Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman nechce „šaškárnu“, očkovat se ale nechá. Je pro zpřísnění a naložil Blatnému

Aktualizováno -
20. prosince 2020
11:25
Autor: trm - 
20. prosince 2020
11:05

Prezident Miloš Zeman se přiklání k tomu, aby Česko kvůli vývoji epidemie „přepnulo“ do přísnějších opatření a podporuje vládu v prodloužení nouzového stavu. Řekl to v diskusním pořadu Partie televize Prima. Hlava státu také oznámila, že se nechá očkovat vakcínou proti covidu-19, nechce to ale udělat veřejně. Zeman také „sepsul“ ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) a inzerát, který měl podpořit očkování. Podle Zemana byl „extrémně pitomý“.

Epidemie v Česku v posledních dnech znovu zrychluje. Rizikové skóre PES je už třetí den na 76 bodech ze 100, což odpovídá pátému stupni PES. Za pátek přibylo 8800 nových případů, nejvíc od 11. listopadu. V sobotu jich bylo 5281, o víkendech se ale méně testuje. Reprodukční číslo R se blíží k hodnotě 1,3. „Teď už bychom měli být nikoli ve čtvrtém, ale v pátém stupni a autoři tohoto systému si uvědomují, že by narazili na odpor veřejnosti při přechodu do pátého stupně. Nu, já si myslím, že je potřeba mít odvahu a někdy se s názorem veřejnosti rozejít,“ řekl Zeman.

Politici by se podle něj neměli veřejnosti podbízet jako v létě, když se opatření po první vlně naráz rozvolnila. „Pak máme 10 tisíc mrtvých. Já jsem říkal, že jsem pro drastická zpřísnění. Já vím, že je to nepopulární, ale na druhou stranu je to užitečné,“ doplnil Zeman.

Prezident podporuje i prodloužení nouzového stavu v Česku. Vláda jej chce prodloužit zatím o měsíc, poslanci rozhodnou 22. prosince. Pokud by poslanci nekývli, skončil by o půlnoci před Štědrým dnem. „Má to moji plnou podporu, protože jsou věci, které se dají dělat jen za nouzového stavu. Když zrušíte nouzový stav, tak se něco rozvolní, tj. něco nebudete moci dělat. A zase vám vyletí křivka nákazy a počet mrtvých,“ vysvětlil prezident. Podle něj je Česko schopné žít ve stavu nouze do března či května.

Vláda podle Zemana zvládá pandemii doře, byť k ní některé výtky má. Obul se ale do těch, kteří delší nouzový stav v Česku odmítají. „Já pokládám ty, kdo odmítají prodloužení nouzového stavu, za politické hyeny, protože zcela vědomě posílají na smrt další stovky, možná tisíce mrtvých. Jen proto, aby si u těch některých živých zvýšili před volbami svou popularitu,“ doplnil Zeman.

Očkování ano, ale bez kamer

Za světlo na konci tunelu Zeman označil vakcínu proti covidu-19. První várka by do Česka měla přijít možná už během vánočních svátků, anebo krátce po nich. Podle dřívějšího vyjádření ministerstva zdravotnictví by mělo jít asi o 10 tisíc kusů.

Hlava státu patří jak věkem, tak přidruženými nemocemi mezi rizikové skupiny. Primě řekl, že se očkovat nechá. Nikoli ale mezi prvními a rozhodně ne před televizními kamerami. Doslova řekl, že nebude dělat před kamerami „šaškárnu“. „Když se lidé dozvědí, že prezident republiky se nechal očkovat, tak tato informace je důležitá. Není důležité, abych si tady obnažoval rameno a nechával se píchat před zraky televizních kamer a přitom se bolestivě šklebil, protože já opravdu nemám jehly rád,“ doplnil Zeman. Jako první se podle něj mají očkovat zdravotníci a zaměstnanci integrovaného záchranného systému, teprve po nich se chce očkovat Zeman.

Prezident se také pustil do Blatného ministerstva zdravotnictví za inzerát, který pro podporu očkování v Česku zadalo do médií. Práci úřadu pod vedením Jana Blatného (za ANO) označil za „extrémně pitomou“, jeho samotného by takový inzerát odradil. „Kde je právě ta jehla, ta hrozná stříkačka s tou dlouhou jehlou, a naprosto stupidní text. Chcete-li přesvědčit naše občany, aby se nechali očkovat, tak musíte volit rozumnou marketingovou strategii, ne tuhle pitomost,“ doplnil Zeman.

Kritizovaný inzerát ministerstva zdravotnictví na očkování proti covidu-19 Kritizovaný inzerát ministerstva zdravotnictví na očkování proti covidu-19 | Twitter

Video  Prezident se nechá očkovat proti covidu-19.  - TV Prima
Video se připravuje ...

krkoun ( 21. prosince 2020 09:07 )

dobraduse a jemu podobní-jste obyčejný ***

BoziMilda ( 20. prosince 2020 22:23 )

A díky nejlepší vládě, jakou jsme kdy měli, jsme v počtu Covidouren na počet obyvatel čtvrtí na světě.

BoziMilda ( 20. prosince 2020 21:06 )

A z čeho by se měl uzdravit ? Vždyť sám říká, že mu nic není. Cukrovka odešla v sobotu ráno, prostatu má jako panic, chuť k jídlu se mu vrátila na rekondiční rekonvalescenci v ÚVN, jak potvrdil jeho lékař, litr vína a pár panáku denně je běžná norma, takže alkoholismus taky nemá, doložil, že rakovinu neměl, takže nedostane odškodnění, a ta ručka je jistě taky v pořádku, na špagátu ji má preventivně, aby zas někoho nevzal holí po hlavě, Tubera to posledně už nerozdejchal.

BoziMilda ( 20. prosince 2020 20:57 )

Třetina ovčanů je pro hrad málo, navíc spoustu svých voličů svou nekompetentností poslal k jiným urnám než volebním.

mord ( 20. prosince 2020 17:52 )

Čest dobře kopeš za sešněrovaného statečného soudruha jistě ho probudí, podrží a něco mu píchnou pak zase usne. Je nesmírně chrabrý, že tu jehlu vydrží. každý by to nedokázal. Snad se mezitím nerozpadne, měli by ho soudruzi více svázat. Čau a makej!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa