Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V Česku začalo očkování proti covidu. Vakcínu jako první dostal Babiš

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
27. prosince 2020
10:54
Autor: ČTK, Mii, vei - 
27. prosince 2020
06:39

V Česku dnes začalo očkování proti nemoci covid-19. Ve čtyřech pražských a dvou brněnských nemocnicích je dostupných celkem 9750 dávek vakcíny od firem Pfizer a BioNTech. První dávky jsou určené zdravotníkům a seniorům. Prvním naočkovaným Čechem se stal premiér Andrej Babiš (ANO). Právě předseda vlády celou akci úvodním slovem v pražské Ústřední vojenské nemocnici zahájil. A na dotaz Blesk Zpráv prozradil, že se nechá naočkovat i jeho manželka Monika.

Očkovací látku mají k dispozici pražské nemocnice v Motole, Všeobecná fakultní nemocnice, Ústřední vojenská nemocnice a Nemocnice na Bulovce. V Brně se pak jedná o Fakultní nemocnici Brno a Fakultní nemocnici u svaté Anny. Každá nemocnice zvládne naočkovat stovky lidí denně. Očkuje se ve dvou dávkách, obvykle do svalu v horní části paže, a to s odstupem minimálně 21 dní.

Babiš po vpichu: Cítím se dobře

„Všechny vakcíny, které nemocnice dostaly, by je měly zvakcinovat do třech dnů,“ zmínil na tiskové konferenci premiér Babiš. Podle něj je zásadní rychlost, přičemž očkování považuje jako hlavní způsob, jak se vrátit do běžného života. „Budeme pracovat i mezi svátky, uděláme všechno pro to, aby se to povedlo,“ sdělil. 

Česko má dle jeho slov objednáno celkem 15,9 milionu vakcín proti covidu-19 pro 8,95 milionu lidí. Vakcinovat se bude pravděpodobně po dobu devíti měsíců.  V prosinci a lednu má být podle Babiše v Česku dohromady 355 000 dávek. „Strategie, kterou já prosazuji, je taková, abychom očkovali co nejdříve. Abychom měli náskok, ne zásoby,“ uvedl. Stát musí rozšířit počet očkovacích center, kterých je v současnosti 31, dodal.

Očkovat se premiér nechal hned po výstupu, aby šel příkladem Čechům. „Aby lidé neměli strach a obavu,“ zmínil Babiš. Bezprostředně po vpichu sdělil, že se cítí dobře. Jako druhá po premiérovi byla naočkována válečná veteránka Emilie Řepíková, i ta akci hodnotí kladně.

Babiš následně prozradil, že očkovat se nechá i jeho žena Monika. Svým dětem to doporučí, ale nechce je nutit. Na dotaz, proč Slováci s očkováním začali o den dříve, odpověděl, že porušili dohodu, která existovala v Evropské unii. Domluva byla taková, že celá Evropa začne až v neděli.

První dva naočkovaní Češi: Premiér Andrej Babiš a válečná veteránka Emilie Řepíková (27.12.2020) První dva naočkovaní Češi: Premiér Andrej Babiš a válečná veteránka Emilie Řepíková (27.12.2020) | Blesk: Rušinová Mária

Ředitel ÚVN Miroslav Zavoral řekl, že vakcinace je jedinou cestou, jak se dostat ze současné pandemické situace. „Naše nemocnice začíná dnes očkováním zdravotníků, přihlásilo se jich 700,“ uvedl. Chorobu podle něj v nemocnici už prodělalo přes 500 zdravotníků.

První očkovaný v Brně: Ministr Blatný

V pražské motolské nemocnici byl dnes prvním očkovaným proti koronaviru známý chirurg Pavel Pafko. „Nerozumím těm 45 procentům českých obyvatel, kteří váhají s vakcinací,“ řekl Pafko. Podle něj by lidé měli věřit lékařům nikoliv až v době, kdy se dostanou na jednotky intenzivní péče, ale i při prevenci. Podle něj je přitom mnoho lidí, kteří se nemohou nechat očkovat z nejrůznějších důvodů.

V deset dopoledne pak byl očkován ve Fakultní nemocnici Brno i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). V ní byl před odchodem na ministerstvo náměstkem. Zařízení má asi 3000 vakcín. Dalších bezmála 2000 má Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, která začala očkovat v ranních hodinách.

„Jsem rád, že máme bezpečnou vakcínu a můžu lidem ukázat, že není čeho se bát,“ řekl bezprostředně po očkování Blatný. Podle něj není náhodou, že vakcína přišla do ČR v období Vánoc. „Vánoce jsou spojeny s dobrými zprávami a nadějí. Možnost očkování pro nás pro všechny je dobrou zprávou a nadějí, že se budeme moct vrátit k normálnímu životu,“ uvedl Blatný.

Ve Fakultní nemocnici Brno zahájili očkování proti covidu: Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), (27.12.2020) Ve Fakultní nemocnici Brno zahájili očkování proti covidu: Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), (27.12.2020) | Blesk: Zdeněk Matyáš

Vyzval spoluobčany, aby se očkovali, zejména oslovil starší generaci. „Očkování je ochrání a umožní jim znovu se setkávat s blízkými. Nenabízel bych nic, čemu bych sám nevěřil a sám nevyzkoušel. Očkování má smysl,“ zdůraznil Blatný.

Vakcinaci podporuje i Zeman

Očkovací sérum firem Pfizer a BioNTech je první a zatím jediné, které Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) zaregistrovala pro použití v EU. Další vakcíny nyní posuzuje. Do tuzemska by ještě do konce roku mělo podle Blatného dorazit dalších 20 000 dávek, celkem má Česko zajištěno téměř 12 milionů dávek skoro pro sedm milionů osob. Centrální rezervační systém, který umožní objednat se na očkování široké veřejnosti, by měl být spuštěn od února.

Prezident Miloš Zeman v sobotu vybídl všechny občany, aby se nechali proti covidu-19 očkovat. Jeho výzvu ocenila většina politiků. Opozice v posledních týdnech kritizuje postup vlády při očkování, podle ní kabinet přípravu tak masivní a logisticky náročné akce podcenil.

Video  Příjezd vakcíny do Česka  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

strejda777 ( 27. prosince 2020 22:17 )

lucie13: Co s tím mají do činění nějaké cizí řeči? Ty Vám sice budou bez očkování akorát tak na nic, jedině byste se mohla vykecávat přes PC. No a samozřejmě máte několik vysokých škol, objela jste půlku světa, prostě takový menší superman, který samozřejmě nemůže chytit žádnou nemoc, natož nějaký covid, viď? To vše se rázem rozplyne bez očkování. Budeš na tom jako každý jiný tady. Lituju tvé rodiče, pokud je ještě máš, protože ve svých letech nejsi nejmladší, i takových se covid chytne, takže ho můžeš doručit i jim. No...nejsi moc inteligentní.....i když napsat si tady můžeš co chceš, neodpovídá to tvým názorům. A hlavně se mi líbí, že se té nemoci nebojíš. Ale měla bys, ty určitě.

marmat ( 27. prosince 2020 22:16 )

Trollům posedlým, kterým se VZTEKY ani nechtěj slavit Vánoce nabídli už
notorický fejkaři, že nemocnice nebyla nemocnice, ale ATELIÉRY ???
Zkuste se trollové dostat do normálu.... Jste ubožáci posledního ražení

marmat ( 27. prosince 2020 22:11 )

Dva vyčlenění trollové bez normálního názoru se sešli, aby oslavili Vánoce....
Snad si pokrok Karlstejna naklonoval !!!
Samota je frustrující....a zničující

marmat ( 27. prosince 2020 22:07 )

Vy dva asi žijete nenávistí, závistí a budete bez přátel....
Takové mentální chudáky vyobcuje každá parta i rodina....
Soustrast.

lucie13 ( 27. prosince 2020 20:39 )

42 let a v zahraničí jsem studovala a procestovala, co se dalo a těch řečí umím možná více než Vy. Kolik je Vám a co máte nacestováno? Asi Morava, když máte děcka? Nechala jsem si udělat covid test - antigeny a očkování přenechám ráda potřebnějším, ne každý se té nemoci bojí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa