Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nové naděje proti viru: Vakcínu AstraZeneca schválili Britové, Čína povolila Sinopharm

Aktualizováno -
31. prosince 2020
06:10
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
30. prosince 2020
09:30

Británie jako první země na světě schválila použití vakcíny proti koronaviru, kterou vyvinula Oxfordská univerzita s farmaceutickou společností AstraZeneca. Vláda ve středu přijala doporučení britské lékové agentury MHRA, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. K podobnému posunu došlo i v Číně, zdejší úřady daly zelenou vakcíně od státní firmy Sinopharm.

Ministr zdravotnictví Matt Hancock na svém twitteru označil schválení vakcíny za „moment naděje“. Z události se raduje také premiér Boris Johnson, ten se zavázal, že „nyní se bude očkovat co nejvíce lidí v co nejkratší době“.

Podle serveru BBC toto rozhodnutí znamená zásadní obrat v boji s pandemií koronaviru, jenž povede k masivnímu rozšíření imunizační kampaně proti covidu-19 ve Spojeném království. Jeho vláda už objednala 100 milionů dávek od společnosti AstraZeneca, což podle BBC umožní očkování 50 milionů lidí.

Výhody vakcíny od AstraZeneca

V Británii, která má téměř 67 milionů obyvatel, zdravotníci očkují proti covidu-19 už od začátku prosince látkou od firem Pfizer a BioNTech, která se nyní distribuuje i v zemích Evropské unie. Tuto vakcínu už dostalo ve Spojeném království přes 600 tisíc lidí.

Preparát od společnosti AstraZeneca má stejně jako látka od společnosti Moderna, kterou se už očkuje ve Spojených státech, příznivější podmínky pro skladování. Nevyžaduje totiž uchovávání v extrémně nízkých teplotách kolem minus 70 stupňů Celsia jako vakcína od firem Pfizer a BioNTech.

Vakcínu od společnosti AstraZeneca dnes schválila pro nouzové použití také Argentina. Její léková agentura potvrdila v obdobném režimu rovněž vakcínu společností Pfizer a BioNTech. Země začala v úterý očkování zdravotnického personálu za použití ruské vakcíny Sputnik V.

Váhání EU

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) si ale vakcínou od společnosti AstraZeneca není zas tak úplně jistá. Zelenou by ve státech Evropské unie mohla dostat na přelomu ledna a února. Experti z EMA si stěžují na nedostatečná data k tomu, aby mohli látku schválit. Zástupce výkonného ředitele EMA Noel Wathion se domnívá, že vakcína bude schválena nejdříve v únoru.

„Ještě u nás nepodali ani žádost. Navíc potřebujeme víc informací o očkovací látce, teprve pak bude moct společnost AstraZeneca žádost vyplnit,“ prohlásil Wathion. Je podle něj „zhola nepravděpodobné“, že by se vakcína dostala v EU do oběhu ještě před novým rokem, nebo snad krátce po něm.

Použití vakcíny od firmy AstraZeneca nebude ve Spojených státech schváleno dříve, než začátkem dubna, uvedl šéf týmu americké vlády pro očkování Monicef Slaoui.

Čína spoléhá na Sinopharm. Má účinnost 79 procent

To čínská vakcína od společnosti Sinopharm dosáhla v třetí fázi klinických testů účinnosti 79 procent. Uvedl to ve středu výrobce vakcíny, který požádal o registraci u čínských zdravotnických úřadů, napsala agentura AFP. Ta mu posléze byla udělena. 

Vakcína Sinopharmu je založená na oslabeném koronaviru, který se nedokáže v lidských buňkách množit a má imunitní systém naučit, jak si poradit s plnohodnotným virem SARS-CoV-2. V Číně je v různých fázích vývoje i několik dalších potenciálních očkovacích látek, žádná ale zatím nedostala zelenou pro široké nasazení.

Už před schválením první vakcíny byl v Číně naočkován proti covidu-19 asi milion lidí z řad zdravotnického personálu. Nejlidnatější země světa chce do čínského nového roku, který letos připadá na 21. února, naočkovat alespoň 50 milionů ze svých 1,4 miliardy obyvatel.

Video  První dávka pro Babiše! V Česku začalo očkování proti covidu-19  - Blesk
Video se připravuje ...

Na začátku prosince Spojené arabské emiráty, kde se uskutečnily klinické testy čínské vakcíny, uvedly, že účinnost preparátu dosáhla 86 procent.

Zpomalení kvůli testování v zahraničí

Čína patřila mezi země, kde začal vývoj očkovací látky proti koronaviru nejdříve. Tamní firmy v současnosti vyvíjejí šest odlišných preparátů. Vývoj však nabral zpoždění mimo jiné proto, že podstatná část klinických testů se musela uskutečnit v zahraničí. „Vést testovaní v zahraničí a komunikovat s dotčenými zeměmi je velice časově náročné,“ uvedl vedoucí týmu pro očkování čínského ministerstva zdravotnictví Čeng Čung-wej. Ten také uznal, že čínské firmy nemají dostatečnou zkušenost s třetí a závěrečnou fází klinických testů.

Sinopharm nepočítá s vývozem své vakcíny na západní trhy. Vedle domácího trhu se Čína bude snažit najít uplatnění pro své očkovací látky v Latinské Americe, Asii či Africe.

Video  „Chybí věrohodná autorita, fámy o očkování jsou sci-fi.“ Virolog si rýpnul i do vedení PSA. 
Video se připravuje ...

vaber ( 31. prosince 2020 08:11 )

vakcín už je přehršel, jen nikdo neví jestli a jak dolouho bude fungovat, odborníci nejsou schopni řici ani co je lepší pro imunitu ,zdali prodělaná nemoc nebo očkování,
očkování proti nemocem které způsobují bakterie funguje ,ale proti virům, to se teprve ukáže, proti chřipce očkování nefunguje

frantacizek ( 31. prosince 2020 06:39 )

podle Lancetu se s Astrou počítá spíše do rozvojového světa, má nejnižší účinnost z těch, které jsou v Evropě na trhu a právě podmínky jejího skladování jsou nejpříznivější pro přeočkování obyvatel afrických států + je také nejlevnější

panda82 ( 30. prosince 2020 15:51 )

EU pochybuje, utekl mu kšeft, jakou vakcínu má Izrael, už přeočkovala 4 mil. lidí m u nás se z toho dělá věda

MAMKA2316 ( 30. prosince 2020 13:49 )

Dr. Mikael Nordfors, doktor medicíny ze Švédska:


“Není tu žádná pandemie a vakcína není bezpečná a ani efektivní. Dávat lidem netestovanou vakcínu a použít je jako pokusné králíky je naprosté šílenství a musíme to nyní zastavit!

A ještě větší šílenství je dávat ji dětem, když děti netrpí Covidem-19… nikdo do věku 15 let v mé zemi zatím nezemřel. Má velké riziko vedlejších účinků… je to plýtvání penězi a plýtvání lidským životem. Zastavte to teď.

Také se vsadím, že nikdy nebude tak bezpečná a efektivní vakcína jako vitamín D, který může snížit úmrtnost o 50-95 % podle množství vitamínu D, který máte v krvi.”

Dr. Elke de Klerk, doktorka medicíny z Nizozemska:

Love Capri ( 30. prosince 2020 11:53 )

ANIFA: Ten pito.mý výraz ZPOVYKANÍ vymyslela krasava Krná*ová a pořád se kecá o Praze. Tak proč tady žije, nána? Koryto v Praze jí nesmrdí? A proč vy mluvíte takové kraviny? Taky potřebujete být v Praze a nejde to? Nemáte na Prahu prachy? Tak aspoň kopete do pražáků?!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa