Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Expertka Bílého domu navštívila vnoučata, občany od návštěv odrazovala. Pochybení odmítá

Autor: ČTK - 
22. prosince 2020
10:18

Američany vyzývala, aby sváteční chvíle trávili jen se členy své domácnosti, den po Dni díkůvzdání však koordinátorka krizového štábu Bílého domu Deborah Birxová odjela z Washingtonu a setkala se s dcerou a vnoučaty. Napsala to v neděli agentura AP, podle níž jednání vládní expertky ukazuje, jak je pro mnohé Američany složité dodržovat zásady boje proti koronaviru. Birxová přiznala, že se v době rozmachu epidemie covidu-19 setkala s lidmi, se kterými nebydlí, svou listopadovou cestu však neoznačila za chybu.

Den díkůvzdání se letos slavil 26. listopadu a předcházely mu týdny růstu hlavních ukazatelů o epidemické situaci ve Spojených státech. Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) před svátkem doporučovalo Američanům necestovat a odrazovalo od setkání s členy jiné „ubytovací jednotky“. Sama Birxová vyzývala k ostražitosti a omezení oslav na úroveň „nejbližší domácnosti“.

Velkou část prodlouženého svátečního víkendu ovšem 64letá lékařka strávila v rekreačním sídle na jihu státu Delaware. Pobývala tam s manželem, dcerou, zetěm a dvěma vnoučaty, píše AP.

Poskytla i rozhovor

Během asi 50hodinové návštěvy Delaware také údajně poskytla rozhovor televizi CBS, v němž podotýkala, že někteří Američané v čase jednoho z nejvýznamnějších amerických svátků „cestovali napříč zemí nebo do sousedního státu“. „Někteří lidé možná v období Dne díkůvzdání pochybili,“ řekla.

V reakci na otázky ohledně jejího svátečního výjezdu však chybu nepřipouštěla. Uvedla sice, že účastníci víkendového pobytu nežijí spolu na jednom místě, zároveň je ale označila za členy „nejbližší domácnosti“. AP vysvětluje, že Birxová bydlí s manželem ve Washingtonu, také ale vlastní dům v nedaleké obci Potomac, kde kromě dcery a vnoučat žijí i její rodiče.

Poradkyně Bílého domu se rovněž hájila tím, že na dovolenkové sídlo necestovala kvůli oslavě Dne díkůvzdání, nýbrž kvůli přípravě objektu na zimní období a jeho potenciální prodej. Dříve na to prý neměla čas kvůli svému nabitému harmonogramu.

Birxová není zdaleka jedinou veřejně činnou osobou, která musela vysvětlovat diskutabilní jednání v čase protiepidemických opatření. Starosta města Denver ve státě Colorado se na konci listopadu omlouval za to, že odletěl za rodinou do Mississippi poté, co apeloval, aby obyvatelé na Den díkůvzdání zůstali doma. Za pokrytce měli někteří i starostu texaského Austinu Stevea Adlera, který si minulý měsíc dopřál rodinnou dovolenou v Mexiku, přičemž během ní lidem ze svého města vzkazoval, že „není chvíle na relaxování“.

Video  Prezident se nechá očkovat proti covid-19  - TV Prima
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa