Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obrazem: Štědrý den na covidovém oddělení. Vyčerpání, pohádky i mastění karet

Autor: Tomáš Koníček - 
28. prosince 2020
05:00

Těšili se na stromeček a rozzářené úsměvy nejbližších, Vánoce ale strávili v umělém spánku na jednotce intenzivní péče. A s nimi sestřičky, lékaři a další zdravotníci, kteří bojovali o jejich život. I takhle vypadal Štědrý večer v Česku.

Ve sváteční den 24. prosince bylo v nemocnicích 4013 pacientů s nemocí covid- 19, 611 z nich ve velmi vážném stavu na umělé plicní ventilaci nebo napojeni na mimotělní oběh zajišťující okysličování krve.

Zdravotníci na covidových jednotkách prožili den jako každý jiný, i když ani v izolovaných prostorech, kam se smí vejít jen v ochranných oblecích, Vánoce nechyběly. Tak jako ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Snímky, které tam pořídil fotograf Gabriel Kuchta, ukazují, že i v místech, kde si kvůli pandemii podávají ruce život a smrt, mohou umělý stromek, pár kousků cukroví či koledy v televizi dodat vyčerpanému personálu tolik potřebnou energii.

Podívejte se na všechny snímky:

strejda777 ( 28. prosince 2020 17:00 )

Buď rád, že jsi nezůstal na JIPce ty mudrlante. A hygienu tam dodržují určitě lépe než ty, už proto, že se sami nechtějí nakazit. Ty tak můžeš jen srazit paty a gratulovat si, že jsi nemusel být s covidem v nemocnici......

tomshark ( 28. prosince 2020 13:33 )

Víte o tom, že se jednak používa více rukavic na sobě a že se dají měnit?

tomshark ( 28. prosince 2020 13:30 )

BioNTech's Chinese partner Shanghai Fosun Pharmaceutical Group plans to import 7.2 million doses of the German company's COVID-19 vaccine in the first half of 2021, Caixin learned from several people familiar with the company's plan... Čína nakupuje 7,2 milionů dávek BionTech..

5126 ( 28. prosince 2020 13:05 )

Ten ubožák, co tu píše něco o zmetcich, si patrně neuvědomuje, jak tenká je hranice mezi zdravím a nemocí. Tak ať laskavě není vulgární a je rád, že ho nemoc ještě nedohnala. Co není, může být, pak možná změní názor. A co třeba takhle tvoji rodiče? Ti patří taky do těch zmetků, kteří mohou chcipnout? Taky pisálku nebudeš věčně mladý a schopný sportovat. Tak laskavě važ slova.

user ( 28. prosince 2020 12:18 )

Piráti museli dostat od Ježíška nějaký super matroš

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa