Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi vzali útokem zavřené sjezdovky. Kolaps v Monínci, davy na Ještědu a hromady odpadků

Aktualizováno -
31. prosince 2020
11:19
Autor: ČTK, simao - 
30. prosince 2020
15:00

Vleky stojí, lyžařské areály doplatily na vládní nařízení a musely 26. prosince pro letošek uzavřít. To ale lidem nebrání v tom, aby si udělali výlet za sněhem. A tak sjezdovku v Monínci obsadily rodiny s dětmi - se sáňkami či boby. Podobná situace je i jinde. Bobuje se na zavřených sjezdovkách na Šumavě, davy lidí se pak vydaly i na Ještěd či do Špindlerova Mlýnu. Výsledek? Sjezdovky jsou pošlapané a plné odpadků, upozorňují provozovatelé areálů.

Lyžařské areály, respektive lanovky a hotely v nich, jsou nyní uzavřené kvůli vládním opatřením proti pandemii koronaviru. Jenže ani to lidi neodradilo, aby se z nížin a středních poloh, kde sníh odtál, vydali na sklonku roku za sněhem pro kousek zimní atmosféry. 

Po neřízených návštěvách uzavřených lyžařských areálů zůstávají večer podle Asociace horských středisek (AHS) sjezdovky pošlapané a plné odpadků. V areálech nefungují toalety, občerstvení ani další služby. Ve většině případů lidé nedodržují základní bezpečnostní pravidla, jako je ochrana úst a nosu a dodržování rozestupů. ČTK to řekl ředitel AHS Libor Knot.

Provozovatelé sjezdové tratě podle Knota označili jako uzavřené a částečně je ohraničili. Prostory ale podle něj nelze oplotit úplně. S nedodržováním bezpečnostních opatření nemohou provozovatelé nic dělat. „Výsledek aktuální situace je pro skiareály tristní, vznikají jim další náklady a sníh, vyrobený za statisíce a mnohde i za miliony korun nenávratně mizí,“ uvedl.

Návaly na Ještědu

Davy lidí využily slunečného počasí a volna na konci roku a vyrazily ve středu v době zavřených sjezdovek a zastavených vleků na výlet na Ještěd.

Davy lidí vyrazily v době zastavených lanovek kvůli koronavirovým opatřením na Ještěd (30.12.2020) Davy lidí vyrazily v době zastavených lanovek kvůli koronavirovým opatřením na Ještěd (30.12.2020) | Foto pro Blesk - Jan Střížka

Středeční slunečné počasí využily na libereckém Ještědu a v jizerskohorských střediscích stovky lidí. Provozovatelé při pohledu na ty davy jen smutně sčítali ztráty. Půjdou do milionů, řekli ČTK.

Zimní střediska v Libereckém kraji sice zůstávají kvůli koronavirovým opatřením zavřená, prázdná ale rozhodně nejsou. V Jizerských horách chybí přírodní sníh, sjezdovky s umělým sněhem tak lidi lákají.

Plná parkoviště, hlava na hlavě

Zaplněná parkoviště, auta kolem příjezdových komunikací, tak to ve středu kolem poledne vypadalo v libereckém Skiareálu Ještěd. Hlava na hlavě byla na nedávno dokončené sjezdovce Nová Skalka, ale i na sjezdovce F10.

Na Ještěd ve středu mířily hlavně rodiny s dětmi vybavené boby a sáňkami, narazit bylo možné i na několik lyžařů na skialpech. Areál je mimo provoz, jezdí jen kabinová lanovka na vrchol. „Odtud ale není možné na lyžích sjet, vrchol je bez sněhu,“ řekl ČTK přednosta lanovky Vladimír Štěpán.

Video  Blatný: Na Silvestr se dá pobavit, aniž porušíte nařízení. Opatření budou minimálně v 1. polovině roku 2021  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Na Ještědu bylo ve středu rušno, provozovatelé z toho však prakticky nic nemají. „Pohyb lidí na sjezdovkách není ideální, ale těžko s tím můžeme něco dělat, to bychom si museli najmout armádu. Chápu ty lidi, že jdou s dětmi ven, do přírody na čerstvý vzduch, dalo se to čekat, je to všude na horách stejné,“ řekl ČTK ředitel střediska Jakub Hanuš.

Bez ohledu na uzavření využívají na Ještědu mrazivého počasí k zasněžování sjezdovek, hlavně Liberecké a F10. „Věříme, že 11. ledna to otevřou,“ doplnil. Uzavření areálu v závěru roku připravuje podle něj středisko denně na tržbách o statisíce korun, celkově to půjde do milionů.

Na svah zadarmo, shlukování zajištěno

Na miliony korun odhadují ztráty způsobené koronavirovou uzávěrou o vánočních prázdninách také ve společnosti SKI Bižu, která provozuje největší jizerskohorská střediska na Tanvaldském Špičáku, Severáku v Hraběticích a v Bedřichově. I tam dnes mířily za sněhem stovky lidí.

„Návštěvníci mají letos nejlepší rok, mají to zadarmo,“ povzdechl si ředitel společnosti Jakub Bažant, který dnes pozoroval mumraj na Severáku, kam míří hlavně rodiny s dětmi. „Jediní, kdo z toho něco má, jsou provozovatelé stánků s občerstvením,“ poznamenal a pokračuje: „Tržby ze závěru roku ale budou chybět, měly zajistit peníze na zasněžování, teď nevím, z čeho to budeme platit.“

Bažant považuje rozhodnutí vlády zavřít zimní střediska za nešťastné, shlukování lidí v areálech to nezabránilo. „Zabránit těm lidem ve vstupu na sjezdovku nemůžeme, nejsme policajti. Máme to obehnat ostnatým drátem?“ řekl Bažant.

Kolaps v Monínci

Do lyžařského areálu Monínec u Sedlce-Prčice na Příbramsku však ve středu přijelo více lidí než za běžného provozu. Lidé chtěli využít uzavřeného areálu a použít sjezdovky k bobování. Areál lidem umožňuje bobovat na 170 metrů dlouhé sjezdovce pod hotelem, hlavní sjezdovku hlídá ostraha. Někteří lidé byli kvůli tomu agresivní, řekl dnes ČTK ředitel areálu Jaroslav Krejčí.

Tady je totální kolaps, je tu víc lidí, než kdyby byl otevřený areál. Musel jsem vzít do služby šest kluků a ti hlídají hlavní sjezdovku,“ řekl ČTK Krejčí. Veřejnosti nechal k dispozici menší sjezdovku pod hotelem o délce 170 metrů.

„Někteří jsou neukáznění a stejně tam (na hlavní sjezdovku) chodí. Ten sníh je drahý, nechceme si ho nechat rozšlapat. Klidně ať lidé přijedou, ale žádáme o dodržování zákazu vstupu na hlavní sjezdovku,“ uvedl Krejčí. Denně teď dorazí na Monínec stovky lidí, ve středu dopoledne zde bylo asi 300 lidí.

„Denně se nám na kopci pohybuje technika, máme natažené hadice k zasněžování, vše pod velkým tlakem a elektrickým napětím. Kanony zasněžují a jsou nepřetržitě pod napětím,“ řekl Krejčí, lidem tak podle něj hrozí i zranění. „Všude jsou cedule, je to označené, služba dává upozornění každému hned po příjezdu do areálu,“ uvedl Krejčí.

Uvedl, že během oficiálního provozu areálu bylo možné hlídat dodržování všech opatření, lidé dodržovali rozestupy, nosili roušky. „Tady teď je shluk lidí, nikdo nemá roušku,“ dodal Krejčí.

Bobovat a sáňkovat vláda nezakázala, Češi toho využili ve vrchovaté míře (30. 12. 2020). Bobovat a sáňkovat vláda nezakázala, Češi toho využili ve vrchovaté míře (30. 12. 2020). | ČTK / Pavlíček Luboš

Špindl: Dobré počasí nalákalo jednodenní návštěvníky

V největším krkonošském středisku ve Špindlerově Mlýně byla ve středu plná parkoviště a na zasněžených svazích stovky lidí, většinou rodin s dětmi. Skialpinisté vyráželi na vysněžené sjezdovky, které jsou pro sjezdové lyžování uzavřené. V provozu byla lanovka na Medvědín, a to pouze pro pěší.

„V areálu je většina lidí na bobech, sáňkách a podobně. Často jde o rodiny s dětmi. Není v našich silách zamezit vstupu do celého areálu. Když na sjezdovkách pracujeme, označíme je, že je tam zákaz vstupu. Lidí je dnes určitě více než v pondělí, kdy bylo horší počasí,“ řekl ve středu ČTK Adam Svačina ze špindlerovského skiareálu.

V Krkonoších bylo ve středu slunečno, teploty kolem nuly nebo mírně pod ní. Některé sjezdovky jsou vysněžené technickým sněhem, přírodního sněhu je stále málo.

Zavřené sjezdovky a vleky? Davy lidí vzaly Špindlerů Mlýn a Svatého Petra přesto útokem (30.12.2020) Zavřené sjezdovky a vleky? Davy lidí vzaly Špindlerů Mlýn a Svatého Petra přesto útokem (30.12.2020) | ČTK/David Taneček

Počasí vlekařům přeje, mohou zasněžovat a připravovat se na obnovení sezony. „Nemůžeme se dočkat až budeme moci znovu otevřít,“ řekl ČTK Svačina. Nebýt nucené uzávěry, mohlo by se ve „Špindlu“ lyžovat na asi sedmi kilometrech sjezdovek, a to na modré ve Svatém Petru, na červené na Medvědíně a na Mísečkách. V plném provozu nabízí středisko 27 kilometrů sjezdovek.

„Nepřekvapilo nás to, že přijelo tolik lidí, navíc, když je tak pěkně. Doprava je plynulá, parkovací plochy zaplněné. Parkovací kapacita je ve Špindlu zhruba tisíc míst, troufnu si odhadnout, že 400 až 500 aut připadá na jednodenní návštěvníky,“ řekl starosta Vladimír Staruch.

Podle vládních nařízení jsou zavřené i hotely, někteří návštěvníci hor tak využívají karavany. „Není to ideální stav, když parkují na veřejných parkovacích plochách. Snažíme se jim vysvětlovat, že parkovat na parkovištích nemohou, protože nejsou pro karavany uzpůsobené. Domlouvají se proto se soukromými vlastníky pozemků a parkují u některých hotelů,“ řekl ČTK Staruch. Podle něj zatím karavany problém nepředstavují. Horší by to ale bylo, kdyby začalo vydatně sněžit. „Pak by karavany komplikovaly údržbu komunikací,“ řekl ČTK Staruch.

Zavřené sjezdovky a vleky? Davy lidí vzaly Špindlerů Mlýn a Svatého Petra přesto útokem (30.12.2020) Zavřené sjezdovky a vleky? Davy lidí vzaly Špindlerů Mlýn a Svatého Petra přesto útokem (30.12.2020) | ČTK/David Taneček

Ve Špindlu jsou tisíce lidí v apartmánech. Ubytovací kapacita ve městě je podle zástupců radnice asi 16 000 lůžek, z nichž zhruba 8000 připadá na apartmánové domy. „S ohledem na to, že ubytovací kapacita je uzavřena, tak ubytovaných lidí je tu daleko méně než obvykle. Lidí, kteří najeli do apartmánu je ale velký, je jich několik tisíc,“ řekl ČTK Staruch.

Současná vládní opatření proti koronaviru se horského střediska dotýkají velmi výrazně. Výpadkem silvestrovských pobytů vzniká podle vlekařů, ubytovatelů či restauratérů a dalším služeb nenávratná škoda, kterou nelze nahradit finanční kompenzací od státu. Období kolem vánočních svátků a silvestra tvoří u většiny horských podnikatelů ze zimy až 40 procent tržeb, jde o nejsilnější část roku.

V provozu to hlídali, teď nastal problém

Desítky turistů, lidí se sáňkami či boby plní i svahy v Plzeňském kraji. Vyrazili mj. do železnorudského areálu Ski&Bike Špičák. V provozu je v Železné Rudě lanovka na Pancíř, ale pouze pro turisty, lyžaře nepřeveze. Kvůli nedostatečné vrstvě sněhu se zatím strojově neupravují běžecké stopy.

Běžkaři si ale zejména ve vyšších polohách podle pracovníků infocenter v Modravě a Železné Rudě některé stopy sami prošlapali.

„Teď, když nejezdíme, je tady možná tak 400 lidí za den. Na saních, bobech, dětí i dospělých,“ uvedl Ladislav Zísler z areálu Nad Nádražím - Belveder v Železné Rudě, kde jsou nyní zasněžené tři sjezdovky. I když vleky stojí, pracovníci areálu dál vyrábějí technický sníh a čekají, jak se bude situace vyvíjet v novém roce. Zísler se pozastavil nad tím, že areály musí stát, i když dokázaly na rozdíl od současné situace na dodržování vládních nařízení dohlížet.

„Když jsme byli v provozu, vše jsme hlídali. Lidé dodržovali opatření, 99 procent jich nosilo roušky, včetně dětí, dodržovali rozestupy, byli ukáznění, nikde se neshlukovali a vše bylo bez jakýchkoliv problémů. Teď se koukám na webkameru, lidí je na sjezdovce plno, roušky nikdo nemá, rozestupy se nedodržují,“ poznamenal Zísler. Ani podle něj není v silách provozovatelů lidem zabránit v přístupu na zasněžené svahy.

Šumava: Turisté bez roušek a problém s WC

V šumavských obcích turisté venku často nenosí roušky. Místní se jich mnohdy bojí a raději nevychází.

„Turisté nerespektují zákazy vjezdu, i když jsou v národním parku. Nemají si kam zajít na jídlo, takže si dokonce rozdělávají ohně, kde opékají buřty. A co je nejhorší, že si nemají kam zajít na toaletu, takže to na mnoha místech vypadá jako na nějakém veřejném 'fekálu',“ řekl předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

Jeho slova potvrdil starosta Nové Pece Martin Hrbek (BEZPP). Situaci v nadsázce označil za pravou šumavskou divočinu. „Je zde násobné množství turistů, než jsme zvyklí. Obsazená jsou parkoviště, turisté nerespektují značky. Vjedou autem na Jelení Vrchy, kde by měli mít sněhové řetězy. Nahoru se ale nedostanou, nechají stát auto, kde to jde, cesty jsou ucpané. Argumentují, že dál nedojedou, jsou agresivní,“ řekl Hrbek.

Jižní Čechy: Další problémy. I s karavany

Jihočeský Lipenský areál upravil sjezdovky tak, aby na ně mohli skialpinisté a běžkaři. Vznikly 3,5 a 5,5 kilometru dlouhé okruhy. Parkoviště bylo ve středu téměř plné, stálo na něm i přes 30 karavanů. Na svazích sáňkovaly a bobovaly stovky lidí.

„Jsme rádi, že jsou lidé aktivní a vyrazí ven do přírody. Hodně využívají i běžkařskou dráhu. Naše ztráty jsou velmi velké, protože prosinec a obzvlášť období mezi svátky je intenzivní,“ řekla ČTK mluvčí lipenského skiareálu Olga Kneiglová.

Podobná situace byla na Kvildě. Jsou tam lidé s boby, sáňkami, běžkaři. „Rozšířil se nám tady nešvar: jak není možné se ubytovat, tak lidé jezdí s karavany, na všech parkovištích je několik desítek karavanů a tento problém budeme muset řešit,“ řekl ČTK starosta obce Kvilda Václav Vostradovský (STAN).

Pro karavany zavedla Kvilda zvýhodněné parkovací karty, vyhradila i místa na stání včetně areálu bývalé roty velkém 1,5 hektaru. Zatímco někteří jezdí pravidelně, řada je nových. „A tam jde veškerá disciplína stranou. Byly případy, kdy obsah svých chemických záchodů vylévali do našich toalet. Na centrálním parkovišti stojí auta šachovnicově, kdyby napadl sníh ve větším množství, nemáme šanci ho uklidit,“ řekl starosta.

Na Kvildě jsou otevřené některé priváty, kam přijeli příbuzní majitelů. Vostradovský nechápe, proč musí být penziony zavřené. „Je to menší nebezpečí než v paneláku,“ řekl.

Lidé s boby a sáňkami se shlukují i v Německu

Shlukovat se na kopcích však není zdaleka jen specialitou Čechů. Potíže s davy lidí s boby a sáňkami zaregistrovali i ve sportovním středisku Winterberg ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko.

Zatímco v Rakousku jsou vleky a sjezdovky otevřené, Německo také přistoupilo k jejich uzávěře. Jenže i ve Winterbergu lidé nedbali apelů městské rady a na svah vyrazili houfně podobně, jak Češi.

Také v Německu sezastavily lyžařské vleky a lidé vyrazili na svahy podobně jako ve středisku Winterberg s boby a sáňkami (29. 12. 2020) Také v Německu sezastavily lyžařské vleky a lidé vyrazili na svahy podobně jako ve středisku Winterberg s boby a sáňkami (29. 12. 2020) | Reuters
 

J H ( 31. prosince 2020 17:25 )

Čeští deb.ilové v plné parádě

jonn ( 31. prosince 2020 16:18 )

Nikdo , Tweetr je HONIMIR.

aIex_vykroutiI ( 31. prosince 2020 14:31 )

A přitom by stačilo zrušit nesmyslná opatření vlády a vše by se vrátilo do normálu. Takhle si chce každý ještě co nejvíc užít, protože neví, co ti *** zítra zavřou.

pojidacpsu ( 31. prosince 2020 13:26 )

narod vypatlanych odpornych zbabelcu muslimy na vas holoto!

xcarodejka ( 31. prosince 2020 13:24 )

Někteří budou mít dokonce i "svobnodný" pohřeb, ale není vyloučeno, že to bude někde hodně zrychleně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa