Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Detaily o vakcíně pro Čechy: V těle vyrobí virová „žihadla“. A zbytečný strach o DNA

Autor: Kristýna Beránková - 
22. prosince 2020
12:45

Očkovat proti covid-19 se začne už tuto neděli. Jak vakcína mRNA funguje? Co se v těle stane, až nám lékař »včeličku« píchne? A máme mít strach o svou DNA? 

Koronavirus jako všechny viry potřebuje k tomu, aby se množil, buňku svého hostitele. Když se virové částice dostanou do těla, proniknou do buňky, ovládnou ji a začnou se množit.

Cílem imunitního systému je nakažené buňky zlikvidovat a zabránit viru se šířit. K tomu potřebuje protilátky, které zničí viru jeho »útočná žihadélka«. A aby je vytvořil, potřebuje čas. Čas, který někdy zkrátka nemá, protože než je vyrobí, virus pronikne do plic, srdce a nakažený zemře.

Proteinová, vektorová, mRNA…

A právě tady vstupuje do hry očkování, které umožní tělu vytvořit si protilátky, aniž by bylo virem skutečně ohroženo. Běžně se užívá mrtvá část viru, nebo se neškodný virus zkombinuje s »žihadélky« patogenu, proti kterému má vakcína působit. Prvnímu typu se říká proteinová vakcína, druhému vektorová.

Při očkování proti koronaviru se poprvé uplatní i tzv. mRNA vakcína. „Technologie mRNA je nová, ale ne neznámá. Vědci se jejímu výboji věnují třicet let,“ vysvětlují epidemiologové ze Státního zdravotního ústavu. RNA je u viru nositelkou genetické informace, mRNA je pak jakýsi návod, jak část viru vytvořit. Na buňkách vzniknou virová »žihadla«, jako by byly nakažené, a imunitní systém se tak naučí, jak se jim bránit.

Podívejte se, jak funguje očkování na covid-19 Podívejte se, jak funguje očkování na covid-19 | Archiv Blesku

Bojíte se o svou DNA?

Očkovat se nenechám, vakcína poškodí moji genetickou informaci DNA v jádru buňky. Jedno z tvrzení, které odpůrci očkování využívají pro bojkotování vakcíny. Máte strach z látek, které mohou »změnit vaši DNA«? Tak to se klidně můžete nechat naočkovat, ale přestaňte kouřit. Polycyklické aromatické uhlovodíky obsažené v cigaretách způsobují mutace DNA a vyvolávají rakovinné bujení. Vakcína se vaší DNA nedotkne.

Primářka Hana Roháčová: Naočkuju se já i má rodina

Vakcína je naše jediná zbraň, říká infektoložka Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce. Studiu a léčbě nakažlivých chorob se věnuje již více než čtyřicet let. „Očkování je jednou z nejúžasnějších vymožeností lidstva. Já sama jsem jednoznačně pro očkování a podstoupím je, stejně jako celá moje rodina,“ říká infektoložka.

Víte, že písmeno m u zkratky mRNA znamená messenger, tedy posel, mRNA říká buňce, jakou bílkovinu má vyrobit.

Video  Blatný o očkování proti covid-19: Česko bude očkovat, v přípravách neselháváme! Pro koho budou první vakcíny?  - Jan Jedlička / Blesk
Video se připravuje ...

mord ( 22. prosince 2020 21:15 )

Měj kázeň soudruhu násad si rusku a mlc! Poslouchej nejvyššího soudruha oligarchů! Ten tě zachrani cau

aIex_vykroutiI ( 22. prosince 2020 17:29 )

Hlavně neposlouchejte toho hńupa v 17:12.

melart ( 22. prosince 2020 17:27 )

Každej nemůže bejt chytrej,poněvadž kdyby byl každej chytrej, tak by bylo na světě tolik rozumu, že by z toho byl každej druhej člověk úplně blbej

mord ( 22. prosince 2020 17:15 )

Napichat sajrajt okamžitě všem hlavním soudruhům hlavně oligarchové a je klid

aIex_vykroutiI ( 22. prosince 2020 16:49 )

Vědci se jejímu výboji věnují třicet let,“ vysvětlují epidemiologové ze Státního zdravotního ústavu.
--------------------------
Nic, co ve mně způsobí výboj, do mě nedostanou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa