se připravuje ...

Indie, která je s téměř 1,4 miliardy obyvatel druhým nejlidnatějším státem na světě, je po USA druhou koronavirem nejpostiženější zemí. Od začátku pandemie už registruje 10,3 milionu potvrzených případů infekce a 149 435 úmrtí pacientů s covidem-19.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa