Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vypne vláda na Vánoce Česko? „Vypadá to na přesun do pětky,“ varuje Hamáček. Pondělí rozhodne

Aktualizováno -
19. prosince 2020
15:20
Autor: ČTK, trm - 
19. prosince 2020
09:40

Nárůst počtu potvrzených případů nemoci covid-19 i podíl pozitivních testů v Česku byly v pátek nejvyšší přibližně od poloviny listopadu. Přibylo 8800 nakažených, což bylo zhruba o 2600 více než předchozí pátek a nejvíce za den od 11. listopadu. Podíl zaznamenaných případů nákazy na počtu provedených testů v pátek dosáhl 27,7 procenta, což je nejvíce od 14. listopadu. Vyplývá to z dnešních údajů na webu ministerstva zdravotnictví. A prudce roste reproduční číslo, je už na hodnotě 1,27. Vláda v pondělí bude rozhodovat o přesunu Česka do pátého stupně, informují s odkazem na vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) Seznam Zprávy.

Počty nakažených i podíl případů na počtu testů se na přelomu října a listopadu dostaly na rekordní úroveň. Denně tehdy bylo až přes 15 000 nově nakažených a podíl pozitivně testovaných se dostal nad 38 procent. Poté začal nárůst počtu nakažených zpomalovat, ale v poslední době šíření nemoci opět zrychluje. Od březnového začátku epidemie covidu-19 v Česku bylo zaznamenáno asi 619 000 nakažených, z nichž 10 271 zemřelo. V pátek zemřelo 54 lidí, ale údaje o úmrtích ministerstvo zpětně navyšuje. V předchozích dnech se počty zemřelých pohybovaly kolem stovky denně.

Třeba množství lidí, kteří s covidem-19 skončili v nemocnici, v pátek mírně pokleslo. Proti čtvrtku se snížilo zhruba o osm desítek na 4694 hospitalizovaných, z nichž bylo 589 ve vážném stavu. Aktuálně nemocí trpí asi 77 000 lidí. U většiny z nich má covid-19 mírnější průběh, v nemocnici je aktuálně jen 6,1 procenta ze všech aktuálně nemocných.

PES zůstává na pátém stupni

Rizikový index protiepidemického systému PES v Česku se dále drží na nejvyšším, pátém stupni. Dnes je stejně jako v pátek na 76 bodech ze sta, což je spodní hranice pátého stupně pohotovosti. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví. Tzv. reprodukční číslo, které udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného a podílí se na výpočtu indexu rizika, vzrostlo ze zhruba 1,22 na 1,27.

Oficiálně je PES, podle kterého se mají řídit opatření proti šíření nemoci covid-19, z rozhodnutí vlády od pátku na čtvrtém stupni. Musejí tak být znovu uzavřeny restaurace, hotely či muzea a galerie, ale třeba obchody a provozovny služeb zůstávají otevřené.

Téměř všechny regiony v Česku mají aktuálně index rizika PES na úrovni pátého stupně. V Plzeňském a Karlovarském kraji vystoupal rizikový index až na 86 bodů. Pouze ve čtyřech regionech je index zatím ještě na čtvrtém stupni. Nejníže je nadále v Praze, kde činí 64 bodů.

Jestli bude rizikové skóre PES setrvale vysoké, expertní skupina ministerstva bude podle pátečního vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) řešit, zda úřad přechod do nejpřísnějšího stupně vládě navrhne. Podle Blatného je cílem zejména ochránit kapacity zdravotnického systému.

Vláda probere vypnutí Česka už v pondělí

Vláda se přechodem Česka bude podle Seznam Zpráv zabývat už v pondělí. „Myslím, že to směřuje k přesunutí do pětky. Otázka je, od kdy to máme udělat. O tom bude na vládě debata,“ cituje web vicepremiéra a šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka. S návrhem termínu podle něj musí přijít ministerstvo zdravotnictví. „Samozřejmě uvidíme, jaká budou čísla za víkend. To obvykle bývají nižší, ale proto, že se méně testuje. Z mého pohledu to ale na přesun do pětky vypadá, v pondělí musíme diskutovat o tom kdy. V pondělí dopoledne se sejdou pracovní skupiny, bude o tom i debata na krizovém štábu. Na ta čísla musíme reagovat,“

Při pátém stupni pohotovosti by měly být oproti čtvrtému uzavřeny školy pouze s výjimkou mateřských škol a prvních a druhých ročníků základních škol. Platil by i zákaz nočního vycházení už od 21:00 do 05:00. Stejně jako ve čtvrtém stupni by měly být zavřeny restaurace, provozovny služeb a obchody s výjimkou prodeje základních potřeb. Vláda ale při zavedení čtvrtého stupně v pátek nechala obchody a provozovny služeb otevřené. Provozovatelé některých restaurací, které naopak musely zavřít, v pátek proti opatřením protestovali a nechali otevřeno.

Video  Blatný varoval: Situace se zhoršuje, Česku hrozí 5. stupeň PES  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

hulmihosoudruhu ( 21. prosince 2020 01:15 )

Kolik jí za to divadýlko soudruzi zaplatili?

cesky_novinar_ ( 20. prosince 2020 12:15 )

Že ssebou sekla může mít řadu příčin. Nejčastější je, že je březí.

cesky_novinar_ ( 20. prosince 2020 10:59 )

A nakonec se přijde na to, že vir pochází z česka. Už to potvrdili číňané.
Novičok pro ruské teroristy se také vyrábí u nás, to potvrdil i náš soudruh prezident Zeman a ruský ministr zahraničí Lavrov to šířil dál do světa.

cesky_novinar_ ( 20. prosince 2020 10:11 )

Čína byla na vir připravená ještě před tím, než se rozhodli jej vypustit do světa. A ostatní potom jen čuměli, když na zelené louce byla v provozu nemocnice pro tisíc pacientů za pouhé dva týdny.

ivanak ( 20. prosince 2020 08:03 )

Zajímavé je,že po roce vypuknutí epidemie je Čína v úplné pohodě.Žádný Covid,žádná vakcína...že se o tom nemluví...viděla jsem záběry a vše tam běží bez jediného zákazu..o tom se asi ale nesmí mluvit že?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa