Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Z bikin do lékařského pláště. Tým pro vývoj vakcíny vedla bývalá misska (31)

Autor: sova, ČTK - 
18. prosince 2020
18:32

Součástí týmu na Oxfordské univerzitě, který se podílel na vývoji vakcíny proti koronaviru, byla i Carina Tyrrellová (31), lékařka, akademička a možná překvapivě – bývalá Miss Anglie. Titul získala v roce 2014, na Miss World skončila ve stejném roce na čtvrtém místě.

Jednatřicetiletá žena se zřekla bikin, plesových šatů a soutěží krásy, aby mohla od minulého roku vést průkopnický výzkum na Oxfordské univerzitě. Vědkyně nyní pro média popsala své potěšení poté, co její výzkum pomohl Británii stát se první zemí na světě, která začala očkovat obyvatele proti viru.

Tyrellová se může také pochlubit červeným lékařským diplomem z Cambridgeské univerzity, bohatými zkušenostmi z nemocnic v první linii a magisterským titulem v oboru veřejného zdraví.

Miss náhodou, vědkyní z přesvědčení

Narodila se ve Švýcarsku britským rodičům - její otec Mark je fyzik a její matka Sue pracovala ve Světové zdravotnické organizaci.

Na konci pátého ročníku na univerzitě zvítězila ve své věkové kategorii na módní přehlídce. To vedlo k tomu, že se přihlásila do soutěže Miss Anglie. A přestože nakonec celou soutěž vyhrála, jejím dětským snem bylo bojovat s globálními nemocemi. V čele oxfordského týmu si tak splnila i tento sen.

Start vakcinace v zemi je „opravdu dobrý“

Vakcínu proti covidu-19 už dostalo v Británii téměř 140 000 lidí. Oznámil to náměstek ministra zdravotnictví Nadhim Zahawi, který má koordinaci očkování na starosti. Vakcínu firem Pfizer a BioNTech Britové dostávají od minulého úterý. Epidemická situace v zemi se však nyní zhoršuje, Londýn a jeho okolí vstoupily do nejvyšší kategorie restrikcí.

Je to opravdu dobrý začátek očkovacího programu,“ uvedl na twitteru Zahawi. Vakcínu americké společnosti Pfizer a německé firmy BioNTech už podle něj obdrželo v Anglii 108 000, ve Skotsku 18 000, ve Walesu 7897 a v Severním Irsku 4000 lidí. V celém Spojeném království je tak očkovaných už 137 897 lidí.

Podle studie Národního kontrolního úřadu (NAO) bude muset britská vláda na výrobu, nákup a distribuci vakcíny vynaložit až 12 miliard liber (348 miliard Kč) z veřejných prostředků, aby mohla naočkovat všechny obyvatele země. Náklady by ale mohly být podle NAO i vyšší, v částce totiž nejsou započítané žádné budoucí očkovací programy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa